אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המהפך של ספרד בסימן שאלה צילום: בלומברג

השורה התחתונה

המהפך של ספרד בסימן שאלה

התאוששות ספרד זוכה למחמאות בעולם, עם צמיחה צפויה של 3.3% השנה, אך תוצאות הבחירות שנערכו בעת האחרונה בחבל קטלוניה לא היו חד־משמעיות, והסקרים לקראת הבחירות הכלליות בדצמבר לא מנבאים טובות לראש הממשלה ראחוי - אדריכל המהפך

14.10.2015, 07:15 | ארז ברית ויוליה ויימן
כשמפלגת המרכז־ימין בראשות מריאנו ראחוי זכתה בבחירות ב־2011, נתפסה ספרד כמדינה שבעיותיה הכלכליות עלולות להפיל את גוש היורו. מאז משבר 2008 היא חוותה מיתון שנמשך חמש שנים, תוכניות צנע, משבר חובות, כמעט־התמוטטות של הבנקים וזינוק באבטלה, שבשיאה הגיעה ל־27%. אך כיום ספרד נהנית משיעורי צמיחה מהמהירים באירופה, שצפויים להגיע ל־3.3% השנה. החוב הלאומי צפוי לרדת לראשונה מפרוץ המשבר, והגירעון התקציבי אמור לסגת אל מתחת ל־3% בשנה הבאה. אפילו מגזר הנדל"ן מתאושש, והמשכנתאות והמחירים עולים.

ראש ממשלת ספרד ראחוי הוא שאחראי לרפורמות שהובילו להתאוששות. ב־2012 הנהיג רפורמה שהגמישה את שוק העבודה, וכשהיתה המערכת הבנקאית על סף קריסה, ביצעה ממשלתו היוון מחדש ורפורמה שחיזקה אותה. ממשלתו גם נקטה צעדים להגברת התחרותיות של התוצר המקומי, כולל הפחתה במס החברות, וסייעה להבראת התקציב באמצעות רפורמה במגזר הפנסיוני.

עם הגורמים החיצוניים שתרמו להצלתה של כלכלת ספרד נמנים הנפילה במחירי הנפט, שכן המדינה מייבאת את כל צורכי האנרגיה שלה, והתוכנית להרחבה מוניטרית של הבנק המרכזי האירופי, שהוזילה את עלויות המימון לממשלה, לבנקים ולמגזר היצרני, וגם החלישה את היורו — דבר שתרם להתאוששות היצוא הספרדי. אך למרות כל זאת נפלו שיעורי התמיכה בראש הממשלה, ומעל הבחירות הצפויות בדצמבר השנה מרחף סימן שאלה גדול.

במשקי הבית אין שינוי

 

למרות השבחים שממשלת ספרד מקבלת מחו"ל, הספרדים עצמם ספקנים. מרבית משקי הבית טרם חשים בשיפור, ואף שהאבטלה ירדה, היא עדיין ברמה של 22% — הגבוהה באירופה אחרי יוון. גם אי־הוודאות הפוליטית פוגמת באופטימיות. הבחירות במחוז קטלוניה, שהתקיימו ב־27 בספטמבר ושימשו אומדן לרצון תושבי החבל להתנתק מספרד, נגמרו בתוצאה שאינה חד־משמעית. הקואליציה הבדלנית של שתי מפלגות לאומניות גדולות זכתה ב־48% מהקולות, כך שכדי להרכיב ממשלה של המחוז ולהוביל את נושא העצמאות היא תזדקק למפלגות קטנות ורדיקליות, דבר שיכול להוביל למהלכים בלתי צפויים. אם בכל זאת תקום בקטלוניה ממשלה בדלנית, היא עשויה לפעול לקידום משאל העם על העצמאות. אם תכריז קטלוניה על עצמאות, היא לא תוכר כחברה באיחוד האירופי ולא תוכל להתממן ביורו דרך הבנק המרכזי. אך גם ספרד תיפגע קשות מפרישת המחוז ש־16% מאוכלוסייתה חיה בו, והוא תורם 20% מהתוצר הלאומי. אי־הוודאות ששתי מערכות הבחירות מכניסות לזירה הפיננסית מתבטאת בקפיצה בתשואות על האג"ח הספרדיות, שלמרות הנתונים הכלכליים הטובים קפצו לרמה הגבוהה ביותר מיולי 2013.

המדד המרכזי של בורסת ספרד הוא 35 Ibex, הכולל את 35 החברות הגדולות והנזילות בבורסה. המדד אמנם מגוון מבחינה סקטוריאלית, אך המגזר הפיננסי תופס בו יותר מ־38%, ואחריו מגזר האנרגיה והדלקים עם 18%. משקלו הגבוה של המגזר הפיננסי הוא בעיה, למרות התייצבותו, בשל חשיפתם הגבוהה של הבנקים הגדולים כמו Santander או BBVA לדרום אמריקה, שנקלעה לקשיים על רקע התרסקות מחירי הסחורות בעולם ובריחת המשקיעים הזרים מהמדינות המתפתחות. כך, לדוגמה, 40% מהרווח התפעולי של Santander מגיע מאזור זה. חשיפתו של כלל המגזר הפיננסי הספרדי לשווקים מתפתחים עומדת על כ־45% מהתמ"ג של המדינה.

ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי. אחראי לרפורמות שהובילו להתאוששות , צילום: רויטרס ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי. אחראי לרפורמות שהובילו להתאוששות | צילום: רויטרס ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי. אחראי לרפורמות שהובילו להתאוששות , צילום: רויטרס

 

המניות זולות מהאירופיות

 

ועם זה ספרד יכולה להתגאות בחברות ענק בינלאומיות, כמו זארה, שלמרות ההאטה הגלובלית מגדילות רווחים. גם המניות הספרדיות זולות בהשוואה לשאר מניות אירופה. מכפיל הרווח העתידי (Forward P/E) של מדד IBEX-35 עומד על 15.1, לעומת הממוצע ההיסטורי של 16.2. המכפיל של שילר, CAPE, שמנטרל תנודתיות ברווחים על ידי שימוש בממוצע לעשר שנים, עומד בספרד על 11.6, נמוך מגרמניה (18) או צרפת (16), ונמוך בהרבה לעומת ארה"ב (27). כשמניות הן כה זולות, יש סיכוי לא מבוטל לתשואות גבוהות בשנים הבאות, אך אין להתעלם מהתנודתיות הגבוהה הקשורה לסיכונים הכלכליים והפוליטיים.

מי שאינו פוחד מסיכונים פוליטיים עשוי ליהנות מתשואות נאות בספרד, בפרט אם קטלוניה לא תתבדל. חשוב לנטרל את הסיכונים מהחשיפה לשווקים המתפתחים ולהתמקד בחברות החשופות לסקטורים הצומחים של הכלכלה כגון תיירות, קמעונאות או בנייה: לדוגמה הקרן Iberia Fund Fidelity.

ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל, ויוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים

השורה התחתונה: מי שלא חושש מהפוליטיקה בספרד צפוי לתשואות נאות, אם ינטרל את הסיכון מחשיפה לשווקים מתפתחים ויתמקד בסקטורים צומחים

תגיות