אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ערב סגירת מכרז תעש: גם סמי קצב ומאיר שמיר פרשו צילום: צביקה טישלר, יובל חן

ערב סגירת מכרז תעש: גם סמי קצב ומאיר שמיר פרשו

ערב סגירת המכרז להפרטת החברה הביטחונית נותרו בו רק אלביט ופלקסטרוניקס, לאחר שמאיר שמיר וסמי קצב הצטרפו לקרן פימי ולחברת רנקו שפרשו מההתמודדות. לפורשים טענות קשות על אופן ניהול המכרז

07.01.2016, 07:59 | גולן חזני

מכרז תעש בדרך לכישלון. אתמול הודיעו סמי קצב ומאיר שמיר כי הם פורשים מהמכרז למכירת החברה הביטחונית. לפני ארבעה ימים פרשו שני מתמודדים אחרים מהחמישה שהגיעו לישורת האחרונה של המכרז - קרן פימי שבשליטת ישי דוידי ורנקו של המיליארדר היהודי־אמריקאי איירה רנרט.

קראו עוד בכלכליסט

כעת נותרו במכרז שתי חברות בלבד: אלביט מערכות הישראלית ופלקסטרוניקס האמריקאית.

אלא של"כלכליסט" נודע שלחברת פלקסטרוניקס יש פעילות במדינות ערב, ובהן סעודיה ומדינות המפרץ. אמנם אין מדובר בפעילות בעלת אופי ביטחוני אלא בתחום הרכיבים האלקטרוניים ותחומים אזרחיים אחרים, אבל ייתכן שבמשרד הביטחון יידרשו לשקול מחדש את האפשרות של מכירת תעשייה ביטחונית רגישה לתאגיד שפועל במדינות ערביות שאין להן יחסים דיפלומטיים עם ישראל.

מתחרות וגם משתפות פעולה

נוסף על כך, לחברת פלקסטרוניקס יש גם פעילות בארץ המבוססת על שיתוף פעולה הדוק עם המתמודדת אלביט. בנובמבר דווח על פרויקט של אלביט שהופעל בקבלנות משנה על ידי עובדים של פלקסטרוניקס. כשהגיע הפרויקט לסיומו הודיע מנכ"ל אלביט אודי ורד שמתוך דאגה לעובדי פלקסטרוניקס, החליטה אלביט להעביר לערד פרויקט חדש שיאפשר לו להמשיך בהעסקת אותם עובדים. מפלקסטרוניקס נמסר שהחברה אינה מעוניינת להגיב, אך ציינו כי חלק מהנתונים "אינו נכון".

תעש. רק שתי מתמודדות נותרו במירוץ, צילום: עמית שעל תעש. רק שתי מתמודדות נותרו במירוץ | צילום: עמית שעל תעש. רק שתי מתמודדות נותרו במירוץ, צילום: עמית שעל

לכל המתמודדים שפרשו יש טענות קשות על אופן ניהול המכרז ובמיוחד על העובדה שנתונים בסיסיים הדרושים כדי לגבש את ההצעות והסכומים של ההצעות השונות לא נמסרו להם. מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב הסביר בתגובה שהמתמודדים לא קיבלו נתונים רגישים, מכיוון שחלק מהם, כמו אלביט וקצב, מתחרים בתעש בחלק מהפעילות שלהם. טענות נוספות של המתמודדים נגעו לעלות הפרישה הצפויה של 800 עובדי תעש, שבה אמורים המתמודדים לשאת באמצעות ערבות בנקאית של 580 מיליון שקל. המתמודדים דרשו הבטחה שהסכום לא יגדל, אולם לא קיבלו כזו.

אם אכן יוחלט לפסול את פלקסטרוניקס, תישאר אלביט מתמודדת יחידה. אז צפויה להתעורר בעיה של הגבלים עסקיים וייתכן קושי לקבל אישור מרשות ההגבלים להשלמת העסקה.

ברשות החברות סירבו להגיב

השבוע שיגרה רשות החברות הודעה למתמודדים שלפיה אם הזוכה במכרז לא יורשה לעשות זאת בשל הוראה מרשות

ההגבלים, הוא לא יחויב לכך. מה שגרם לתהות לגבי עיתוי ההודעה: חמישה ימים בלבד לפני הגשת ההצעות למכרז.

כך או כך, אם אכן המכרז לא ייצא לפועל בסופו של דבר, יהיה זה לא רק כישלונה של רשות החברות, אלא גם של גורמים נוספים שליוו את המכרז, ובהם בנק סטיפל האמריקאי ולאומי פרטנרס שנשכרו ללוות את המהלך.

12 גופים הביעו התעניינות ראשונית ברכישה, אולם רק חמישה הפקידו את הערבות שנדרשה בשלב השני, ועוד לפני אירועי השבוע היה נראה שלכל היותר יישארו שני מתחרים בשלב הסופי. עם זאת, חלק מהמתמודדים טענו שבשבועות האחרונים לא הורגשה מעורבות לאומי פרטנרס בתהליך. ברשות החברות אמרו שמעורבות לאומי וסטיפל היתה בעיקר בחלק הראשון של המכרז, ברוד שואו למתמודדים.

ברשות החברות סירבו להגיב.

תגיות