אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביטקוין? כבר הספקנו לשכוח צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי

ביטקוין? כבר הספקנו לשכוח

משקיעים וסטארט-אפיסטים מתנערים ממיזמים שקשורים למטבע הווירטואלי הכושל ומבינים שאת הכסף הם לא יראו בחזרה, אפל מנצחת את סוכנויות המודיעין האמריקאיות ופייסבוק מנסה להמחיש לעובדים שלה איך זה לגלוש ברשת בעולם השלישי

28.10.2015, 16:04 | יוסי גורביץ
לנתק עוגנים, הדבר הזה שוקע

רק לפני חצי שנה, סטארט-אפים בתחום הביטקוין היו אחד התחומים הצומחים ביותר בענף. היית אומר "ביטקוין, ביטקוין, מטבע מטבע" והעיניים של משקיע ההון סיכון היו נוצצות והוא היה משאיר לך הר של דולרים על השולחן. ובכן, זה נגמר.

במחצית הראשונה של 2015, משקיעי הון סיכון הטביעו 373 מיליון דולר בחברות ביטקוין. ברבעון השלישי, עם זאת, הגיעה בלימה חדה: רק 85 מיליון הוזרמו לחברות שמנסות לעשות משהו עם המטבע המפוקפק - עדיין עליה של 15% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, אבל צניחה של 41% ביחס לרבעון הקודם.

ביטקוין? חבל על הכסף שלך, צילום: בלומברג ביטקוין? חבל על הכסף שלך | צילום: בלומברג ביטקוין? חבל על הכסף שלך, צילום: בלומברג

שורה של סטארט-אפים בתחום ביטקוין התפגרו השנה. אחד מהם עם תכנית ביזארית מהמקובל - לשגר שרתי ביטקוין לחלל על לוויינים - נאלץ להודיע שהוא סוגר את שעריו כי הוא לא מצליח לקבל את סכום הכסף הראשוני שהוא צריך. המחיר של הביטקוין ירד ב-9.5% מאז תחילת השנה - והוא לא היה גבוה גם קודם לכן. הוא עומד כעת על כ-302 דולר (בשיא ההייפ של 2013 הוא עמד על כמעט 1,20 דולר). המשקיעים קולטים שהם לא יראו את הכסף הזה חזרה.

יש להניח שחלק ניכר מהירידה במחיר המטבע, ובהתאם בעתידן של החברות שחגות סביבו, נובע מכך ששיעור גבוה מאד של עסקאות הביטקוין הן בלתי חוקיות - והשנה, במשפטו של רוס אולבריכט, הסתבר שבניגוד לסתם דולר, ביטקוין משאיר מאחוריו שובל ראיות אדיר, ראיות ששיחקו תפקיד מרכזי בהרשעתו של אולבריכט. הפושעים מחפשים פתרון אחר, והמשקיעים נתקעו עם השאריות.  

הבלאגן מתחיל

החלטת בית המשפט האירופי לצדק מתחילת החודש, שפוסלת את הסכם "המעגן הבטוח" - ההסכם שאיפשר למדינות אירופיות להעביר מידע לארה"ב מתוך הנחה ששומרים על זכויות האזרחים שלהן; הפסילה הגיעה לאור העובדה שחברות אמריקאיות שיתפו פעולה עם מנגנוני המודיעין של ארה"ב - מתחילה לקבל השלכות מעשיות.

בבריטניה, בתי הספר של מחוז לונדון קיבלו הנחיה מאחראי הטכנולוגיה שלהם לשקול מחדש את השימוש בדרופבוקס ושאר שירותי ענן אמריקאים בעקבות החלטת בית המשפט. נציב פרטיות המידע של בריטניה פרסם הודעה חריגה, שבה נאמר שבינתיים אין צורך בכך כי "אין סיכון חדש" לפרטיות המידע של התלמידים. עדיין, יש להניח שבדרופבוקס ממש לא אהבו את סוג הפרסום הזה. מה גם שבתי ספר עשויים לציית דווקא לאחראי הטכנולוגיה שלהם ולא לאיזה בירוקרט ממשלתי.

אין הנחות לאמריקאים. האיחוד האירופי, צילום: shutterstock אין הנחות לאמריקאים. האיחוד האירופי | צילום: shutterstock אין הנחות לאמריקאים. האיחוד האירופי, צילום: shutterstock

פייסבוק, בינתיים, מוצאת את עצמה "עמוק בדיו", כמו שאומרים הגרמנים. לאחר שהרשויות באירלנד נאלצו לפתוח נגדה בחקירה בעקבות החלטת בית המשפט, מגיעה עכשיו החלטה גרמנית לפתוח בחקירה מיידית נגדה ונגד גוגל. ההחלטה התקבלה על ידי הנמסיס הוותיק של שתי החברות, ד"ר יוהנס קספר, נציב הפרטיות וחופש המידע של המבורג. אתם עשויים לזכור אותו כמי שחשף את פרשת הריגול בסטריט וויו ב-2010. ההערכה היתה שחקירות לא יתחילו עד שלא יתקבלו תלונות; קספר, שמוביל את הדרישה לחקור את שתי החברות כבר מזמן החשיפות של סנודן, החליט שלא לחכות והודיע שהחלטת בית המשפט מספיקה מבחינתו.

בקרוב, על כן, יצטרכו בכירים בגוגל ופייסבוק להחליט האם הם מעידים על קשרי החברות עם המודיעין האמריקאי, או שהם נמנעים מציות לצווים של הממשלה - וזמן קצר אחר כך, של בתי המשפט. ביורוקרטים אירופים מנסים נואשות להגיע להבנות עם ממשלת ארה"ב, אבל בהנתן שהחלטת בית המשפט דורשת ערובות שה-NSA לא תרגל אחרי מידע אירופי שמאוחסן על שרתים בארה"ב, ובהנתן שלממשל אובמה אין כל כוונה לתת ערובות כאלה, זה הולך להיות מאד מסובך.  

במהלך הקמפיין של 2008, אמר אובמה שוב ושוב שקול של אדם אחד יכול לשנות את העולם. הוא כנראה לא חשב על האפשרות שהקול הזה יהיה של אדוארד סנודן.

כמו סיוע להוצאה להורג

אפל הודיעה לאחרונה לממשלת ארה"ב שהיא לא מתכוונת יותר לסייע לה לפתוח אייפונים נעולים של לקוחותיה - את אלה החדשים היא לא יכולה לפתוח, כי מפתחות ההצפנה לא אצלה יותר; את הישנים היא מסרבת לפתוח, כי מדובר בפגיעה באמון המשתמשים. למה רוצה הממשלה לקבל גישה למכשיר של אזרח? כדי לרגל אחריו, כמובן, ולהמשיך ולהצמיח את מאגר המידע הפרטי של סוכנויות המודיעין - שעד כה לא עצר אף פיגוע. הממשלה, בטבעיות, מיהרה לערער לבתי המשפט.

אין כניסה למרגלים. אייפון אין כניסה למרגלים. אייפון אין כניסה למרגלים. אייפון

לרוע מזלה, נראה שהממשלה נפלה על שופט לא מאולף. השופט ג'יימס אורנשטיין הביע ספק אם בכלל יש לו סמכות להורות לאפל על צעד כזה, ואמר לממשלה "בעצם, אתם רוצים שאפל תעשה את העבודה שלכם". אחר כך הוא שאל את נציגי הממשלה ההמומים האם הדרישה שלהם איננה דומה לדרישה לאלץ חברת תרופות למכור רעל לשם הוצאה להורג, בניגוד למצפונה.

עורכת הדין של המדינה ביקשה זמן כדי להגיב בכתב, כשהיא אומרת שההשוואה שעשה השופט היתה "חריפה משהו". זה היה במכוון, ענה השופט. המדינה טענה שאפל פתחה בעבר טלפונים בלי שום בעיה; אפל הודתה בכך ואמרה שהיא שינתה את עמדתה כשהבינה "שמידע המשתמש נמצא תחת מצור משלל כיוונים". הצדדים אמורים להגיש מסמכים נוספים היום (ד') והשופט הבטיח פסיקה בהקדם.

קצרצרים

1. מזל"טים ממשיכים את מסעם המואץ לעבר סטטוס של אויבי הציבור: חודשים לאחר שרחפנים שיבשו פעילות של מטוסי כיבוי בקליפורניה (מה שהוביל להעברת חוק נגדם, שהמושל הטיל עליו וטו) הצליח עוד מזל"ט לדפוק את תושבי המדינה כשהתרסק לתוך עמוד מתח גבוה. התוצאה היתה ניתוק של תושבים רבים מרשת החשמל למשך שעות ארוכות. שברי המזל"ט נאספו וכעת מתנהלת חקירה בנסיון לברר מי הטמבל שהטיס אותו.

רחפן בטיסה נמוכה רחפן בטיסה נמוכה רחפן בטיסה נמוכה

2. לפני שלושה חודשים הפיל מר וויליאם מרדית' מקנטאקי מזל"ט שחדר לשטח שלו בירי רובה ציד. בעל המזל"ט תבע את היורה וטען שהרובוט המעופף טס גבוה, בצורה שלא מאפשרת פגיעה בפרטיות של אנשים; מרדית' טען שהוא טס בגובה נמוך, בגובה צמרות העצים. בעל המזל"ט סיפק וידאו שטלטענתו מוכיח את טענותיו; מרדית' טוען שאי אפשר לראות מהצילום באיזה גובה הוא טס והביא עדים שראו את המזל"ט טס נמוך. כך או כך, מרדית' הואשם בשימוש בלתי חוקי בנשק - אבל התביעה בוטלה. למה? כי כל זה קורה בקנטאקי, היכן שנשק הוא חלק מהתרבות והרשויות מעודדות שימוש בו.

3. בפייסבוק החליטו שהעובדים שלהם צריכים לחוש על בשרם איך נראה האתר שלהם לאנשים מהודו או ממקומות אחרים בעולם השלישי, אשר על כן החליטו שם ליישם חיבור רשת במהירות 2G בכל יום שני. פעם בשבוע, מהירות הגלישה של העובדים תרד למהירות הגלישה הממוצעת בכפר בפאתי מומבאי. בינתיים, רק לשעה אחת ביום. מה הלאה? להדביק את העובדים בשלל מחלות אקזוטיות ולהציב פרה בחניה?

4. לפעמים אפל יכולה להיות קטנונית ונבזית יותר מכל חברה אחרת. אתמול היא הודיעה ששנת הכספים 2015 היתה השנה המוצלחת בתולדותיה, מה שלא הפריע לה לפגוע במשתמשים שלה שהחליטו שהם לא רוצים את שירות אפל מיוזיק. מעתה, אם אתה שואל את סירי מהם השירים המובילים כעת במצעד הפזמונים, היא עונה "מצטערת, אני לא יכולה להסתכל בטבלאות המוזיקה עבורך, נראה שאתה לא מנוי לאפל מיוזיק". זה קטן, לא באמת חשוב - חיפוש קולי בגוגל ישיג את התוצאות - אבל מראה מה באמת חושבת אפל על הלקוחות שלה.   

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
תמיד אתה קוטל מניות שירדו ב-10% אחרי עליה עצומה, רצופה ומתמשכת?
דבריך על הביטקוין כל כך שליליים, ללא תמיכה, ללא עובדות - שזה נראה די ביזארי. ביטקויין חזק הוא אינטרס-חיובי של הציבור, ואינטרס-שלילי של ממשלות. הן רוצות להדפיס כסף ללא חשש. הדפסת כסף היא על חשבון הציבור בעוד הביטקויין מוגן מהדפסה. אני ממליץ לך לקנות ביטקויין במיוחד כאשר שוק המניות מאכזב, והריבית אפס. ריבית אפס פרושה שהממשלה מדפיסה כסף על חשבונך. עובדתית, הביטקויין לא מפסיק לטפס. כמובן שבין העליות הרבות יש גם פסקי זמן. אין לך שום הצדקה לכנותו "כושל" רק כי ירד ב-10%. דרך אגב, גם מדד המניות העולמי ירד לאחרונה מעל 10%. מה דעתך, אולי תפרסם עו מאמר? בקשר לארה"ב ופרשת ההאזנות. ארה"ב הכתה שוק על ירך את הטרור הבינלאומי. בין לאדן ודומיו - נעלמו מהמפה. ארה"ב עברה להפציץ אותם בביתם באמצעות פצצות שנופלות משמים. הטרור המאורגן נעלם. נותר טרור של יחידים. אן טרור מאורגן - בתוך מדינות ערב. דע"ש, סוריה, מצרים וכדומה. הם כבר לא מפילים בנייני תאומים ולא חוטפים מטוסים. השימוש בהאזנות - יש בו אלמנט של מניעת טרור, ויש לו גם אלמנט לתפוס את האחראים לאחר ביצוע הטרור. אז מתבצעת חקירה לאחור. ולמרות הכל יש בעיה עם זה: היום הם משתמשים בהאזנות למלחמה בטרור. מחר מישהו יגיד: אם יש לנו כבר את זה, למה לא נשתמש בזה למלחמה בפשע? גם עריצים ברחבי תבל, למשל בצפון קוריאה - ישתמשו בזה נגד מתנגדי השלטון ובכך יקץ הקץ על כל תקווה של אזרחי צפון קוריאה להיפטר מהעריץ המדכא אותם. הנה, ברגע שיש נשק (האזנה) - כבר אי אפשר להשתמש בו סלקטיבית רק למטרות טובות. כך היה עם הסכין, הרובה, הפצצה, האטום וכך גם האזנות הסתר.
חיים אבגד  |  01.11.15
21.
18,20
אבל אמרת שאין מה להאמין לארגונים הממשלתיים והממשלה - אז בשביל מה שיגידו לך שמנעו פיגוע? כדי שתגיד שהם משקרים בכל מקרה? ואם יגידו לך שבוועדה ממשלתית שאחראית על גופי המודיעין במדדינה מבצעים מעקב רבעוני אחרי כל החומר שנאסף, היית מאמין? הרי מדבריך עולה שאתה חי בחוסר אמון מתמיד במדינה, הממשלה וכל הגופים שכפופים לה - כולם מתעניינים בלעקוב אחריך ואחרי שאר האזרחים סתם בשביל הכיף. אז מה יעזור אם יגידו לך שאתמול נמנע פיגוע בזכות תוכנית מעקב כזאת או אחרת? האם תאמין בכלל?
30.10.15
20.
ל-19 מ-18:
"למה לפרסם ברבים על יכולות ושיטות שמשמשות למניעה של פיגועים/פשעים?" לא ביקשתי פרטים. ביקשתי הצהרה - כן הועיל או לא הועיל. איך הצלחת לא להבין את ההבדל הפשוט הזה? "למה בדיוק חייבים לך דין וחשבון על איך עושים שימוש בכל הדברים האלה?" שוב, לא ביקשתי לדעת "איך". ביקשתי לדעת "האם". האם נעשה שימוש מועיל או לא. איך גם את זה לא הצלחת להבין? זאת ועוד - אם הציבור מבקש לדעת האם יש תועלת בתוכנית המעקב הכוללת, אזי על נציגי הציבור - קרי, הממשלה - להעלות את השאלות ולקבל עליהן תשובה, כך שיוכלו להחליט האם להמשיך ולתקצב את הפרויקט, אם כן באיזה היקפים, או לחדול מכך. וזאת לשאלותיך: "יש לך סיווג בטחוני? אתה עובד במערכת? אתה צריך לדעת את הדברים האלה כי? מה? מי חייב לך מה בדיוק?" התשובות הן (לפי הסדר): "כן, כן, כן, כי אני [הממשלה] מתקצב את זה, מה אתם עושים עם התקציב שלי, ואתם [ארגוני המודיעין] חייבים לי תשובות בדיוק כי אתם עובדים אצלי [הממשלה]." עכשיו, יש עדויות למכביר - גם בעניין ה-NSA וגם בהיסטוריה של השב"כ היקר שלנו - שבו ארגוני המודיעין שיקרו ביודעין או העלימו מידע מהממשלה. אז אל תגיד לי "זה בסדר, הממשלה מיודעת בכל ומאשרת הכל. הב אמון בממשלתך, הרי פוליטיקאים מעולם לא משקרים אחד לשני או לציבור." "...לוגיקה של ילד קטן שלא מבין איך הדברים פועלים באמת." לא אני מעוניין לדעת האם ארגוני המודיעין אכן עושים שימוש מועיל במידע הנאסף מתוכנית המעקב הכוללת. זה אינטרס שלהם להוכיח את זה, כדי להצדיק את מעשיהם. איפה כאן הפגם בלוגיקה? עכשיו אם תשאל "למה עליהם להצדיק את מעשיהם", אבין שאין לך צל צלו של מושג איך אמור לעבוד מינהל תקין, ולא אטרח להמשיך בדיון. "...כאילו הן מזיקות לך בצורה כלשהי." בוא נניח שכל תוכנית המעקב הינה מיותרת לחלוטין. אתה תאמר - לא מועיל, אבל גם לא מזיק. אבל זה עולה כסף, נכון? הכסף הזה יכול היה לשמש את המדינה לצרכים אחרים, כגון השקעה בתשתיות, חינוך, וכד'. הכסף הזה לא מגיע לשם. ואני הניזוק הישיר מכך. איך לא תצליח להבין דבר כזה פשוט? האם לדעתך בזבוז כסף ציבורי לא מזיק לציבור? וזה עוד הדוגמא הפשוטה ביותר. בוא לא ניכנס בכלל לאפשרויות של ניצול לרעה, יש כל כך הרבה שאני לא מצליח לבחור אפילו מאיפה להתחיל. "אולי אתה גם רוצה לאשר פרטנית כל מבצע וכל פעולה שעושים בNSA?" אתה יודע מה, אם הגענו למצב כזה שבו ארגוני המודיעין עושים ככל העולה על רוחם בלי ביקורת של הממשלה, אולי זה יכול באמת להיות רעיון טוב... ולבסוף, לפי השימוש שלך בשפה הבוטה, אני מניח שהצלחתי להרגיז אותך. וזה טוב, כי זה מראה שאין לך שום ביטחון במה שאתה אומר - או במה שאתה נמנע מלומר. אתה מתחמק בעקביות מלהתייחס לטיעונים שאני מציג בשפה ברורה וישירה. גישה של זלזול והתנשאות לא יביאו אותך לשום מקום (להוציא פוליטיקה, כמובן) - לפחות לא בויכוח הזה. פה זה האינטרנט חביבי, רטוריקה לא עובדת כאן. הב לי הגיון ונימוקים. נ.ב. אני מניח שאתה כתבת גם את תגובה 15. הבה ואפנה אותה חזרה אליך בניסוח קצת שונה: יש לך הוכחה לכך שמעולם לא הכית את אשתך? לא חשבתי כך. מדהים שנותנים לכל אחד להסתובב חופשי.
אור , כל הארץ  |  29.10.15
19.
ל 16, 18 ושאר החברים
למה לפרסם ברבים על יכולות ושיטות שמשמשות למניעה של פיגועים/פשעים? כדי שיבינו איך בדיוק עלית על אלה שנתפסו וידעו מה לא לעשות כדי להצליח בכך בפעם הבאה? למה בדיוק חייבים לך דין וחשבון על איך עושים שימוש בכל הדברים האלה? יש לך סיווג בטחוני? אתה עובד במערכת? אתה צריך לדעת את הדברים האלה כי? מה? מי חייב לך מה בדיוק? הקשקשת הקונספירטיבית שלך היא שאין פיגועים שנמנעו ''כי אם היו דוגמאות, הן היו מוצגות''. לוגיקה של ילד קטן שלא מבין איך הדברים פועלים באמת. אולי אתה גם רוצה לאשר פרטנית כל מבצע וכל פעולה שעושים בNSA? הכי מצחיק, זה שאתה נהנה מכל היכולות האלה ואתה אפילו לא מבין את זה, אבל מתלונן עליהן כאילו הן מזיקות לך בצורה כלשהי.
29.10.15
לכל התגובות