אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההצגה הטובה במפרץ: הקטארים משלמים לעובדים זרים כדי שימלאו את היציעים צילום: רויטרס

ההצגה הטובה במפרץ: הקטארים משלמים לעובדים זרים כדי שימלאו את היציעים

מהגרי עבודה בקטאר טענו כי שילמו להם למלא מושבים ריקים במשחקי כדורגל שבהם השתתף הכוכב הספרדי צ'אבי, שהוחתם כדי להעלות את העניין המקומי במשחק לקראת אירוח המונדיאל במדינה ב-2022

16.11.2015, 14:52 | שירות כלכליסט

מהגרי עבודה בקטאר טענו כי שילמו להם למלא מושבים ריקים במשחקי כדורגל שבהם השתתף הכוכב הספרדי צ'אבי הרננדז, שהוחתם כדי להעלות את העניין המקומי במשחק לקראת אירוח המונדיאל במדינה ב-2022.

קראו עוד בכלכליסט

צ'אבי (35) הוא הקפטן לשעבר של ברצלונה שזכה במונדיאל עם נבחרת ספרד. במשחק שנערך בחודש שעבר בין קבוצתו אל סעד והיריבה אל עלי, ה"אוהדים" קיבלו תשלום של 5 ליש"ט כדי להשתתף או שניתנו להם כרטיסים בחינם, כך מדווח הגרדיאן הבריטי.

העובדים כוללים כמה מאבטחים אפריקאים, שעטו גלימות לבנות כדי להיראות קטארים. כמו כן, עובדי בנייה הודים אמרו ששילמו להם כדי לשיר שירי כדורגל בערבית, שלימדו אותם מבלי שיבינו את המילים.

יציע שלם, שכלל כאלף צופים, הכיל עובדי בנייה מדרום אסיה, בעוד שמוזיקאים עם תופים הועסקו כדי "ליצור אווירה".

אוהדי כדורגל בקטאר. העובדים כוללים כמה מאבטחים אפריקאים, שעטו גלימות לבנות כדי להיראות קטארים, צילום: רויטרס אוהדי כדורגל בקטאר. העובדים כוללים כמה מאבטחים אפריקאים, שעטו גלימות לבנות כדי להיראות קטארים | צילום: רויטרס אוהדי כדורגל בקטאר. העובדים כוללים כמה מאבטחים אפריקאים, שעטו גלימות לבנות כדי להיראות קטארים, צילום: רויטרס

"אנחנו פה בשביל הכסף", אמר קומאר, עובד בנייה הודי שהוסע למגרש ממחנה עבודה. "הם משלמים 30 ריאל (5 ליש"ט) למשחק. הם מלמדים אותנו איך למחוא כפיים ולשיר שירים. הם חושבים שאולי אנשים יפחדו שלא יגיעו צופים למשחקים של המונדיאל, ולכן הם עושים את זה".

מייקל, מאבטח מקניה מספר: "הם מחפשים אנשים כי אף אחד לא מגיע. הקטארים לא מעוניינים, רובם עסוקים והם מעדיפים לצפות במשחקים בבית. אנחנו מרוויחים בעבודות שלנו שכר מינימום, כך שבעזרת 30 ריאל נוספים אפשר לקנות יותר מזון".

דובר מטעם הליגה הקטארית, שמארגנת את המשחקים, אמר כי הם לא משלמים לסוכנים או לאוהדים כדי להשתתף במשחקים. הוא אישר שהמועדונים לפעמים חילקו כרטיסים לעסקים "כדי להעלות את החשיפה של המועדון", ושהכרטיסים במשחק של אל סעד מול אל עלי חולקו בחינם לעובדים בחברת בנייה ששיפצו לאחרונה את האצטדיון". עוד הוא הוסיף, כי המועדונים שכרו אנשי בידור שישבו בקהל "כדי ליצור אווירה במהלך המשחקים".

"המטרה שלנו איננה למלא את האצטדיון באנשים שלא רוצים להיות שם", המשיך הדובר. "המטרה שלנו היא ליצור ליגה מקצועית עם אוהדים נלהבים, ובמקביל להעלות את מספר הצופים בעזרת אנשים שבאמת אוהבים כדורגל". מהליגה הקטארית נמסר עוד, כי הנוכחות במגרשים עלתה העונה ב-40% לעומת העונה הקודמת.

בהצעה הנבחרת של קטאר לארח את המונדיאל נטען כי האזור "שופע בתשוקה לספורט". מדינת המפרץ משלמת לצ'אבי 7 מיליון ליש"ט בשנה כדי לשחק בליגה הקטארית וכדי לאמן את נבחרת הנוער.

"אני מרוויח יותר מבעבודה הקבועה שלי"

ההכנות למונדיאל נפגעו מהאשמות לשוחד בבחירת המדינה, שאותן מכחישה קטאר, ומזעם מצד ארגוני זכויות אדם סביב היחס למהגרי העבודה. בשנה שעברה פרסמה הממשלה הקטארית תוצאות של סקר, שהראו ש"האוהדים בתשלום" מרחיקים אנשים מהמגרשים.

העובדים הזרים אמרו שהנוכחות שלהם במשחקים אורגנה על ידי מתווך שארגן את ההסעות מהמגורים שלהם ואת התשלומים, שלרוב התקבלו בתוך יום או יומיים מהמשחק. "אני לוקח 70 או 80 עובדים למשחק ומביא אותם באוטובוס מהמחנות", אמר סוכן סודני. "אני מביא אנשי אבטחה ומשלם להם 30 ריאל", הוסיף. לדבריו, הוא מרוויח בסביבות 60 ריאל עבור כל "אוהד". "זה טוב לעסקים. אני מרוויח יותר מאשר בעבודה הקבועה שלי".

תגיות