אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המסר האירופי בפסגת ה־G20: גבולות היבשת לא ייסגרו צילום: איי אף פי

המסר האירופי בפסגת ה־G20: גבולות היבשת לא ייסגרו

ועידת מנהיגי המדינות המתועשות נפתחה בטורקיה בדקת דומייה, ללא נשיא צרפת ובשינוי ספונטני של לוח הזמנים כדי להתאימו ליום שאחרי מתקפת הטרור בפריז. נשיא הנציבות האירופית: "אני מבין את הקשיים, אך לא נשנה את מדיניות ההגירה"

15.11.2015, 22:25 | שירות כלכליסט

תחת אבטחה כבדה נפתחה היום בדקת דומייה ועידת מנהיגי מדינות ה־G20 באנטליה שבטורקיה, ללא נשיא צרפת פרנסואה הולנד שביטל את השתתפותו עקב מתקפת הטרור על ארצו. בפסגה ייצגו את צרפת שר החוץ לורן פביוס ושר האוצר מישל סאפה. 

קראו עוד בכלכליסט

אף שסוגיות הטרור וההגירה באירופה היו אמורות לעלות לדיון רק בסוף היום, חייבו האירועים הקשים בפריז שינוי ספונטני של הלו"ז ודחקו הצדה נושאים כמו שינויי אקלים, מיסוי תאגידים בינלאומיים ומצב הכלכלה העולמית.

שוטרים ברחובות פריז, אתמול, צילום: איי אף פי שוטרים ברחובות פריז, אתמול | צילום: איי אף פי שוטרים ברחובות פריז, אתמול, צילום: איי אף פי

על פי טיוטת הצהרה של מנהיגי ה־G20 שפורסמה היום, הושגה הסכמה להדק את הפיקוח הביטחוני בגבולות ובנמלי התעופה. ראשי המדינות גינו את ההתקפות בפריז וכינו אותן "נתעבות" והתחייבו להישאר מאוחדים במלחמה נגד הטרור. במקביל הודגש המסר של איחוד שורות למען טיפול בזרם הפליטים מהמזה"ת ומאפריקה.

יורחב מימון לארגוני סיוע

 

"אנחנו קוראים לכל המדינות לחלוק את נטל משבר הפליטים, כולל באמצעות יישובם מחדש, הגשת סיוע הומניטרי והבטחת גישתם לשירותים, חינוך והזדמנויות תעסוקה", נאמר בטיוטת ההצהרה, אשר תודיע גם על תוכנית להרחבת המימון לארגונים בינלאומיים שמסייעים למהגרים. לפי סוכנות רויטרס, ההצהרה הרשמית תפורסם מחר.

בינתיים, בזירת הפסגה בטורקיה, היו מערכות מעקב מתקדמות, ציוד לזיהוי מל"טים ו־12 אלף אנשי אבטחה רק חלק מאמצעי הביטחון הקפדניים שכבשו כל פינה בעיר בלקין, שבה נערכה הוועידה. על אלה התווספו 350 מצלמות ניידות המצוידות במערכות לזיהוי לוחיות רישוי ופנים, שפוזרו לאורך הכבישים המובילים משדה התעופה ועד אתר הוועידה. חנויות באזור נסגרו לפעילות, ואלפי מחסומים הוקמו בדרכים. במסגרת סידורי האבטחה לא הורשו תיירים ללון במלונות בעיר במשך שני ימי הוועידה, וב־30 מ־46 מהם אף הותקנה זכוכית חסינת כדורים. 

חיילים צרפתים בנמל התעופה שארל דה גול, אתמול, צילום: איי אף פי חיילים צרפתים בנמל התעופה שארל דה גול, אתמול | צילום: איי אף פי חיילים צרפתים בנמל התעופה שארל דה גול, אתמול, צילום: איי אף פי

נשיא ארה"ב ברק אובמה נחת באנטליה בשעות הבוקר, ובשלב הראשון נועד עם נשיא טורקיה רג'יפ ארדואן, פגישה שלאחריה התחייב לסייע לצרפת "ללכוד את המעורבים" בפיגועים. "ההתקפות המחרידות בפריז הקדירו את פני השמים", אמר אובמה. "ההרג של חפים מפשע בגלל אידיאולוגיה מעוותת אינו רק התקפה על צרפת או התקפה על אנקרה, אלא התקפה על העולם המתורבת כולו. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה כדי ללכוד את האחראים לפשע הזה ולהעמידם לדין".

הדיווח שלפיו ליד גופת אחד המחבלים התגלה דרכון של פליט סורי שהגיע דרך יוון, הציף את האפשרות כי אירופה תשנה את המדיניות כלפי גל המהגרים. עם זאת, עוד לפני הפתיחה הרשמית דאג נשיא הנציבות האירופית ז'אן־קלוד יונקר להשמיע מסר מפויס. "אנחנו לא נערבב בין הקטגוריות השונות של המגיעים לאירופה", אמר במסיבת עיתונאים. "מי שאחראי להתקפות בפריז הוא פושע ולא פליט או מבקש מקלט", ציין. "אני רוצה להזכיר לאותם אנשים באירופה שמנסים לשנות את מדיניות ההגירה שאימצנו, לא להיכנע לתגובות השטחיות הללו שאינני אוהב. אני מבין את הקשיים, אך איני רואה סיבה לשנות את הגישה הכללית", הדגיש.

מיליוני פליטים בדרך

 

דבריו נאמרו על רקע הודעתה של הממשלה החדשה בפולין שלא תקבל את מכסת המהגרים שהחליטו עליה באיחוד האירופי, בטענה שהפיגועים בצרפת חשפו את נקודות החולשה של היבשת. עמדתה של פולין משקפת את חילוקי הדעות הגוברים בקרב מנהיגי אירופה בדבר אבטחת הגבולות. אמנם יש הקוראים לסגירתם, אבל המסר המוביל הוא שימורה של אמנת שנגן לתנועה חופשית ביבשת. לפי הערכות רשמיות באיחוד, אם תימשך מלחמת האזרחים בסוריה, ייכנסו לאירופה 3 מיליון פליטים מהמזה"ת בשנה הבאה.

אפס סובלנות: הטרור סיפק תחמושת לממשלה החדשה בפולין

ממשלתה החדשה של פולין תסרב לקבל על עצמה את מכסות הפליטים שיקבע האיחוד האירופי, זאת לאחר שמתקפת הטרור בפריז חשפה את חולשת האבטחה של האיחוד — כך אמר בסוף השבוע השר המיועד לעניינים אירופיים קונרד שימנסקי.

"בהינתן האירועים הטרגיים בפריז, אינני רואה כיצד ניתן מבחינה פוליטית ליישם את ההחלטות לגבי יישובם של הפליטים", צוטט שימנסקי בראיון לאתר פוליטי פולני. "פירושה של המתקפה כי נדרש שינוי עמוק אף יותר במדיניות האירופית בכל הנוגע למשבר הפליטים", ציין.

הודעתו בדבר סירוב למדיניות המכסות האירופית, שנמסרה שעות ספורות לאחר סדרת פיגועי הטרור שזעזעה את פריז, משקפת את המחלוקת העמוקה הקיימת בין ממשלות שונות באיחוד האירופי לגבי מדיניות קליטת הפליטים מהמזה"ת. מפלגת חוק וצדק של שימנסקי תעלה לשלטון בפולין השבוע, לאחר ניצחונה בבחירות הכלליות שנערכו בפולין בחודש שעבר. מצע המפלגה כלל התייחסות נרחבת למלחמה בזרם הפליטים המוסלמים שמציף את אירופה ואשר מעלה חששות כבדים בקרב השמרנים הקתולים במדינה.

גם ממשלתה הקודמת של פולין התנגדה לקריאותיה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לחייב מדינות באיחוד לקלוט יותר פליטים. במקרה של פולין דובר בשלב ראשון במתן מקלט ל־7,000 פליטים, כאשר ראש הממשלה הנבחרת ביאטה שידלו אמרה כי מדובר ב"סחיטה". שידלו תושבע לתפקידה היום.

גלי הדף: קריאות להרחבת המערכה במזה"ת

בצל המתקפות אמר היום מזכ"ל נאטו ינס סטולטנברג לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי הטרור שהיכה בפריז אינו מלחמה בין המערב לאסלאם. "המוסלמים נמצאים בחזית המלחמה כנגד דאעש במזרח התיכון ובצפון אפריקה והם ספגו אבדות כבדות. זאת מלחמה בין קיצונים ובין מי שערכי היסוד שלהם מושתתים על חופש וכיבוד זכויות אדם", ציין.

נושאת המטוסים שארל דה גול נושאת המטוסים שארל דה גול נושאת המטוסים שארל דה גול

סטולטנברג הוסיף כי ההתקפות רק יחזקו את הפתרון הדמוקרטי, ובסוף הוא ינצח במלחמה. "ההתקפה היא לא רק נגד אנשים תמימים בפריז ובצרפת, אלא גם התקפה על הערכים הבסיסיים שלנו, כמו חופש ודמוקרטיה".

בתוך כך גוברים הקולות הקוראים לנאט"ו להפעיל את סעיף הסולידריות, סעיף 5 באמנת נאט"ו, שלפיו מתקפה חמושה כנגד חברה בברית תיחשב כהתקפה נגד כולן. "אני מאמין שזהו הזמן לחזית אחידה באירופה, עם בני הברית שלנו בנאט"ו", אמר ברונו טרטריי, עמית מחקר בכיר במכון המחקר הצרפתי FRS וחבר לשעבר בממשלת צרפת, בראיון ל"דויטשה ולה". "בימים הקרובים תעלה לדיון הפעלת סעיף הסולידריות שקיים גם באמנת האיחוד וגם באמנת נאט"ו. יש תקווה גדולה בצד הצרפתי שבעלות הברית שלנו באירופה יתרמו למאמץ המלחמתי נגד דאעש, בעיראק ובסוריה".

בראיון לערוץ הצרפתי TF1 ביטא ראש ממשלת צרפת מנואל ואלס את נחישות מדינתו למגר את הטרור והדגיש כי התקפות צרפת כנגד דאעש יימשכו. "צרפת נמצאת במלחמה, ומשום שאנחנו במלחמה אנו נוקטים צעדים יוצאי דופן. אנחנו ננצח במלחמה הזאת", הדגיש.

בהפצצות בסוריה משתתפים 12 מטוסי קרב של חיל האוויר הצרפתי, היוצאים למתקפות מבסיסים באיחוד האמירויות ובירדן. בחודש שעבר הודיע נשיא צרפת פרנסואה הולנד כי נושאת המטוסים היחידה של צרפת, שארל דה גול, תעשה את דרכה למפרץ הפרסי. היא צפויה להגיע לאזור מחרתיים.

הפיקוח מתרחב: אבטחה מוגברת ותורים ארוכים בשדות התעופה

התקפות הטרור בפריז הובילו באופן כמעט מיידי להגברת האבטחה בשדות התעופה, בתחנות הרכבת ובמרכזי תחבורה ציבורית נוספים ברחבי אירופה — מה שגרם לזמני המתנה ארוכים מהרגיל.

יורוקונטרול, הסוכנות האירופית המופקדת על ניהול התעופה ביבשת, דרשה מחברות התעופה המפעילות טיסות באירופה לוודא שבידי הנוסעים דרכונים בתוקף וכל המסמכים הנחוצים, כדי לעמוד בביקורת המוגברת שתופעל למשך חודש עד 13 בדצמבר. חברות תעופה שלא יבדקו כראוי את מסמכי הנוסעים מסתכנות בקנס של עד 5,000 יורו לנוסע, ויחויבו לכסות את הוצאות החזרתם של מי שייתפסו ללא המסמכים הנחוצים. דרישה זו חלה גם על נוסעים בתוך המדינות שחתמו על אמנת שנגן, שהובילה לכך שמאז שנות השמונים בוטלו מרבית בדיקות הדרכונים במדינות הללו.

בעקבות זאת, באייר פראנס ייעצו לנוסעים להגיע לשדה התעופה לפחות שלוש שעות לפני מועד הטיסה.

תגיות