אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצמיחה בסין בשפל של 6 שנים; "ההאטה בכלכלה הסינית תימשך" צילום: אי פי איי

הצמיחה בסין בשפל של 6 שנים; "ההאטה בכלכלה הסינית תימשך"

הכלכלה השנייה בגודלה בעולם סיימה את הרבעון השלישי בצמיחה של 6.9%, מול 7% ברבעון השני, ובעשירית האחוז מעל צפי הכלכלנים. פסגות: "ב-2016 הכלכלה הסינית תאט לכיוון של 6%"

19.10.2015, 08:17 | מיקי גרינפלד

הכלכלה הסינית צמחה ברבעון השלישי ב-6.9% - הרמה הנמוכה ביותר מאז תקופת המשבר הפיננסי הגלובאלי, ובאופן ספציפי מאז מרץ 2009 (ברבעון הראשון של 2009 עמד שיעור הצמיחה על 6.2%). ברבעון השני של 20015 רשם התוצר הסיני צמיחה של 7%.

קראו עוד בכלכליסט

הנתונים הרבעוניים טובים מעט מתחזיות הכלכלנים, שעמדו על 6.8% תוצר, אך הירידה בעשירית האחוז בהשוואה לרבעון הקודם מחזקת את ההערכות לפיהן הבנק המרכזי של סין, בתמיכת הממשל, יודיע בקרוב בצעדים מרחיבים ומעודדי צמיחה נוספים.

הצמיחה הרבעונית ברבעון השלישי - בהשוואה לרבעון השני - עומדת על 1.8%. התחזיות עמדו על 1.7%, לאחר שבחודשים אפריל-יוני נרשמה גם כן צמיחה רבעונית של 1.8%.

האוצר של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, לצד הבנק של סין (People's Bank of China), נדרשים להיאבק בשורה של חזיתות, כשהחשש המרכזי הוא כניסה של סין להאטה ולדפלציה. "הסיכון הגובר למצב דפלציוני מתמשך יאלץ את הבנק להתאים את רמות הריבית, ובעיקר את הריבית על ההלוואות", אמר בעניין זה לי גאנג ליו (Li-gang Liu and Louis Lam), כלכלן בפירמת ANZ.  

כלכלני Natixis אמרו כי אף שהמהלך ה"פשוט" ביותר שעומד על הפרק הוא הורדת ריבית - מה שאכן לדעתם צפוי לקרות - הבנק עשוי לבחור באופציות נוספות, פחות מסורתיות, בניסיון להרחיב את הפעילות הכלכלית. "במקביל, אנו צפויים מדי פעם להודעות נוספות בתחום הפיסקאלי, מצד הממשל, שמטרתן תהיה לעודד השקעות, בעיקר בתחום התשתיות" אומרים ב-Natixis.

יעד הצמיחה שהציב הממשל הסיני בתחילת השנה ל-2015 עומד על סביבת 7%, אך ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג (Li Keqiang) הודה בסוף השבוע כי לנוכח ההאטה בקצב ההתאוששות של הכלכלה העולמית, סין תתקשה לעמוד ביעד זה.

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפרסמה את נתוני הצמיחה הוציאה במקביל דיווח פרטני של נתוני מאקרו נוספים. מגזר התעשייה רשם גידול של 7%, פעילות המכרות צמחה ב-3%. במונחים של מגזרים, הפעילות החקלאית רשמה צמיחה של 3.8%, מגזר השירותים צמח ב-8.4%.

מימין לי קצ מימין לי קצ'יאנג ראש ממשלת סין שי ג'ינפינג נשיא סין | צילום: אי פי איי מימין לי קצ

גיא בית-אור, כלכלן בכיר לשווקים גלובאליים בפסגות, אומר בתגובה לנתונים שיצאו מסין כי תהליך השינוי המבני במדינה ממשיך. "הביקוש המקומי ממשיך לעלות ונראה כי לעת עתה הוא עדיין חסין לירידה בייצור התעשייתי וההשקעה במשק. התעסוקה ממשיכה לעלות כאשר ההכנסה הפנויה הריאלית עלתה במהלך השנה האחרונה ב-7.7%", אומר בית אור.

"ההאטה בקצב הצמיחה במהלך הרבעון נבעה מקצב איטי יותר של הגידול בהשקעה כמו גם ירידה ביצוא על רקע רמת הביקושים המתונה בעולם. היצוא ירד ב-1.8% בשנה האחרונה על רקע ביקוש חלש מכיוון ארה"ב ואירופה בעוד שהיבוא ירד ב-15.1% ושיקף את הירידה בביקוש הסיני לסחורות. בנוסף, קצב הגידול בייצור התעשייתי ממשיך לרדת על רקע העובדה שישנו מלאי גבוה של סחורות בסין, עובדה אשר גורמת לפעילות בענפי הכרייה והחציבה להתמתן", הוסיף בית-אור.

 

"למרות שהביקוש המקומי ממשיך להתחזק, הכלכלה הסינית עדיין צפויה להמשיך ולהאט בשנים הקרובות ולהתייצב על קצבי צמיחה נמוכים יותר בעיקר בשל העובדה שההשקעה והייצור התעשייתי היו עד לא מזמן מנועי הצמיחה המרכזיים של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. ענפי השירותים במשק, אשר מייצגים את "הכלכלה החדשה" ( כלומר, ביקוש מקומי) תופסים חלק גדל והולך מהתוצר אך תרומתם עדיין נמוכה באופן משמעותי בהשוואה לכלכלות המפותחות", מוסיף בית אור. 

   

"להערכתנו הצמיחה ב-2015 תעמוד על 6.8% - 6.9% וב-2016 תאט לכיוון של 6%-6.5%. הממשלה הסינית תגדיל את ההוצאה הפיסקלית על מנת לתמוך בתהליך השינוי המבני תוך הגברת ההשקעה במשק עם מיקוד על שיפור ענפי השירותים, הבנק המרכזי צפוי להמשיך ולהפחית את הריבית ואף לבצע מהלכים נוספים בשוק המט"ח על מנת להגדיל את טווח רצועת הניוד של היואן מול סל המטבעות", אומר עוד בית אור.

תגיות