אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המגעים לאישור התקציב: רה"מ ייפגש עם בכירי האוצר צילום: אלכס קולומויסקי

המגעים לאישור התקציב: רה"מ ייפגש עם בכירי האוצר

הפגישה עם הממונה על התקציבים ומנכ"ל המשרד צפויה להתקיים מחר, וככל הנראה גם הנגידה תתבקש להגיע ולהציג את עמדתה באשר למחלוקת על מע"מ 0% לתחבורה הציבורית

12.11.2015, 21:46 | עמרי מילמן

בעקבות המחלוקת בין יו"ר ש"ס, אריה דרעי, למשרד האוצר סביב הדרישה של דרעי להחיל מע"מ 0% על חשמל ומים עבור השכבות החלשות ועבור תחבורה ציבורית - דרישה המעכבת את אישור תקציב המדינה - ראש הממשלה כינס הערב (ה') את ראשי הקואליציה לדיון בנושא. מחר צפויה להתקיים פגישה של ראש הממשלה עם הממונה על התקציבים, אמיר לוי, ומנכ"ל המשרד, שי באב"ד, בנושא, וככל הנראה תתבקש גם נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, להגיע ולהציג את עמדתה.

קראו עוד בכלכליסט

בעוד שדרעי מתעקש על סוגיית המע"מ, כפי שסוכם בהסכמים הקואליציוניים, באוצר מתעקשים למצוא חלופות מתוך חשש כי אכן יוזל המע"מ על אותם מוצרים מדובר יהיה במדרון חלקלק שיביא לדרישה של קבוצות לחץ למע"מ 0% גם על מוצרים אחרים. כמו כן חוששים באוצר כי ברגע שיינתן מע"מ 0% לא ניתן יהיה לבטלו גם אם יימצא בהמשך כי הוא לא יעיל, בדיוק כשם שלא ניתן לבטל היום את הפטור ממע"מ על פירות וירקות או זה שניתן באילת, בעקבות לחצים פוליטיים.

 , צילום: עמוס בן גרשום לע"מ צילום: עמוס בן גרשום לע"מ  , צילום: עמוס בן גרשום לע"מ

מחלוקת נוספת שעל הפרק היא שאלת התקציב שיינתן לאותה הטבה. בעוד שדרעי דורש מימון לפטור מלא ממע"מ על אותם מוצרים שהוערך על ידי האוצר לפני מספר חודשים בכ-1.2 מיליארד שקל, במשרד אוצר מתעקשים על קיצוץ של 40% בהסכם עם ש"ס כפי שהוחל על יתר ההסכמים הקואליציוניים. הנגידה פלוג הביעה התנגדות בעבר לרעיונות שונים של מע"מ 0 מאותן סיבות שהעלה האוצר.

מסתמן: הבנות סביב תקציב הביטחון

מחלוקת נוספת שעל הפרק היא סביב תקציב הביטחון, אך כעת מסתמנות הבנות בין שר האוצר, משה כחלון, לשר הביטחון, משה יעלון. על פי ההערכות כעת תקציב הביטחון לשנת 2016 יעמוד על כ-59 מיליארד שקל, במקום 56 מיליארד שקל במידה שאכן יקויימו צעדי ההתייעלות.

תוכנית הקיצוצים שפרסם שלשום הרמטכ"ל, קובעת כי יקוצצו תקנים רבים, כמו למשל קיצוץ בשיעור של כ-6% במערכי החינוך, הרבנות, מדעי ההתנהגות, הצנזורה והפרקליטות הצבאית, וגם ביחידה הכלכלית של הרמטכ"ל מתכננים להפחית 25% מכוח האדם.

עוד מסמתן כי השינויים במודל הפרישה של אנשי הקבע, שהציג הרמטכ"ל, שמהווים גרסה מרוככת מאד של המלצות ועדת לוקר בנושא תקציב הביטחון, יהיו מקובלים על ידי משרד האוצר. במקום מענקים חד פעמיים בסכומים גבוהים כתחליף פנסיה תקציבית לפורשים (מלבד ללוחמים שיזכו לפנסיה תקציבית) הציעו בצה"ל מודל חלופי לפיו תהיה תחנת יציאה לאנשי הקבע בגיל 35, כך שמי שלא יימצא מתאים ייצא עם מענק שחרור. המטרה של היא להצעיר את הצבא, וכך להוזיל עלויות, זאת לאחר שהעלאת גיל הפרישה בשנים האחרונות ייקרה את עלויות מערכת הביטחון. היום נקודת היציאה היחידה היא בגיל 28 אז עוברים אנשי הקבע שנשארים בצבא ל"קבע מובהק" עד לגיל פרישה, שהיום עומד בממוצע על 47. השאיפה של צה"ל היא לצמצם עד סוף 2017 את מספר אנשי הקבע ל-40 אלף איש כאשר מספר השיא היה 45 אלף איש לפני מספר שנים.

עוד מסתמן כי מערכת הביטחון תקבל לפחות חלק מההמלצות הנוגעות לשקיפות של תקציב הביטחון מול משרד האוצר. דרישה עליה התעקש משרד האוצר, אך במשרד הביטחון הביעו התנגדות עזה בטענה כי התקציב שקוף דיו.

תגיות