אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאחר שנים של קיצוצים בביטחון: אירופה לא מוכנה למלחמה מול דאעש

לאחר שנים של קיצוצים בביטחון: אירופה לא מוכנה למלחמה מול דאעש

למרות שבשנה שעברה הסכימו החברות בנאט"ו כי תקציב הביטחון של כל אחת מהן יעמוד על 2% לפחות מהתמ"ג, חלק מהמדינות הגדולות באירופה לא מתקרבות ליעד הזה. גרמניה מוציאה למשל רק 1.2% מהתמ"ג על ביטחון, איטליה מסתפקת ב-1% בלבד

21.11.2015, 14:48 | שירות כלכליסט

הולכים וגוברים הסיכויים שצרפת ומדינות אחרות באירופה ימצאו עצמן השנה במלחמה קרקעית במזרח התיכון, בעקבות מתקפת הטרור בפריז. אולם שנים של קיצוצים בתקציבי הביטחון של מדינות אירופה ככל הנראה גרמו לכך שהצבאות של מדינות היבשת לא מוכנים ליריב בעייתי כמו תנועת דאעש.

קראו עוד בכלכליסט

בשנה שעברה הסכימו 28 המדינות החברות בארגון נאט"ו כי תקציב הביטחון של כל אחת מהחברות יעמוד על 2% לפחות מהתמ"ג של כל מדינה. אולם רק חמש מדינות יעמדו ברף הזה השנה: ארה"ב, בריטניה, יוון, אסטוניה ופולין. לעומת זאת, חלק מהמדינות הגדולות ביותר באירופה לא מתקרבות ליעד שנקבע. גרמניה לדוגמה, מוציאה רק 1.2% מהתמ"ג שלה על הביטחון, ואילו איטליה 1% בלבד.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. יזדקקו לעזרה ממנו במלחמה מול הטרור, צילום: איי פי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. יזדקקו לעזרה ממנו במלחמה מול הטרור | צילום: איי פי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. יזדקקו לעזרה ממנו במלחמה מול הטרור, צילום: איי פי

"אלו מדינות שחולקות באחריות ענקית עם ארה"ב ושאר החברות בנאט"ו", אומר ג'ף ראתקה, סגן מנהל התכנית ללימודי אירופה במרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים. "כולם מסכימים שיש לפתור את עניין הוצאות הביטחון הנמוכות הללו".

הוצאות הביטחון באירופה נפלו בחדות ב-25 השנים האחרונות מכמה סיבות. ראשית, סיום המלחמה הקרה הובילה ל"דיבידנד שלום" באירופה, בעיקר מכיוון שארה"ב הפכה לשוטרת של העולם מאז התקפות הטרור ב-2001. שנית, אירופה סובלת ממשבר פיסקאלי חמור מאז המשבר הפיננסי של 2008. כך שבעוד שהוצאות הביטחון באירופה נפלו בקרוב ל-30% מאז 1990, ארה"ב נושאת ברוב הנטל ווהוצאות הביטחון שלה עלו מ-55% מכלל ההוצאות של נאט"ו ב-1995 ל-70% כיום, כך על פי הנתונים שאספו במכון קרנגי אירופה.

לעומת המצב במדינות אירופה החברות בנאט"ו, רוסיה הולכת ומתחמשת, זאת על אף הירידה ברובל והקשיים שעומדים בפני כלכלת המדינה. לפי מכון מחקר השלום הבינלאומי של שטוקהולם, מאז 2008 הוצאות הביטחון של רוסיה זינקו ב-50%. לשם השוואה, הוצאות הביטחון של נאט"ו נפלו באותה תקופה ב-11%. מנגד, נראה שלדאעש יש הון נרחב למימון הפעילות שלה במזה"ת והתקפות הטרור. בבלומברג כינו לאחרונה את דאעש "ארגון הטרור העשיר ביותר המוכר בעולם". ההון הזה נובע ממאגרי נפט שעליהם השתלט הארגון וכן ממאות מיליונים שהארגון מרוויח מחטיפות, הברחות ופעולות לא חוקיות אחרות.

בינתיים באירופה: בשבוע שעבר ביטל נשיא צרפת פרנסואה הולנד קיצוץ מתוכנן בתקציב הביטחון, ובאירופה מתגברים המאמצים לחבור לרוסיה למאמץ מלחמתי משותף נגד דאעש. "בהחלט יש צורך בתמיכה", אומר ראתקה. "צרפת לא יכולה לעשות זאת לבד". עד לא מזמן נאט"ו מילא את החלל הזה.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
לא מסוגלים להגן על עצמם אז מוכרים את ידידיהם בשוק החופשי
אין מספיק ילודה והאוכלוסיה הצעירה שייכת בעיקר למהגרים המוסלמים. אין משטרה וצבא חזקים, כי התארגנו מול אוכלוסיה מתבגרת ולא צפו איום בטחוני. המצב של מדינות מערב אירופה שברירי והגבול בין התאוששות להתרסקות גבולי ביותר.
אחד העם  |  22.11.15
2.
במשך עשורים מדינות אירופה סמכו על ארה"ב...
...שתילחם עבורן. את הכסף שהתפנה מתקציב הביטחון הן הפנו לעבר הטבות סוציאליות מרחיקות לכת לאזרחיהן, אשר היו למושא קנאתם של אנשים מכל רחבי העולם. אולם כעת כאשר אשליית הביטחון מתנפצת, מסתבר שהן מעולם לא יכלו להרשות לעצמן את ההוצאות הללו. כל מדינות אירופה המערבית שקועות בחובות, ולא נשאר גרוש בשביל להגן על הגבולות.
אורן  |  21.11.15