אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בייג'ינג רוצה יותר ילדים אבל הסינים לא רוצים לשלם עליהם צילום: איי פי

בייג'ינג רוצה יותר ילדים אבל הסינים לא רוצים לשלם עליהם

החלטת ממשלת סין לבטל את מדיניות הילד האחד לא התקבלה בהתלהבות גדולה. המשפחות במדינה התרגלו להקדיש את הכנסותיהן לגידול ילד יחיד ותוהות כיצד יממנו גידול ילד נוסף. בתגובה להודעה זינקו מניות חברות למוצרי תינוקות

31.10.2015, 19:35 | שירות כלכליסט

החלטת ממשלת סין משלשום (ה') לבטל את מדיניות הילד האחד היכתה גלים בכל העולם, אבל התקבלה אצל הסינים ברגשות מעורבים.

קראו עוד בכלכליסט

מאז 1979 התרגלו אזרחי המדינה שכמעט לכל משפחה יש ילד או ילדה יחידים. מדיניות הילד האחד הוטמעה בד בבד עם הרפורמות הכלכליות של הנשיא דנג שיאו פינג, שהביאו לפתיחת הכלכלה הסינית ולזינוק בתוצר לנפש. משקי הבית במעמד הביניים החדש שצמח בסין השקיעו חלק ניכר מהכנסתם הצומחת בגידול הילדים היחידים, והאפשרות החדשה להביא ילד נוסף הביאה עמה גם התלבטויות כלכליות.

הממשלה לא עוזרת מספיק

לפי סקר שערך Sina.com, פורטל האינטרנט הגדול בסין, 40.5% מהאזרחים אינם מתכוונים כלל לנצל את האפשרות החדשה להביא לעולם ילד נוסף על זה שיש להם. 30.4% מהנסקרים השיבו כי הם יביאו ילד נוסף בעקבות ההחלטה, ו־29.1% אמרו שיחליטו על סמך מצבם הכלכלי והמשפחתי. הסיבה להיסוס בנוגע להחלטה היא בעיקר כלכלית.

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

"אני לא מתכננת ללדת עוד ילד, הממשלה אמנם החליטה לאפשר זאת, אבל הם לא משתתפים בכלל בהוצאות גידול ילד", אמרה לו פיי (31) מבייג'ינג לערוץ הטלוויזיה CNBC, "אנחנו נצטרך לשלם את כל הוצאות הבריאות והחינוך הנוספות. התשתיות שמציעה הממשלה פשוט לא מספיקות". דבריה של לו מגובים בנתונים. לפי סקר של הבנק השוויצרי קרדיט סוויס מכרסמת ההוצאה השנתית על גידול ילד בסין עד גיל 18 43% מההכנסה השנתית למשפחה, שעומדת על 53,488 יואן (8,423 דולר). מחקר של האקדמיה הסינית למדעי החברה מלמד על הוצאה גדולה אף יותר. לפי המחקר מגיעה העלות הכוללת של גידול ילד עד גיל 16 בסין ל־490 אלף יואן (77,165 דולר) או 30,625 יואן (4,822 דולר) בשנה. בערים גדולות כמו בייגי'נג או שנגחאי ההוצאה לגידול ילד מלידה ועד אוניברסיטה עשויה להגיע ל־2 מיליון יואן (כ־313 אלף דולר).

למרות הנתונים האלה דמוגרפים מעריכים כי ההחלטה להסיר את מגבלת הילודה תביא לתוספת של בין 3 ל־6 מיליון לידות בשנה בסין בין 2017 ל־2023. מספר הלידות השנתי בה כיום נאמד בכ־16.5 מיליון.

הקמעונאים מחכים בשקיקה

החלטת המפלגה הקומוניסטית שהתקבלה ביום חמישי הגיעה לנוכח הצפי להצטמצמות דרסטית בכוח העבודה בסין, שאוכלוסייתה מונה 1.4 מיליארד בני אדם כיום. לפי ההערכות תתפוס הודו את מעמדה של סין כמדינה המאוכלסת ביותר בעולם עד 2025. הגיל הממוצע של תושבי סין עומד כיום על 37.3, והוא כבר מהגבוהים באסיה. עד 2025 צפוי לעלות הגיל הממוצע של אוכלוסיית סין ל־40. מספרם של הסינים בגילי 64–15, שהם כוח העבודה הסיני, צפוי להצטמצם בכ־11 מיליון בני אדם בשנה בין 2016 ל־2020. הסינים בני 65 ויותר הם כבר כיום השכבה הצומחת ביותר באוכלוסייה.

אם אכן תשתנה המגמה הדמוגרפית השלילית, יתמוך הדבר בשינוי המבני שמנסה בייג'ינג לבצע בכלכלה – מעבר למשק שמבוסס על צריכה פנימית במקום משק שמבוסס על יצוא. בקרדיט סוויס מעריכים שהגברת הילודה בסין תוסיף בין 120 מיליארד ל־240 מיליארד יואן להוצאות הצרכנים בכל שנה, השקולים ל־4%–6% מהמכירות הקמעונאיות הכוללות בסין. המשקיעים כבר הגיבו בחיוב להחלטה, ומניותיהן של חברות המייצרות מוצרי תינוקות רשמו עליות חדות בבורסות ביפן, בסין ובהונג קונג.

תגיות