אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העגבניות מטורקיה מתקרבות למדפים והחקלאים זועמים צילום: יובל חן

העגבניות מטורקיה מתקרבות למדפים והחקלאים זועמים

מצעד המחאה נדחה, אך מאבק החקלאים נגד יבוא העגבניות לא שוכך: דורשים לאסור על מכירת ירקות ופירות במחירי הפסד

12.10.2015, 08:38 | נורית קדוש

סיטונאי הירקות התייצבו אתמול לימינם של החקלאים והאיכרים במאבקם נגד החלטת הממשלה לאפשר יבוא עגבניות לישראל. על רקע המצב הביטחוני ובהמלצת המשטרה ביטלו החקלאים את מחאת הטרקטורים שתכננו לערוך מחר וכן את ההפגנה מול הכנסת, אך לטענתם מועד חדש להפגנה ייקבע בהקדם. החקלאים חוששים שהאישור לייבוא עגבניות מהווה צעד ראשון לקראת אישור יבוא ירקות נוספים, וגם החלטת הממשלה לבטל את מס המעסיקים לעובדים זרים לא הפיסה את דעתם.

קראו עוד בכלכליסט

מדפי ירקות ברשתות השיווק. "יהפכו למונופול", צילום: יובל חן מדפי ירקות ברשתות השיווק. "יהפכו למונופול" | צילום: יובל חן מדפי ירקות ברשתות השיווק. "יהפכו למונופול", צילום: יובל חן

"החלטנו להצטרף למאבק החקלאים והאיכרים כדי לאחד כוחות בדרישותינו הבסיסיות לתחרות חופשית והוגנת בשרשרת אספקת התוצרת הטרייה", נמסר מאיגוד משקי הפירות והירקות בישראל, המייצג את הסיטונאים. "מכירת ירקות ופירות במחירי הפסד הוא רווח לצרכן לטווח קצר, אך הפסד גדול לטווח ארוך, שכן לאחר חיסול המתחרים הקטנים יישארו בשוק רק השחקנים הגדולים, הלוא הן רשתות השיווק, שיהפכו למונופול בלעדי בתחום מכירת ירקות ופירות". הסיטונאים קראו לממשלה לאסור על מכירת ירקות ופירות במחירי הפסד הנמוכים מהמחירים הסיטונאיים או ממחירי העלות.

דורשים סובסידיות

נוסף על הדרישה לבטל את האישור לייבוא העגבניות, החקלאים דורשים מהממשלה לתמוך בחקלאות הישראלית ולסבסד אותה ולהוריד את מחירי המים לחקלאות. בכוונת החקלאים לקשור בין המצב הביטחוני הקשה לפגיעה שלתפיסתם נגרמת בשנים האחרונות לענף ולעוסקים בו.

"ב־2005 היו 70 אלף חקלאים בישראל, והשנה יש פחות מ־9,000, והמספר הזה עוד יירד", טען דובי אמיתי, נשיא התאחדות האיכרים בישראל. לדבריו, הצניחה של 87% במספר החקלאים אינה מורגשת בצורה עזה, משום שהנותרים בענף ממשיכים לעבד 80% מהשטחים החקלאיים.

"בנינו את המדינה עם פיזור של משקים לאורך הגבולות, ובאמצעות אותם חקלאים יצרנו חומת מגן בצורה", אמר אמיתי. "היום אנחנו רואים שהחומה הזאת הפכה לגדר מחוררת, ולא מעט שטחים שהיו מעובדים נותרו נטושים, כי החקלאי לא היה יכול לעמוד בקשיים שהמדינה מערימה בדרכו. בקצב הזה לא נוכל להבטיח את הביטחון התזונתי במזון וגם לא בהחזקת הביטחון בגבולות המדינה". אמיתי טוען כי אם תקצה המדינה תמיכה בחקלאות בגובה 5 מיליארד שקל בשנה, יירד מחיר התוצרת החקלאית לצרכן בכ־12%.

1,500 טון בשבוע

למרות זעמם של החקלאים, בסוף השבוע האחרון הרחיב משרד החקלאות את חלוקת רישיונות הייבוא הפטורים ממכס לכל מדינות העולם לעגבניות. בכדי למתן את הפגיעה בחקלאים המקומיים ולמנוע הצפה בשוק שתרתיע את היבואנים המכסות יוגבלו עד 1,500 טון לשבוע בהתאם לצורך.

בשבוע שעבר החלו להיכנס לישראל מכולות ובהן עגבניות מטורקיה, ואלו צפויות להגיע לחנויות בימים הקרובים. למרות הרחבת הייבוא, במשרד החקלאות מעריכים כי מחיר העגבניות, שעמד אתמול על 11 שקל לק"ג בשוק הסיטונאי, לא יירד במידה ניכרת בשבועות הקרובים.

כדי להגדיל את כמות העגבניות המיובאות ביקש משרד החקלאות מהאוצר להעניק ביטוח ליבואנים, אם יירד המחיר הסיטונאי בישראל בין יום ההזמנה בחו"ל ועד שחרור הסחורה בישראל. אלא שהאוצר ביקש לדחות את הפעלת תמיכה זו לאחר חג סוכות וטרם אישר אותה. לפיכך, ייבוא בהתאם לתמיכה יגיע לנקודות המכירה לכל המוקדם רק בעוד כשבועיים.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
יוסי,ראשית אני מבין את רצונך לחסוך ומכבד זאת.
חייב להבין נקודה חשובה-מחיר העגבניות עולה בגלל שהממשלה מערימה קשיים(מס מעסיקים ועוד). רשתות שיווק מוכרות במחירי הפסד מורידות משמעותית את המחיר.מבקש שתבדוק בשנה האחרונה את רמת המחירים ותמצא שהמחיר היה נמוך מאוד ברוב השנה.למה לומר שהחקלאים כשלו?מרגיש לך ציוני יוצר לפרנס את הטורקים?אולי את הירדנים?בתכנון נכון אפשר יהיה לדאוג לכך שבמדינת ישראל תהיה אספקה טריה של ירקות ופירות מבלי להסתמך על ייבוא ממדינות ידידותיות.
שמעון  |  12.10.15
8.
חקלאים נכשלתם
אין לכם מה להלין אלא על עצמכם. 18 ש"ח לקילו עגבניות זה שוד. לא מסוגלית לספק סחורה, לא תכננתם נכון? בעיה שלכם. למה הצרכנים צריכים לסבול ממכם? אין שום בעייה לייבא מטורקיה עד להשלמת המחסור. וזה שהסיטונאים מתערבים - זאת בכלל חוצפה. הקרטל של הסיטונאים שעושקים מצד אחד את הלקוחות ומצד שני את החקלאים, הוא הוא העברה הכי גדולה שנעשת כאן בעצימת עין מהממשלה.
יוסי  |  12.10.15
לכל התגובות