אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הכניסות והיציאות התכופות מהשוק גורעות מהתשואות של הלקוחות" צילום: רמי זרניגר

"הכניסות והיציאות התכופות מהשוק גורעות מהתשואות של הלקוחות"

כך אומר גדי מרץ, מנהל מחלקת המחקר באגף הייעוץ בבנק דיסקונט. לדבריו, מי שלא מסוגל להתמודד עם התנודתיות הגוברת בשווקים, בהחלט כדאי שיקטין נכסי סיכון בתיק ההשקעות

03.02.2016, 16:21 | יובל גמליאל

"שנת 2016 נפתחה בירידות חדות ולהערכתנו חוסר הוודאות בשווקים והתנודתיות יימשכו גם בהמשך השנה", כך אומר גדי מרץ, מנהל מחלקת המחקר באגף הייעוץ בבנק דיסקונט בתחזית לשוק ההון לשנה הקרובה.

"בסקירה גיאוגרפית של שוקי המניות מעבר לים, ניתן לראות כי מגמת הירידות האגרסיבית ברחבי העולם לא פסחה על מדדי המניות בארה"ב, כאשר עם פתיחתה של 2016 המשקיעים האמריקאיים נסו חזרה לחיקו החם של אפיק האג"ח הממשלתיות. להערכתנו, תחזית צמיחת הרווחים וההכנסות לחברות ממדד S&P 500 האמריקאי ב-2016, תעודכן כלפי מטה בהמשך בצורה מתונה ובפרט תחזיות הרווחים לאותן חברות בעלות פעילות בינלאומית. עם זאת, למרות הצניחות במדדי המניות בארה"ב, היציבות היחסית של הכלכלה האמריקאית ויתרות המזומנים הגבוהות שמחזיקות חברות אמריקניות צפויים לאזן חלק מגורמי אי הוודאות בשוק מניות זה".

לדברי מרץ,על שוקי המניות בעולם רובצים לא מעט גורמי סיכון הגורמים למשקיעים להדיר את רגליהם מהשקעות בשוק ההון. "מחירי הנפט הנמוכים, הנתונים הלא מעודדים מכיוונה של סין והירידה המדאיגה ברווחיות החברות מעלים את רף החששות של המשקיעים. כמו כן, האוטומציה, השימוש הגובר באינטרנט לצורכי צריכה והטכנולוגיה המתקדמת מביאים את העולם למצב של עודף כושר ייצור. תופעות אלו לוחצות מטה את האינפלציה והריביות ובעולם של ביקושים נתונים גם את קצב הצמיחה העולמית. כמובן שללא שיפור בקצב הצמיחה העולמי שוקי המניות יתקשו בשבירת שיאים חדשים במיוחד לאחר שש שנים של עליות. הורדות הריביות בעולם והמשך ההרחבות הכמותיות הן לא הפיתרון ארוך הטווח לבעיה ולא יחזיקו מעמד לאורך זמן רב. הן בסך הכל עוד הזרמת חמצן לחולה המתקשה לתפקד לבד."

מה הצפי לשוק האירופי?

"מדדי המניות באירופה ממשיכים את מגמת הירידות שאפיינה את המחצית השנייה של 2015. כלכלת גוש האירו והחברות האירופיות נחשבות לגלובליות ומוטות יצוא , זאת בנוסף להאטה בסין והחששות מהאטה גלובלית שעשויים להעיב על תחזיות הרווח ב 2016. מדד הדאקס הגרמני, הקאק הצרפתי, הפוטסי האנגלי ומדדים אחרים באירופה נמצאים במגמת ירידה ומשלימים מהלכי ירידות של מעל 20% מרמות השיא שנרשמו במחצית הראשונה של 2015. בהתייחס לאג"ח של מדינות הגוש, לאור ההשפעה המשמעותית של סין על הייצוא האירופי וירידת הצפי לאינפלציה באירופה נגיד הבנק המרכזי, מריו דראגי עשוי להרחיב את היקף רכישות האג"ח ממדינות האיחוד."

מה בנוגע לשווקים המתעוררים וסין שמדאיגה את העולם?

"בנוגע לסין, הירידה במדדי המניות המקומיים של שנחאי וההתערבות הגוברת של הממשל הסיני בשוק המניות, אינם תורמים ליציבות הכלכלית במדינה. ביחס לשאר השווקים המתעוררים, אנו רואים כי אמנם שוקי מניות אלו זולים יחסית לעומת שוקי המניות במדינות המפותחות אך למרות כך המשקיעים ממשיכים לשבת על הגדר ולא לרכוש מניות ובכך תורמים להחרפת מגמת הירידות בשווקים אלו. הסיבה העיקרית למהלך זה של המשקיעים היא החשש מתנודתיות שערי החליפין בסמוך לתהליך העלאות הריבית בארה"ב."

בורסת שנגחאי, ההתערבות הגוברת של הממשל הסיני בשוק המניות, אינם תורמים ליציבות הכלכלית במדינה, צילום: בלומברג בורסת שנגחאי, ההתערבות הגוברת של הממשל הסיני בשוק המניות, אינם תורמים ליציבות הכלכלית במדינה | צילום: בלומברג בורסת שנגחאי, ההתערבות הגוברת של הממשל הסיני בשוק המניות, אינם תורמים ליציבות הכלכלית במדינה, צילום: בלומברג

 

לאור מכלול נתונים זה על איזו חשיפה גיאוגרפית מנייתית לשוקי חו"ל אתם ממליצים?

"החשיפה המומלצת שלנו לרכיב המניות בחו"ל היא: 60% ארה"ב, 35% אירופה ופסיפיק, 5% שווקים מתעוררים."

מרץ התייחס בסקירתו גם לשוק המניות הישראלי שהחל את השנה הנוכחית עם ירידות משמעותיות - מדד ת"א 100 רשם מתחילת שנה תשואה שלילית של כ- 4% ומדד ת"א 75 רשם ירידה של מעל 5%. "התחזקותו של הדולר ובחירת מניות סלקטיבית של המשקיעים, תומכים במניות המעו"ף (גדולות ואיכותיות עם נטייה לביצועים דומים לשוקי המניות בארה"ב) על פני מניות ת"א 75 (בעלות נטייה לשוק המקומי בישראל)," הוא מציין.

מבחינת שיעור הריבית, אנו צופים התחלה של העלאות ריבית בישראל רק בראשית 2017, מה שמהווה הצדקה להחזקת מניות ישראליות. על רקע רמות הסיכון שציינתי כרגע לא מומלץ להחזיק אחזקה מלאה במניות אלא בשיעור בינוני בלבד. את עיקר הרכיב המנייתי בישראל ניתן להצמיד למדד ת"א 100 ואת היתרה ניתן להשקיע בענפים מומלצים ובמניות נבחרות. מבחינת שוק האג"ח הממשלתי, בסיכום שנת 2015 ירדה האינפלציה בישראל ב-1% והאינפלציה הנמוכה תמשיך לשרור בישראל גם בעתיד הנראה לעין. על רקע הציפיות לאינפלציה הנגזרות משוק ההון, הדומות להערכתנו, אין עדיפות ברורה לאג"ח צמוד על פני הלא צמוד או להיפך ומומלץ לרכוש אותם בצורה שווה."

לאור המצב המורכב בו מצויים שוקי המניות בארץ ובעולם מה היית ממליץ למשקיעים לעשות כעת?

"מי שלא מסוגל להתמודד עם התנודתיות הגוברת, בהחלט כדאי שיקטין נכסי סיכון בשוק. הדבר הפחות מומלץ זה לתזמן את השוק. הכניסות והיציאות התכופות מהשוק בדרך כלל גורעות מהתשואות של הלקוחות. חשוב לשלב נכסי סיכון בתיק ברמה שלא תגרום לנו נדודי שינה בתקופות של ירידות שהרי הכסף צריך לשרת אותנו ולא להיפך. בגלל הגלובליזציה, התחרות הגוברת והרגולציה יכולת החיזוי שלנו בשנים האחרונות הפכה למאוד מוגבלת. במקום לחזות תשואות אנחנו צריכים לדעת לנהל סיכונים. לשם כך תיק ההשקעות חייב להיות מאוזן ומפוזר. בצורה כזו אנו נרכיב את תיק ההשקעות בעזרת נכסים בעלי התנהגות שונה אחד מהשני דבר שייצור לנו הגנות טבעיות בתיק. כאשר נכס אחד יירד יהיה מעבר של כסף לנכס אחר שיעלה ובכך נקבל הקטנה בסטיות התקן של תיק ההשקעות שלנו."

תגיות