אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנליסט: הריבית השלילית ביפן - "קמיקזה כלכלית" צילום: בלומברג

אנליסט: הריבית השלילית ביפן - "קמיקזה כלכלית"

לדברי פיטר בוקבר, המהלך שבוצע אתמול לראשונה בתולדות המדינה מעיד על כך שנגמרה לבנק המרכזי התחמושת; "הם בתסבוכת רצינית"

30.01.2016, 11:25 | שירות כלכליסט

הבנק המרכזי של יפן העמיק עוד יותר את הבור הכלכלי שבו נמצאת המדינה באמצעות קביעת ריבית שלילית של 0.1%, כך אומר פיטר בוקבר, אנליסט ראשי בלינדסי (Lindsey Group) בהתייחסו להחלטה שפורסמה אתמול (ו') וטלטלה את השווקים.

קראו עוד בכלכליסט

לדבריו, "אני חושב שזן קמיקזה כלכלית. הם יוצרים אינפלציה גבוהה יותר לעם היפני שבקושי רואים צמיחת שכר. הם מגבירים את מאבקי המטבע ומקווים שהכול ישתפר".

הנגיד קורודה, צילום: איי אף פי הנגיד קורודה | צילום: איי אף פי הנגיד קורודה, צילום: איי אף פי

הבנק המרכזי של יפן הפתיע את השווקים כשדחף את שערי הריבית לטריטוריה שלילית לראשונה בהיסטוריה של המדינה. באמצעות מהלך זה מטיל למעשה הבנק תשלומים על בנקים הצוברים עודפי הון. עצם העובדה שההצבעה על המהלך הייתה מעורבת מעידה על רמת ההתנגדות שבו נתקל נגיד הבנק הרוהיקו קורודה, אומר בוקבר. "אם משמעות הדבר שנגמרה להם התחמושת של ההקלה הכמותית וזוהי תקוותם האחרונה, אז אני חושב שהם בתסבוכת רצינית", אמר בוקבר.

בהצהרה לגבי החלטת הריבית, אמר הבנק המרכזי של יפן שהתאוששותה הכלכלית של יפן מתונה בלבד. הבנק התריע כי אי ודאות מעמיקה בשווקים המתעוררים ובכלכלות המייצאות סחורות עלולה לעכב את השיפור באמון העסקי ביפן ולהשפיע לרעה על המגמה הנוכחית של האינפלציה. יעד האינפלציה של יפן הוא 2%. כעת צופה הבנק לאינפלציית ליבה של 0.2%-1.2% בין אפריל 2016 ומרץ 2017.

בוקבר אומר שמחשבה שיפן זקוקה לאינפלציה כדי לצמוח היא מוטעית. "נתוני האינפלציה הם תסמין של הצמיחה הבסיסית. כשקורודה חושב שעליו ליצור אינפלציה גבוהה יותר כדי לדרבן את הצמיחה, עבורי גישה זו מנוגדת להיגיון לחלוטין, בייחוד לאור הצמיחה האנמית בשכר. הוא למעשה קונס את הצרכן הפרטי ואני לא יודע איזו מין תיאוריה כלכלית עומדת מאחורי מהלך כזה".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
יפן היא המודל העולמי לטעויות כלכליות והיא מייצאת את המודל בהצלחה כבר מעל לעשור
אני לא יודע מי המשוגע ששם אומה שלמה כבת ערובה של חבורת בנקאים ואני לא יודע מה המניעים של אותה חבורה אבל אזרחי יפן ויציבות הכלכלה בטוח לא מעניינים אותה. נתחיל מזה שהדבר הנכון לעשות הוא להעלות את הריבית ב0.1% מידי חודש עד רמה של 3 אחוז ובצורה הזאת להניע תהליך הדרגתי של העברת הכסף מבועות נכסים שהופכים את יוקר המחייה לבלתי אפשרי עבור האזרח הקטן לפיקדונות בנקאיים, כל אחד יכול להבין שזה מהלך קריטי להגברת הצריכה הפרטית. נעבור לכך שעבור המטבע הדבר הנכון לעשות הוא לתת לערכו לעלות ולהישלט על ידי השוק החופשי ללא מניפולציות והפסקת השתתפותה של יפן במלחמת המטבעות העולמית שמסבה לה נזק פיננסי עצום, בהיקש לוגי פשוט אפשר להבין שמטבע חזק יותר יאפשר ליפן לקנות חומרי גלם לתעשייה שלה בזול יותר (מטבע חזק משמעו שכל ין יפני אחד בעל ערך גבוה יותר מהמצב הנוכחי) ולאזרחים היפנים לצרוך יותר מוצרים מיובאים בזול יותר ובכמות רבה יותר, דבר שיגביר את הכנסות הממשלה ממיסים, ויאפשר לה להתמודד ביעילות עם הזדקנות האוכלוסייה. לבסוף נסיים עם זה שברגע שהבנק המרכזי יחזור למצב של "עסקים כרגיל", התרכזות ביציבות הפיננסית והעברת האחריות לצמיחה כלכלית אל הממשלה, סוף סוף יפן תצא בהדרגה מכאוס פיננסי חסר תקדים בהיסטוריה העולמית שבמהלך יותר מעשור רמס את האזרח הקטן על מנת למשוך את "הכסף הגדול", יפן צריכה להבין שהכסף הגדול שלה נמצא אצל אזרחיה ולמרות שכשהוא מפוזר בין כל האזרחים קשה לראות אותו, רווחתם של האזרחים והיכולת שלהם להיות יסוד מרכזי בכלכלה היפנית זה הדבר שיוציא את הכלכלה היפנית מהבוץ, זה מה שהסינים כבר הבינו ופועלים במרץ ליישם במעבר שלהם לכלכלה שמבוססת על צריכה פנימית. אחרי שיפן תסמן וי על הפרק הפיננסי היא תוכל להתפנות לתכנון מחדש של יסודות הכלכלה שלה ולהכנסת אלמנטים של "כלכלה מבוססת משאבים" אל תוך הכלכלה היפנית, בכל זאת, כשהמדינה המדוברת היא מעצמת רובוטיקה ואוכלוסייה שמזדקנת במהירות שיא, אין מנוס ממהלך כזה.
הידען  |  31.01.16
3.
יפן לא היחידה עם ריבית שלילית
מטרת הריבית השלילית היא להחליש את המטבע. זאת המלחמה היום בעולם הכלכלה. בשוויץ ריבית הליבור עומדת על מינוס % 0.8 וגם היורו עם ריבית שלילית. מה קשור המהלך הזה לקמיקזה אני לא כל כך מבין. זאת מלחמת מטבעות כשכל מדינה מנסה להחליש את המטבע שלה כדי ליצא יותר
ליאור  |  30.01.16
לכל התגובות