אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ימי חופשה ללא הגבלה: הטבה אמיתית או מלכודת דבש לעובדים צילום: שאטרסטוק

ימי חופשה ללא הגבלה: הטבה אמיתית או מלכודת דבש לעובדים

יותר ויותר חברות בארה"ב מציעות לעובדיהן לקחת כמה ימי חופש שרק ירצו; האם מדובר במדיניות המאפשרת איזון טוב יותר בין עבודה לחיים הפרטיים?

23.12.2015, 14:06 | שירות כלכליסט
מה אם הבוס שלכם היה מאפשר לכם לקחת כמה ימי חופש שאתם רק רוצים?

נטפליקס, לינקדאין ואברנוט (Evernote) שייכות לקבוצה הולכת וגדלה של חברות אשר אימצו מדיניות חופשות גמישה. זה נשמע טוב מכדי להיות אמיתי, כך שחייבים לשאול האם באמת אפשר להגיע למצב של "חופשות ללא הגבלה"?

"אף אחד לא יוצא לחופשה של חמישה חודשים", מרגיע מייסד חברת התוכנה גוסטו, ג'וש ריבס, בראיון ל-CNBC. החברה, המייצרת תוכנה שמעבדת נתוני שכר והטבות עבור מעל 25 אלף חברות קטנות, ומעסיקה 300 עובדים. "אנחנו לא עוקבים אחרי מספר ימי החופשה המדויק, אבל לרוב זה יוצא בין 4-5 שבועות", מוסיף ריבס.

אלה יותר ימי חופשה משמקבל העובד הממוצע בארה"ב. על פי מחקר של אוקספורד אקונומיקה, האמריקאים מנצלים כיום פחות ימי חופשה (שבוע פחות) לעומת לפני 15 שנים. המחקר מצא עוד שהעובדים יצאו ב-2013 ל-16 ימי חופשה בממוצע, לעומת 20 ימי חופשה בין 1976-2000.

הרעיון מאחורי ימי החופשה הבלתי מוגבלים הוא שאפשר לצאת לחופשה כל עוד מסיימים את העבודה, והבוס מאשר. בחברות מתעקשים כי העובדים לא מנצלים לרעה את היד החופשית.

"זה לא חופשי לכולם", מסבירה רונדה סקוט מאברנוט, הסטארט אפ המפתח אפליקציה לפתקי תזכורת. "המדיניות מבוססת על שיחות עם המנהלים הישירים, ומבוססת על גישה של קחו כמה שאתם צריכים".

חופשה ללא הגבלה - עובדים אינם מנצלים זו לרעה, צילום: שאטרסטוק חופשה ללא הגבלה - עובדים אינם מנצלים זו לרעה | צילום: שאטרסטוק חופשה ללא הגבלה - עובדים אינם מנצלים זו לרעה, צילום: שאטרסטוק

בנטפליקס ציינו כי אינם עוקבים אחרי ימי החופשה. "זה חלק מהתרבות שלנו שמקדמת חירות ולקיחת אחריות, שאנחנו סומכים על העובדים לאזן בין ביצוע העבודה והחיים הפרטיים", אמרה מרלי טארט.

מנגד, סינתיה שפירו, לשעבר מנהלת כוח אדם ומחברת הספר Corporate Confidential , טוענת כי חופשות ללא הגבלה מאיימות על מדיניות החופשים המסורתית. "אני חוששת שזה חלק מהצמצום הגדול בהטבות לעובדים", היא אומרת. לדבריה, התהליך החל כבר בשנות ה-90, אז חברות הפסיקו להציע פנסיה לעובדים חדשים, והמשיך בכך שהפסיקו לשלם שעות נוספות ולהציע ביטוח בריאות. לפיכך שפירו מזהירה שימי החופשה עלולים להתגלות כהטבה הבאה שתבוטל. "אני מפחדת שזה יוביל לביטול של כל ימי החופשה". החשש מאיבוד מקום העבודה ובלבול לגבי מספר ימי החופשה המותרים תגרום לטענתה של שפירו, לכך שבסופו של דבר עובדים ייקחו פחות ימי חופשה.

אולם ריבס מגוסטו אומר כי מדובר בהתפתחות במערכת היחסים בין מעביד לעובד. "זה קשור יותר לאמון". הוא מוסיף כי לא מדובר בנוסחה מדעית, אלא במה שמתאים לערכי החברה. בגוסטו מציעים הטבה ייחודית נוספת לעובדים, שנועדה לעזור להם להתרחק קצת מהמחשב. כשעובד חוגג שנה בחברה "אנחנו קונים לו כרטיס טיסה לכל מקום בעולם", הוא מספר. הכרטיס תקף רק לשנה כדי שהעובדים ירגישו מחויבות לנצל אותו. "אנחנו רוצים שהם ייקחו צעד אחורה, ויחשבו בצורה היסטורית יותר על העבודה שלהם", הוא אומר. "הם חוזרים אנשים בריאים יותר, חברי צוות בריאים יותר".

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
זה לא לבן או שחור
כל התגובות כאן מתחלקות ל"מצוין, מתי אצלינו?" ו"גרוע - זה מבטל את החופשות". האמת שזה מורכב יותר - זה טוב לעובדים טובים ורע לטובים פחות... מי שמצטייו, מביא רווח לחברה ולכן המעביד מעריך אותו ומוכן לצ'פר אותו בהתאם. אם סיימת עבודה בזמן ובאיכות טובה, אז כך חופשה. מי שלא עומד בזמנים ומביא פחות רווח לעסק, גם יקבל פחות. אין חופשות אם לא סיימת עבודה... כל עוד זה שוק חופשי ואין כפייה של רגולטור, לדעתי זה בסדר, אבל לא יתאים לכל אחד. הטובים ינצלו את המעסיק לטובתם, ופחות טובים ינוצלו...
רומן , שדרות  |  24.12.15
10.
לא להתלהב
אני עובד בחברה אמריקנית ולעמיתים שלי בארהב הסדר דומה. האדם הממוצע חושב שזאת הטבה מטורפת לטובת העובד כאשר בפועל מי שנהנה הוא החברה. כאשר אין מכסת ימים, הם לא נרשמים כהפרשה בדו''חות הכספיים (ולכן לא משולמים בעת עזיבה וכו') וכאשר ממילא מנהל צריך לאשר את החופש, רוב האנשים יקחו פחות מאשר בהסדר של ימי חופש נקובים - כמו בארץ. זה לטובת העובד בערך כמו הפיצות שמזימנים לך כשאתה עובד עד מאוחר. גם השמנת וגם עבדת 12 שעות ואתה עוד מבסוט על הפיצה חינם.
סמיילי  |  23.12.15
לכל התגובות