אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האינפלציה הצפויה נחתכה בחצי ל-0.3%

האינפלציה הצפויה נחתכה בחצי ל-0.3%

הנתונים נובעים מירידת מחירי הנפט והמדד השלילי של דצמבר. רכישות המט"ח והורדת הריבית הגדילו את כמות הכסף בשנה שעברה ב-40%

19.01.2016, 16:50 | מיקי פלד

ירידת מחירי הנפט והמדד השלילי של דצמבר גרמו לצניחה בציפיות האינפלציה בשוק ההון. על פי הנתונים שמפרסם היום (ג') בנק ישראל, האינפלציה הצפויה עומדת 0.3% בלבד, 0.7% מתחת ליעד האינפלציה התחתון של בנק ישראל.

האינפלציה הצפויה מחושבת כממוצע ההערכות שמפרסמים האנליסטים השונים במשק. אם מסתכלים על הציפיות לאינפלציה גם על פי שיטת החישוב הנוספת של הבנק, זו של הפרשי התשואות בשוק אגרות החוב הממשלתיות  – על בסיס הפער בין התשואה על אג"ח ממשלתיות לא צמודות לתשואה על אג"ח ממשלתיות צמודות – האינפלציה הצפויה לשנה הקרובה היא שלילית ברמה של 0.1%. אותו פער באג"ח לחמש שנים מצביע על אינפלציה של 1%, עדיין אינפלציה נמוכה מאוד, ולעשר שנים הפער כבר חוזר אל אמצע תחום היעד עם תחזית של 2.2%.

אינפלציה (אילוסטרציה), צילום: shutterstock אינפלציה (אילוסטרציה) | צילום: shutterstock אינפלציה (אילוסטרציה), צילום: shutterstock

אולם את כל התחזיות הללו צריך לקחת בערבון מאוד מוגבל. ב-2014 צפו גם חזאי שוק ההון וגם המודלים השונים שמסתמכים על פערי תשואות האג"ח על אינפלציה של 1.2%-1.3%. בסופו של דבר מדד המחירים לצרכן באותה שנה ירד ב-0.2%. אותו הדבר קרה גם בשנה שעברה עם ציפיות של 0.6%-0.8% ובסופו של דבר 2015 נגמרה גם היא עם אינפלציה שלילית עמוקה אף יותר בשיעור של 1%.

במקביל, פירסם בנק ישראל גם את הנתון על הגידול המהיר בכמות הכסף במשק, הכולל את כל הכסף המזומן, יתרות העובר ושב ופקדונות נזילים לטווח קצר. בשנה שעברה כמות הכסף גדלה בלא פחות מ-40.5%, הגידול הגבוה ביותר מאז 2009. לגידול הזה יש שתי סיבות עיקריות – הראשונה הורדת הריבית העקבית של בנק ישראל בשנתיים האחרונות והשנייה - רכישות המט"ח המאסיביות של הבנק שהגדיל את יתרות המט"ח שלו בשנה שעברה בכ-10 מיליארד שקל.

תגיות