אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשד: נשיאה לשעבר איגוד האתלטיקה העולמית הסתיר תוצאות בדיקות סמים של ספורטאים רוסים צילום: רויטרס

חשד: נשיאה לשעבר איגוד האתלטיקה העולמית הסתיר תוצאות בדיקות סמים של ספורטאים רוסים

בעיית הסמים הנרחבת וניסיונות הכיסוי באתלטיקה הם "ברמה אחרת של שחיתות" לעומת השערוריות בפיפ"א והכשלים בוועד האולימפי הבינלאומי, כך לפי אחד המחברים של דו"ח בנוגע למשבר המתמשך בעולם האתלטיקה הקלה. הדו"ח יגלה שלרוסיה היתה מדיניות סימום ספורטאים

09.11.2015, 12:24 | שירות כלכליסט

בעיית הסמים הנרחבת וניסיונות הכיסוי באתלטיקה הם "ברמה אחרת של שחיתות" לעומת השערוריות בפיפ"א והכשלים בוועד האולימפי הבינלאומי, כך לפי אחד המחברים של דו"ח בנוגע למשבר המתמשך בעולם האתלטיקה הקלה.

קראו עוד בכלכליסט

לאמינה דיאק, נשיא התאחדות האתלטיקה עולמית לשעבר, צילום: גטי אימג לאמינה דיאק, נשיא התאחדות האתלטיקה עולמית לשעבר | צילום: גטי אימג'ס לאמינה דיאק, נשיא התאחדות האתלטיקה עולמית לשעבר, צילום: גטי אימג

ריצ'רד מקלרן הוא אחד משלושת חברי הוועדה העצמאית (IC) שהוקמה לפני שנה על ידי הסוכנות העולמית נגד סמים בספורט (WADA) על מנת לחקור את ההאשמות לצריכת סמים מערכתית ברוסיה וניסיונות כיסוי שם ובתוך התאחדות האתלטיקה הבינלאומית ( IAAF).

הדו"ח של הוועדה העצמאית התפרסם היום בשני בז'נבה. הוא מתפרש על פני "כמה מאות עמודים" וצפוי להוות "נקודת מפנה בספורט", כך לפי ראיון שהעניק מקלרן לעיתון הבריטי מייל און סנדיי. 

"בשערוריות האחרות היה כישלון מצד הניהול של הארגונים שאפשר לבכירים לרפד את הכיסים שלהן", אומר מקלרן. "אך לדוגמה מה שקרה בפיפ"א לא באמת השפיע על מה שקרה על הדשא במונדיאל. אצלנו בשערורייה בעולם האתלטיקה, יש אנשים שהרוויחו אך גם עיכבו את עיבוד בדיקת הסמים או הסתירו את התוצאות החיוביות. מה שקרה כתוצאה הוא שאתלט אשם היה יכול להמשיך ולהתחרות, וזה משפיע על אתלטים בכל רחבי העולם שמתחרים באותן תחרויות, ועל אותם אתלטים שהיו יכולים להתחרות אם היו עוד מקומות פנויים במקום הספורטאים שהיו צריכים להיפסל. זה ההבדל, מה שהפקידים המושחתים בפיפ"א ובוועד האולימפי עשו, לא באמת השפיע על התחרויות. בעוד שמה שקרה פה משפיע על תוצאות התחרויות בצורה דרמטית". 

הממצאים של הוועדה העצמאית יפורסמו בעוד רשויות החוק בצרפת ממשיכות לחקור מקרה שבו הנשיא לשעבר של התאחדות האתלטיקה, לאמין דיאק, מואשם כי קיבל שוחד של מעל 714 אלף ליש"ט כדי להסתיר תוצאות חיוביות בבדיקות הסמים של רוסיה. 

בנו של דיאק, פאפא מאסאטה דיאק והיועץ המשפטי חביב סיסה, וכן לשעבר ראש המחלקה נגד סמים בהתאחדות האתלטיקה, ד"ר גבריאל דול, נמצאים גם כן תחת חקירה.

הוועדה העצמאית, שבראשה עומד הנשיא לשעבר של WADA, דיק פאונד, כוללת גם את מקלרן הפרופסור למשפטים ואת גונטר יאנגר, בכיר לשעבר באינטרפול ומומחה לפשעי סייבר. הדו"ח צפוי לאשר את מרבית ההאשמות המרכזיות שפורסמו במקור בתחקיר של ערוץ הטלוויזיה הגרמני ARD בדצמבר האחרון.

ההאשמות המרכזיות:

1. צריכת סמים סיסטמתית בקרב האתלטים הרוסיים – מרבית האתלטים הרוסים לקחו סמים.

2. התוצאות של בדיקות שמצאו שימוש בסמים הוסתרו לאחר ששולם שוחד, כולל על ידי בכירים ב-IAAF.

3. מרבית הספורטאים מענפי השחייה, הרכיבה על אופניים, הביאטלון והרמת משקולות, וכן באתלטיקה קלה, לא עברו בכוונה בדיקות סמים.

4. ראש מעבדת הסמים במוסקבה, המוסמכת על ידי ה-WADA, גריגורי רודצ'נקוב, היה מעורב בזיוף תוצאות בדיקות הסמים.

5. ערכים חשודים בבדיקות דם של מספר ספורטאים מוכרים ל-IAAF, לא נבדקו שוב.

6. החשודים במרמה כללו כמה מהשמות הבכירים בתחום, כולל ליליה שובוחובה שזכתה במרתון לונדון, שאמרה כי שילמה כדי להסתיר את בדיקת הסמים שלה.

ההערכה היא כי הוועדה העצמאית תמצא את רוסיה אשמה בניהול תכנית סמים בתמיכת הממשלה, ותאשים עובדים לשעבר ב-IAAF בקבלת שוחד ובשחיתות.

סבסטיאן קו, שהחליף את דיאק כנשיא התאחדות האתלטיקה, מסר בתגובה: "המחשבה שאנשים בספורט שלנו סחטו לכאורה כספים מאתלטים שאשמים בצריכת סמים אסורים היא נתעבת".

קו הבטיח כי בכהונה שלו ינקוט הארגון בפעולות נוקבות יותר בנושא. "כשיש נקודות חולשה במערכת שעלולות לאפשר סחיטה, גם אם היא לא צולחת, אנחנו נפעל לחזק אותן", הצהיר. "חטיבת היושרה העצמאית שאני אקים בחודש הבא תכלול בית דין עצמאי שיקשיב לכל ההפרות הנוגעות לנושאי מהימנות שבצעו על ידי ספורטאים ברמה הבינלאומית ואנשי הצוות שלהם. אנחנו נוציא את הליך השימוע מהידיים של חברי פדרציות".

 לפי הדיווחים, דמויות בכירות בעולם הלחימה בסמים בספורט מעריכות כי הגילויים הם כל כך נרחבים ושהשחיתות ברוסיה, במיוחד כל כך מושרשת, שלא תהיה ברירה אלא לפסול את המדינה מהשתתפות בתחרויות אתלטיקה.

עם זאת, הנשיא הנוכחי של WADA, קרייג רידי, כבר הודיע כי אין בסיס חוקי לפסול מדינה. קו אמר גם כן כי הוא מעדיף אסטרטגיה "מערבת", ובשבוע שעבר נפגש במוסקבה עם בכירים בספורט.

"אף מקרה של שימוש בסמים לא הוסתר", מסר דובר ה-IAAF. אם נערכו ניסיונות בנוגע למספר מוגבל של מקרים, כפי שנחשף לאחרונה, הם כולם נכשלו. ה-IAAF בטוח שהדו"ח יאשר זאת".

תגיות