אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אירלנד מעצבנת את ארה"ב:  חתכה בחצי את המס על הכנסות ממו"פ צילום: בלומברג

אירלנד מעצבנת את ארה"ב: חתכה בחצי את המס על הכנסות ממו"פ

קטגוריית מס חדשה שתיכנס לתוקפה בינואר תאפשר לתאגידים בינלאומיים לשלם מס של 6.25% בלבד, שנה לאחר שדבלין סתמה את הגולל על תמרון "אירי כפול". המרוויחות העיקריות: ענקיות הטכנולוגיה והפרמצבטיקה

15.10.2015, 09:02 | שירות כלכליסט

אירלנד, שזכתה לקיתונות ביקורת על החוקים שהפכו אותה לאחד ממקלטי המס המפורסמים בעולם, מתכננת מהלך שיהפוך אותה לזירת פעילות מושכת מבעבר לתאגידים בינלאומיים.

קראו עוד בכלכליסט

מס החברות הנמוך באירלנד - 12.5% - הוא הנמוך ביותר בעולם המפותח, ולכן הוא גורם לחברות כמו גוגל, פייסבוק, אפל ואמזון למקם את משרדיהן האירופיים בתחומה.

משרדי אפל בעיר קורק, אירלנד. אוהבים סיבוכים, צילום: בלומברג משרדי אפל בעיר קורק, אירלנד. אוהבים סיבוכים | צילום: בלומברג משרדי אפל בעיר קורק, אירלנד. אוהבים סיבוכים, צילום: בלומברג

כעת הודיעה ממשלת אירלנד כי היא יצרה קטגוריית מס חדשה שתאפשר לחברות לשלם מס של 6.25% בלבד על חלק מהכנסותיהן. קטגוריית המס, שנקראת "תיבת פיתוח ידע", תיכנס לתוקף בינואר הקרוב ותציע הקלות במס על הכנסות ותמלוגים שמקורם במחקר ופיתוח שבוצע בתחומי אירלנד. חברות כמו גוגל, אפל ופייסבוק יהיו הנהנות העיקריות מהקטגוריה החדשה, שכן חלק ניכר מהקניין הרוחני שברשותן פותח בשלוחותיהן במדינה.

שר האוצר מייקל נונאן הודיע על הקטגוריה החדשה שלשום ואמר שהיא "חיזוק ממשי" למערכת המס האירית.

"אירלנד תוכל להציע ודאות לטווח ארוך לחברות שמתכננות להשקיע במחקר ובפיתוח. הקטגוריה החדשה תוסיף נדבך נוסף למערכת המס האירית, שהיא הטובה בעולם לחברות", אמר.

ג'יימס סטיוארט, פרופסור לפיננסים מאוניברסיטת דבלין, אמר ל"ניו יורק טיימס" ש"הקטגוריה החדשה במערכת המס של אירלנד תביא בוודאי לשינוי באסטרטגיית תשלום המסים של תאגידים בינלאומיים, וזה לא לטובה.

"הקטגוריה החדשה מסבכת את מערכת המס, ותאגידים בינלאומיים אוהבים מערכות מסובכות משום שהן מאפשרות לפתח אסטרטגיות התחמקות ממס. הדבר האחרון שתאגידים רוצים הוא פשטות".

בשני העשורים האחרונים ניתבו ענקיות טכנולוגיה אמריקאיות וכן חברות פרמצבטיקה כמו פייזר חלק מפעילותן לאירלנד, בגלל מס החברות הנמוך בה, שעומד כאמור על 12.5%. לשם השוואה, מס החברות בארה"ב הוא 35%.

עד ינואר השנה הכיל ספר החוקים האירי פרצה שאפשרה לחברות לבצע פעלול חשבונאי שנודע בשם "אירי כפול". הפרצה הזאת עמדה במרכז הביקורת שהוטחה באירלנד מצד האיחוד האירופי וארה"ב.

במסגרת תמרון המס העבירו חברות בינלאומיות כמו גוגל ואפל הכנסות לשלוחה שלהן באירלנד. השלוחות האיריות, בתורן, רשמו את ההכנסות בחשבונות שהיא מנהלת במקלטי מס שונים. מאחר שאירלנד מחייבת חברות הפועלות בה לשלם מס רק על הכנסות מפעילות שהן ביצעו בתחומה, הכספים מועברים למקלטים באופן חוקי, ומס החברות שהן משלמות במדינה נמוך בהרבה מהמס הקבוע בחוק.

קטגוריית המס החדשה באירלנד נועדה אפוא לפצות במידת מה את החברות הבינלאומיות שנפגעו מסגירת הפרצה. המהלך עשוי לעורר ביקורת על אירלנד מצד ארה"ב וגם מצד האיחוד האירופי, שמנסה לכפות שינוי במערכות המס של מדינות חברות אחרות בו כמו לוקסמבורג והולנד.

ההכרזה של אירלנד על המהלך מגיעה שבוע לאחר שארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) פרסם מסמך עם 15 המלצות לרפורמה במערכות המס של המדינות החברות, כדי להיאבק בתכנוני המס האגרסיביים של התאגידים הבינלאומיים.

תגיות