אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל משרד האוצר: נפתח את שוק הכשרות לתחרות צילום: בלומברג

מנכ"ל משרד האוצר: נפתח את שוק הכשרות לתחרות

לפי שי באב"ד, האוצר מעריך כי העלויות העודפות כתוצאה ממונופול הכשרות שמתגלגלות לצרכן עומדות על חצי מיליארד שקל

02.02.2016, 16:14 | רוני זינגר

מנכ״ל האוצר שי באב"ד הודיע כי בכוונת משרדו לפתוח את שוק הכשרות לתחרות: "נגיש הצעות לכנסת לצמצום מונופול הכשרות ואתם חברי הכנסת תצטרכו להחליט מה אתם עושים עם זה”, אמר באב"ד בצהריים בדיון שהתקיים בשדולת הכשרות בכנסת. בראש השדולה עומדים הח"כים רחל עזריה (כולנו) ואלעזר שטרן (יש עתיד). 

קראו עוד בכלכליסט

באב"ד השתתף בדיון בעקבות דו"ח שחובר לבקשת משרדו, ואשר נחשף לפני מספר שבועות ב"כלכליסט", השוטח את עלויות הכשרות למשק הישראלי. מהדו"ח שהכין רו"ח יורם אברמזון עולה כי עלויות הכשרות במדינת ישראל הן כ-2.8 מיליארד שקל, מחיר מונופול הכשרות הוא סביב 600 מיליון שקל, עלות משגיח הנשלח לחו"ל מטעם הרבנות 2,300 שקל ליום, ישנן כשרויות כפולות ומכופלות על מוצרים רבים, ועוד ממצאים נוספים ורבים.

"הערכות האוצר אומרות שיש חצי מיליארד שקל עלויות עודפות כתוצאה ממונופול הכשרות שמתגלגל לצרכן", אמר באב"ד, "זה מקבל תעצומה גדולה כאשר 70% מהציבור בישראל כן רוצה כשרות, ולכן כל כך חשוב לטפל בזה. זה משית עלויות גבוהות על יבואנים, מלונות, תעשייה, מסעדות, רשתות מזון. יש כאן השלכות כלכליות וזה מושלך על הצרכן הישראלי. מדובר בכ-400-200 שקל בהוצאות עודפות על הצרכן הישראלי ואלה הערכות שמרניות בלבד.

"לכן, יש מספר הצעות שמשרד האוצר רוצה לקדם בנושא התחרות ומוכן לשים על השולחן שהכנסת תדון בהם. לא אמנה אותם אבל מדובר על הצעות בנושא רבנים בתוך ערים שיתנו כשרות והפרדת הפיקוח והאכיפה מאותו גורם. כל זאת על מנת לפתוח ולייעל את השרשרת הזאת. אנחנו נביא לכם את הנתונים לכל מה שתבקשו ואתם חברי הכנסת תצטרכו להחליט מה אתם עושים עם זה".

ח"כ רחל עזריה. נגד מונופול הכשרות, צילום: אלכס קולומויסקי  ח"כ רחל עזריה. נגד מונופול הכשרות | צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ רחל עזריה. נגד מונופול הכשרות, צילום: אלכס קולומויסקי

מדובר בהצהרה לצעד דרמטי אך ספק אם לצד ההצהרה יוכל האוצר לקדם צעד שיתגרה בחברות בקואליציה ובראשן ש"ס, שנציגה יצחק כהן הוא סגן שר האוצר.

"אין פה מאבק דתי אלא מאבק צרכני"

ח"כ רחל עזריה אמרה בדיון כי "לכשרות בישראל יש עלויות גבוהות שנובעות מהמונופול של הרבנות הראשית על שוק הכשרות. כל בית אוכל בישראל שמעוניין בכשרות מחויב לשלם עבור תעודת הכשרות של הרבנות. בנוסף, כל יבואן מחויב לעבוד עם הרבנות הראשית אפילו אם יש למוצרים כשרויות מוכרות מחו"ל. בשנים האחרונות הרבנות אף החמירה את הכללים, והעלות הגבוהה מגולגלת על הצרכן. כמו כל מונופול - השירות לא טוב והמוצר יקר. ההערכות השמרניות מדברות על עלויות עודפות של לפחות חצי מיליארד שקל בשנה בשל המונופול, שמתורגמות למאות שקל בשנה לצרכן. אין פה מאבק דתי אלא מאבק צרכני."

ח״כ שטרן אמר כי לצערו "אנשים קושרים קו בין הרבנות ליהדות וכשהם מואסים בדרך שבה הרבנות מתנהלת בנושא הכשרות, בגלל הגורמים העוינים שחדרו לתחום, הם מואסים ביהדות".

עו"ד דן כרמלי, משנה למנכ"ל 'איגוד לשכות המסחר, אמר בדיון כי האיגוד "המייצג את יבואני המזון, רואה במונופול הרבנות הכללית היום חסם יבוא אשר יש לו תרומה משמעותית ליוקר המחיה בכל מה שקשור לצריכת מוצרי מזון בישראל. זה בא לידי ביטוי בכך שהצרכן משלם עד כ-5% מהמחיר על מוצר המזון המיובא בגין מונופול הכשרות. המשמעות הכספית המוערכת הינה כ-130 מיליון ש"ח בשנה. הפתרונות האפשריים הם הכרה ברבנויות וברבנים בחו"ל, יצירת שוק כשרויות חופשי, ומתן אפשרות לצרכן לבחור איזו רמת כשרות מתאימה לו, ללא קשר לרבנות הראשית. במקביל לכך, יצירת קריטריונים אחידים וברורים לכשרות על ידי הרבנות הראשית, שיוכלו להיות מיושמים על ידי כל מי שהינו רב מוסמך אף בחו"ל".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
במהדרין יש תחרות
א'. בכשרות מהדרין יש תחרות כבר הרבה שנים. למרבה הפלא דווקא רוב הייצרנים מעוניינים בכשרות מהדרין שיש לה דרישה של כ25%-35% מהשוק. תבדקו אצל כל יצרן. ב'. רוב כשרויות המהדרין הם גופים עצמאיים המקובלים על ציבור צרכני המהדרין כמו "בד"ץ עדה חרדית", "שארית ישראל", הרב לנדא, הרב רובין, ועוד. ג' לגבי הכשרות הבסיסית, לא יעלה על הדעת שלא יהיה פיקוח של גוף ממלכתי מוסמך. כשם שהפיקוח על הפצת בשר וביצים הוא בידי משרד החקלאות. (לא לחינם חוק הונאה בכשרות אוסר אפילו על גופי כשרות מהדרין לתת כשרות ללא פיקוח הרבנות הראשית לישראל,)
יצחק , תל אביב  |  03.02.16
לכל התגובות