אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליבואניות הגבינה יש מאיפה לחתוך מחירים צילום: shutterstock

בלעדי לכלכליסט

ליבואניות הגבינה יש מאיפה לחתוך מחירים

המחירים שאליהם התחייבו זוכות מכרז יבוא הגבינות ל־2016 נמוכים בעשרות אחוזים מתוצאות מכרז אשתקד. משרד הכלכלה יחיל הליך דומה על יבוא חמאה

19.11.2015, 08:21 | נורית קדוש

שמונה החברות שזכו במכסות ליבוא גבינות קשות פטורות ממכס התחייבו במכרז שהתקיים החודש על מחירים לצרכן נמוכים יותר מאלה שהוצעו אשתקד, כך נודע ל"כלכליסט".

נטו למשל, שזכתה במכסה של 1,200 טונות, התחייבה הפעם למחיר לצרכן של 3.6 שקלים ל־100 גרם, לעומת 3.9 שקלים במכרז אשתקד, ואילו סיימן, שזכתה במכסה של 800 טונות, התחייבה על מחיר של 4 שקלים, לעומת 4.9 שקלים בשנה שעברה. במכרז הקודם ההצעה הנמוכה ביותר היתה 3.90 שקלים, ואילו השנה הצעה הנמוכה ביותר, שהגיעה מרמי לוי, עמדה על 3.40 שקלים.

למרות ההורדות במחירים לצרכן, ניתן להבין את התמריץ הגדול שיש לחברות המזון להשתתף במכרז. מחירי הגבינות במדינות המוצא, פולין והולנד, נמוכים משמעותית מהמחירים שבהם נמכרות הגבינות לצרכנים בישראל, כך שליבואניות יש אפשרות לחתוך במחיר ועדיין להרוויח יפה: מחיר 100 גרם גבינה צהובה לצרכן בפולין למשל עומד על 2־1.6 שקל, ומכאן סביר שהמחיר הסיטונאי ליבואניות הישראליות, שאמור להיות נמוך בעשרות אחוזים, עומד על 1.6-1.3 שקל בלבד.

 , צילום: אוראל כהן צילום: אוראל כהן  , צילום: אוראל כהן

 

המכסות הקודמות טרם נמכרו במלואן

על רקע העניין שמכרזים מסוג זה מעוררים בענף המזון, הוחלט במשרד הכלכלה להחיל את ההליך התחרותי גם על יבוא חמאה באריזות קמעונאיות. פרסום תנאי המכרז והזמנה למשלוח הצעות ליבוא חמאה צפוי להתפרסם בזמן הקרוב.

רמי לוי שיווק השקמה, נטו, שופרסל, תמיר, ויליפוד, סיימן, ישרקו ודילר הן שזכו לקבל מכסות יבוא של גבינות קשות. לוי זכה במכסת יבוא של 300 טונות גבינה, והגבינות שישיק בתוך כחודש יימכרו ב־3.4־3.2 שקלים ל־100 גרם. אריזות 200 גרם גבינה צהובה יימכרו ב־6.8 שקלים, לצד עמק של תנובה שמחירה ברשת 12.6 שקל ונעם של טרה שמחירה ברשת 11.9 שקל. מחיר 100 גרם גבינה צהובה שייבא לוי במעדנייה יעמוד על 3.2 שקלים, לעומת המחיר המפוקח של תנובה וטרה שעומד על 4.29 שקלים.

רמי לוי, צילום: ענת זכאי רמי לוי | צילום: ענת זכאי רמי לוי, צילום: ענת זכאי

המחיר לו התחייבה שופרסל, שזכתה במכסה של 600 טונות, עומד על 3.7 שקלים ל־100 גרם גבינה צהובה ארוזה במקררים. זאת בהשוואה לעמק 200 גרם, שעולה ברשת 14.9 שקל, ונעם 200 גרם, שמחירה 13.5 שקל. גם רשת טיב טעם, שלא זכתה במכרז בשנה שעברה, שיפרה את הצעתה, וזכתה במכסה 200 טונות גבינה צהובה פטורה ממכס, שאותה תמכור ב־4.2 שקלים ל־100 גרם. תמיר, יבואנית שנכנסה למכרז רק השנה, התחייבה לייבא 400 טונות גבינה צהובה ולמכור אותה ב־3.7 שקלים ל־100 גרם. ויליפוד זכתה במכסה של 1,000 טונות, ותמכור ב־3.9 שקלים. זוכה נוספת השנה היא דילר, המשווקת למעדניות רוסיות, שתייבא 200.

זו השנה השנייה ברציפות שמשרד הכלכלה מקיים את ההליך התחרותי, ויש לציין שנכון לאוקטובר הן טרם סיימו למכור את מלוא מכסת הגבינות שהן ייבאו מפולין ומהולנד.

משרד הכלכלה הגדיל הפעם את מכסת היבוא הכללית ל־5,400 טונות, כפי שנקבע בהחלטת ממשלה בשנה שעברה, והמספר המקסימלי של הזוכים בהליך התחרותי גדל מחמישה לשמונה. גם היקפי ההקצאות לחלוקה גוונו, כך שלצד מכסות גדולות היו הפעם גם מכסות קטנות כדי לאפשר גם לשחקניות בינוניות וקטנות להשתתף בהליך התחרותי.

המכרז הקודם לא הגביר את התחרות

ייתכן שהשינויים במכרז האחרון יצליחו לחדד את התחרות בענף. בדיקת "כלכליסט" העלתה כי המכרז שיצא לדרך בתחילת 2015 לא הביא לשינויים בהרגלי הצריכה. לפי נתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "כלכליסט", צמח שוק הגבינות הצהובות בתשעת החודשים הראשונים של השנה ב־4.6% כמותית בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, מעט יותר מבשנים 2013־2014 (3% בכל שנה), אלא שזו בתופעה טבעית בתקופות של השקות חדשות.

תנובה, שהחזיקה בתשעת החודשים הראשונים של 2014 בנתח שוק 81.6% בקטגוריית הגבינות הצהובות, כמעט ולא נפגעה בתקופה המקבילה השנה והגיעה ל־81.1%.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
ל 7, אין לי יכולת להבין את התחשיב , אבל נניח שהוא מדוייק
אבל אולי בארץ מחיר ליטר חלב הוא 2.2 שקלים ... הייתי בסופר גדול בהולנד בקיץ (לא רשת דיסקאונט) וליטר חלק בקרטון לצרכן על 0.65 יורו (65 יורו סנט) אני מניח שמחיר חלב לתעשיה (לא בקרטון ובלי התקורה של שיווק וסופר) הוא הרבה יותר נמוך - אולי בכיוון ה 0.3 יורו לליטר שזה פחות ממחצית ממה שציינת.. ולכן כנראה שבאירופה אפשר ליצר גבינות טובות במחיר סביר .. בארץ אתה מתחיל בעלות גבוהה של חומר הגלם העיקרי. כמובן לא חקרתי את הנושא אבל זה נשמע לי הגיוני.
n  |  20.11.15
7.
הרבה גבינות על שומן צמחי
בתור מי שמייצר גבינה בתור תחביב, אין דרך ממש להכין גבינה אמיתית ואיכותית במחיר נמוך. עלות החלב היא בערך 2.2 שקל לליטר אם קונים ישירות מהרפתן. כדי לייצר קילו גבינה צריך 10 ליטר חלב כלומר עלות החלב בלבד בקילו גבינה הוא 22 שקל, תוסיפו עלויות של חומרים נוספים כגון תרביות וחומרי גיבון, עבודה, חשמל מים ואריזה ותגיעו בקלות ל 25 שקל לקילו עלויות בלבד. אז אם גבינה נמכרת בחול בפחות מזה היא לרוב מסובסדת או שהיא לא מחלב אלא מאיזה תוצר צמחי.
עמיג , צמיג  |  19.11.15
6.
ל 5 בטח שלא טעימות.... מביאים גבינות זולות וגוזרים מה שיותר
אני לא מבין למה בכלל צריך מכרזים ומכסות ? למה לא לאפשר תחרות אמיתית על מחיר ואיכות , שתכניס הרבה שחקנים ותאפשר מבחר גדול גם מהמחלבות המובילות בעולם ולא רק מה שזול ואפשר להרויח הרבה. רק תחרות ושוק פתוח ישפרו את מצב הצרכנים. לא ראיתי שאף יבואן גדול מביא גבינות מצרפת, הולנד שוויץ ... כן ראיתי הרבה גבינות ממזרח אירופה.
צ  |  19.11.15
לכל התגובות