אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קול התרועה בת"א נדם בסוף השנה צילום: בלומברג

קול התרועה בת"א נדם בסוף השנה

הבורסה המקומית לא הצליחה להתחמק מהתנודתיות ששלטה בשווקים העולמיים. כך, בעוד שמדד ת"א־25 השיג תשואה דו־ספרתית של 18% עד אוגוסט האחרון, את השנה הוא מסיים עם 4.8% בלבד

31.12.2015, 08:03 | דרור רייך

את שנת 2015 בבורסת תל אביב צריך לחלק לשתי תקופות: עד אוגוסט ואחריו. עד תחילת אוגוסט מדד ת"א־25, מדד הדגל של הבורסה, עלה בכ־18% לשיא חדש של 1,725.5 נקודות. לעלייה תרמה בעיקר הורדת הריבית של בנק ישראל לשפל היסטורי של 0.1% במרץ 2015.

קראו עוד בכלכליסט

המשקיעים קיוו שהתשואה הדו־ספרתית שראו ב־2014 (תשואה של 10.2%) וב־2013 (12.1%) עומדת לחזור על עצמה, אך במהרה התמונה התהפכה. מאז אוגוסט איבד המדד המוביל את רוב התשואה, והוא עומד לסיים את השנה עם תשואה של 4.8% בלבד. המהפך התרחש על רקע גל הטרור שהיכה בישראל בספטמבר והתמורות שהחלו בשווקים העולמיים: צניחת המניות בבורסה הסינית באוגוסט והצניחות במחירי הנפט והסחורות בדצמבר.

השפעות התמורות בעולם הורגשו גם בשאר מדדי הבורסה המקומית. "כלכליסט" מציג את המרוויחה והמפסידה של השנה ואת המדד שהחולשה שלו השנה צריכה להדליק בפני המשקיעים נורת אזהרה.

הנפט הזניק את אל על

מניית חברת התעופה אל על התחזקה בלא פחות מ־370% השנה. הזינוק במניה מיוחס בעיקר ל"מתנה" שנפלה לחיקה של אל על: מחיר הנפט, שעמד ביוני 2014 על כ־107 דולר לחבית, צלל ל־37 דולר לחבית כיום. הנפילה בנפט תרמה לעלייה של 58% בתזרים המזומנים של החברה, שהסתכם ב־259 מיליון דולר. עם זאת, אל על עדיין סובלת מאותן בעיות ישנות: ועד הטייסים הדומיננטי, שגורם לא פעם לשיבושי טיסות, הון עצמי נמוך שמשרת התחייבויות כבדות, ותחרות חריפה בשוק הטיסות הישראלי על רקע השינויים ברפורמת השמים הפתוחים. אל על אינה חברה רזה ויעילה, ואם זה לא ישתנה, ספק אם היא תוכל לחזור על תשואות אלו גם בשנה הבאה.

כלכלית קרסה עם רוסיה

כלכלית ירושלים, שבבעלות אליעזר פישמן (45%), נפלה במהלך השנה החולפת ב־50%. החברה, שעוסקת בנדל"ן ושולטת במבני תעשייה, דרבן ומירלנד, הפסידה כספים רבים עקב הצניחה במחיר הנפט.

כשליש מנכסי החברה נמצאים ברוסיה, שכלכלתה נפגעה מקריסת הנפט המהווה 60% מהכנסות המדינה. כעת מפעילים בכלכלית ירושלים תוכנית מימושים אגרסיבית כדי להבטיח פירעון מלא לנושים. בנוסף, בנק לאומי, שמחזיק בשעבוד 28% ממניות החברה שבידי פישמן, ממשיך לחפש רוכש חדש לחברה.

אליעזר פישמן, צילום: אוראל כהן אליעזר פישמן | צילום: אוראל כהן אליעזר פישמן, צילום: אוראל כהן

תל בונד־20 הפך לאדום

לראשונה מאז 2008, מדד תל בונד־20, שכולל אג"ח של החברות הגדולות במשק, הסב למשקיעיו תשואה שלילית בשיעור 1.4%. לפני שבע שנים, משבר הסאב פריים בארה"ב הפיל את המדד בכ־4%, אבל מאז הוא עלה בהתמדה מדי שנה. כשהמדד המוביל של האג"ח בישראל מספק תשואה שלילית למשקיעים – זה צריך להדליק נורה אדומה לכולנו.

תגיות