אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ויזה כאל תישאר בידי הבנקים לעוד שנתיים צילום: יובל חן

בלעדי לכלכליסט

ויזה כאל תישאר בידי הבנקים לעוד שנתיים

הוועדה להגברת התחרותיות בבנקים הגיעה להסכמה, שלפיה הפועלים ולאומי ימכרו את השליטה בכרטיסי האשראי בתוך כשנתיים. ויזה תישאר של הבנקים לתקופה נוספת, שבסיומה תיבחן התחרותיות במשק. ראש הממשלה ביקש להיות שותף להצגת ההמלצות

18.11.2015, 07:09 | גולן חזני

בנק דיסקונט והבנק הבינלאומי לא יחויבו למכור תחילה את חברת כרטיסי האשראי ויזה כאל שבבעלותם. תחת זאת, ועדת התחרותיות בבנקים תחליט על מנגנון קצוב בזמן — ככל הנראה שנתיים — שבסיומו יבחן צוות ייעודי אם מצב התחרותיות בשוק האשראי השתפר לפי פרמטרים שייקבעו על ידי ועדת התחרותיות.

אי עמידה בקריטריונים הללו תוביל לכך שהבנקים יחויבו למכור את החברה בכל זאת — כך עולה מהמסקנות המסתמנות של הועדה להגברת התחרותיות בבנקים בראשות הממונה על הגבלים עסקיים לשעבר דרור שטרום, שהגיעו לידי “כלכליסט”.

קראו עוד בכלכליסט

הועדה, שהוקמה על ידי שר האוצר משה כחלון, צפויה לפרסם את המלצותיה בתחילת חודש דצמבר. זאת לאחר שלבקשת בנק ישראל ולשכת ראש הממשלה סוכם על דחייה בפרסום ההמלצות, כדי להרחיק את המועד מדיוני תקציב המדינה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש להיות נוכח באירוע המסכם של הגשת ההמלצות.

המפקחת על הבנקים חדוה בר. הוועדה לתחרותיות בבנקים תגיש מסקנות בתוך כחודש , צילום: רון קדמי המפקחת על הבנקים חדוה בר. הוועדה לתחרותיות בבנקים תגיש מסקנות בתוך כחודש | צילום: רון קדמי המפקחת על הבנקים חדוה בר. הוועדה לתחרותיות בבנקים תגיש מסקנות בתוך כחודש , צילום: רון קדמי

 

גרעיני השליטה יימכרו בתוך שנתיים, היתר מאוחר יותר

 

הוועדה להגברת התחרותיות בבנקים הגיעה לסיכומים במרבית הנושאים הגדולים שהונחו לפתחה. היא תחייב את בנק לאומי ובנק הפועלים למכור את גרעיני השליטה בלאומי קארד ובישרכארט בתוך כשנתיים, ולאחר מכן תינתן להם ארכה נוספת כדי למכור את היתרה. חברות הביטוח הגדולות בישראל לא יוכלו לקנות את חברות כרטיסי האשראי שיופרדו מהבנקים. בנק ישראל הזדרז לפרסם אתמול הוראה דומה בנושא (ראו מסגרת), אולם בפועל מדובר במסקנה משותפת שגובשה במסגרת ועדת התחרותיות, ושבנק ישראל נאלץ להסכים לה כחלק מהניסיון שלו להישגים בנושא המהותי שמטריד אותו — זהות הגורם שיפקח על השוק לאחר הרפורמה.

מדובר בנושא המהותי היחיד שעדיין אין לגביו הסכמה גורפת בוועדה. בבנק ישראל רוצים לשמר את הפיקוח אצלם, וקיבלו איתות מהוועדה ומשר האוצר שיסכימו לפשרות בנושא כל עוד בנק ישראל יתגמש בנושאים תחרותיים, ויאותת שבכוונתו לתת הקלות בנוגע לכניסה של שחקנים חדשים לשוק.

נושא נוסף שעליו תתקבל הכרעה בתקופה הקרובה היא דרישת בנק ישראל “לפצות” את הבנקים על הפרדת חברות כרטיסי האשראי באמצעות כניסה שלהם לתחום חדש של הפצת מוצרי ביטוח. את הכוונה הזאת חשפה המפקחת על הבנקים חדווה בר בכנס “כלכליסט” שנערך לפני כחודשיים, והוא זוכה להתנגדות נמרצת מצד המפקחת על הביטוח במשרד האוצר דורית סלינגר. למרות זאת מסתמן כי הוועדה תלך לקראת הבנקים באופן חלקי בנושא הזה, ותמליץ להתיר להם להפיץ חלק מהמוצרים הביטוחיים.

עצם העובדה שהוועדה עומדת להגיש המלצות בתיאום עם בנק ישראל, שהתנגד במשך שנים למהלכים תחרותיים בתחום, היא הישג של שר האוצר משה כחלון. עם זאת, המלצות הוועדה אינן סוף פסוק משום שמרביתן דורשות שינויים חקיקתיים כאלה ואחרים. במשרד האוצר אופטימיים ביחס לסיכויי ההמלצות להגיע לישורת האחרונה במתכונתן הנוכחית, משום שכבר סוכם שאלו יגיעו לדיון בוועדת הרפורמות בכנסת — שהיו”ר שלה הוא אלי כהן מכולנו, מפלגתו של שר האוצר, שתומך בהמלצות ואף מקדם בעצמו צעדים בתחום.

שר האוצר משה כחלון. רושם הישג, צילום: עומר מסינגר שר האוצר משה כחלון. רושם הישג | צילום: עומר מסינגר שר האוצר משה כחלון. רושם הישג, צילום: עומר מסינגר

 

במקביל תמליץ הוועדה לחזק את הצרכן

 

נדבך נוסף בהמלצות הוועדה נחשף בתחילת השבוע ב”כלכליסט”, והוא חיזוק כוחו של הצרכן אל מול המערכת הבנקאית. הנחת העבודה של ועדת התחרותיות בבנקים היא כי בצד הרחבת מספרם של נותני השירותים הפיננסיים, יש צורך בחיזוק כוחו של הצרכן. הצעד הראשון שמתכננת הוועדה הוא חיוב הבנקים להקים מערכת השוואה בין־בנקאית, שתאפשר ללקוח לקבל מידע בלחיצת כפתור על מחירי שירותים בבנקים אחרים. השירות יבוסס על ציטוטים שייאספו מכל הבנקים ויהיו זמינים לכל הלקוחות. הצעד השני שמקדמת הוועדה הוא הקמתם של גופים חיצוניים שיסייעו ללקוחות לקבל את השירות הטוב ביותר. עם הסכמת הלקוח, הגופים יקבלו הרשאה להתחבר לחשבון ויבקשו מהבנקים השונים הצעות מחיר — כל זאת כשהבנקים עצמם לא יודעים מי הוא הלקוח.

הגוף הפרטי יביא לידיעת הלקוח את ההצעות שעומדות לרשותו, וזה יוכל לבחור בין האפשרויות השונות. גופים שירצו להיכנס לפעילות בתחום המדובר יידרשו לקבל רישיון לכך ולעמוד בתנאים מחמירים של אבטחת מידע.

תגיות