אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צריכת המשקאות הקלים זינקה, בהודו ובפיליפינים מתכוונים למסות אותם צילום: שאטרסטוק

צריכת המשקאות הקלים זינקה, בהודו ובפיליפינים מתכוונים למסות אותם

יצרניות משקאות כמו קוקה קולה ופפסיקו מנסות למנוע מהממשלות להיאבק בתופעת השמנת היתר; מס המשקאות שנבחן בהודו עשוי להגיע עד 40% ממחיר המוצרים

22.12.2015, 22:37 | שירות כלכליסט

העלייה בצריכת משקאות קלים בשווקים המתעוררים גרמו לכמה מממשלותיהם לשקול הטלת מס מיוחד עליהם, כדי להיאבק בנזקים הבריאותיים שהם גורמים.

מדינות כמו הודו, אינדונזיה והפיליפינים בוחנות מנגנוני מיסוי אפשריים על משקאות ממותקים, כדי למתן את ההשפעה השלילית שלהם על בריאות הציבור.

קראו עוד בכלכליסט

לפי נתונים של חברת מחקר השווקים יורומוניטור הכפיל היקף המכירות של משקאות קלים בהודו את עצמו בשנים 2010–2015, ואילו באינדונזיה ובפיליפינים הוא גדל ב־45% וב־30%, בהתאמה. להערכת יורומוניטור יגיעו מכירות המשקאות הקלים ברחבי העולם ל־580 מיליארד דולר השנה, והצרכנים האמריקאים אחראים ל־17% מהמכירות.

הודו היא השוק השישי בגודלו למשקאות קלים, וההודים צפויים לשתות כ־24 מיליארד ליטר מהם השנה. האינדונזים, שנמצאים במקום השמיני בדירוג, ילגמו 23 מיליארד ליטר של משקאות קלים השנה. האנליסט הווארד טלפורד מיורומוניטור אמר ל־CNBC כי "טלטלות לא צפויות במחיר בשוקי צמיחה כמו הודו, הפיליפינים ואינדונזיה עשויות לשנות את התכניות האסטרטגיות של ענקיות המשקאות העולמיות שרוצות להרחיב את פעילותן".

לפי ארגון הבריאות העולמי של האו"ם, מספר המבוגרים שלוקים בהשמנת יתר הכפיל את עצמו מאז 1980 והגיע ל־600 מיליון ב־2014. בחודש מרץ השנה פרסם ארגון הבריאות העולמי הנחיות שלפיהן צריכת הסוכר המעובד של מבוגרים וילדים אינה צריכה לעלות על יותר מ־10% מצריכת הקלוריות היומית שלהם. בארגון הדגישו כי הפחתת צריכת הסוכרים המעובדים מפחיתה את הסיכון לעודף משקל ולמחלות שיניים. בארה"ב הטילה עיריית ברקלי שבקליפורניה מס בגובה סנט אחד לאונקיה על רכישת משקאות ממותקים השנה.

פרסומת לפפסי בניו דלהי, הודו. גם בוליווד בתמונה, צילום: עמית בהרגבה פרסומת לפפסי בניו דלהי, הודו. גם בוליווד בתמונה | צילום: עמית בהרגבה פרסומת לפפסי בניו דלהי, הודו. גם בוליווד בתמונה, צילום: עמית בהרגבה

מס המשקאות שנבחן בהודו עשוי להגיע עד 40% ממחיר המוצרים, כמו מסים על סיגריות ועל אלכוהול. "מיסוי המוצרים האלה הוא הדבר הנכון לעשות, וצריך להטיל גם מגבלות על פרסומם באמצעות ידוענים, כמו שחקני בוליווד", אמר ל־CNBC אמיט סריוואסטרה מארגון India Resource Center, שנאבק בהשפעה של תאגידים בינלאומיים על הודו.

מאיימים בסגירת מפעלים

 

ועם זה, התאחדות יצרניות המשקאות הקלים בארה"ב כתבה באתרה הרשמי כי "הטלת מס על משקאות קלים שולחת מסר שגוי לצרכנים". ההתאחדות טענה כי "תופעת משקל היתר היא מורכבת ואינה נגרמת בגלל גורם אחד. להגיד לאנשים שמוצר אחד הוא שגורם לעודף המשקל שלהם והפחתת צריכתו היא הפתרון לכך היא פשוט הולכת שולל". עם חברי ההתאחדות נמנות יצרניות המשקאות האמריקאיים הגדולים כמו קוקה־קולה, פפסיקו ודר' פפר. בקוקה־קולה מסרו כי יש לה 57 מפעלים בהודו, ומיסוי המשקאות יוריד את הביקוש שלהם, ולכן עלול לגרום סגירת מפעלים. בהתאחדות ציינו כי דנמרק ביטלה את מס המשקאות הממותקים שהיה נהוג אצלה זה עשור כדי לעודד יצירת מקומות תעסוקה חדשים. 

תגיות