אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רפק נפגעה מהפחתת תעריפי החשמל, אלומיי התעלמה מכך צילום: אוראל כהן

רפק נפגעה מהפחתת תעריפי החשמל, אלומיי התעלמה מכך

בעוד רפק הפחיתה 39 מיליון שקל משווי נכסיה, אלומיי הודיעה ברבעון השני של 2015 כי היא בוחנת את השפעת השינוי, אך מאז לא עדכנה בנושא. מקורבים לחברה: "כל עוד התזרים מעל תשואה של 9%, לא יפחיתו בשווי"

24.02.2016, 07:29 | גולן חזני

חברת החשמל ביצעה שתי הפחתות משמעותית בתעריפי החשמל ביוני ובספטמבר בשנה שעברה. בעקבות ההפחתות נאלצו חברות האנרגיה לסכם את הרבעון השלישי של 2015 בהפסד משמעותי ואף לבצע הפחתות בשווי תחנות הכוח שבשליטתן. רפק ואלומיי הציבוריות הציגו שתי תמונות שונות בדו"חות שלהן בהתייחסות להפחתות בתעריפי החשמל.  

קראו עוד בכלכליסט

רפק נאלצה למחוק שליש משווי התחנות

כך, רפק, בשליטת אורן תנחום, שמחזיקה בתחנות כוח באלון תבור וברמת גבריאל ("התחנות הצפוניות"), ביצעה הפחתה של 39 מיליון שקל בשניים מהפרויקטים שלה להקמת תחנת כוח. לפני ההפחתה השווי הכולל עמד על 140 מיליון שקל, כלומר מדובר בהפחתה של כ־28% משווייה.

בנוסף ציינה החברה כי החלטת רשות החשמל להטיל עלויות מערכתיות (בין השאר, שירותי הולכת החשמל וגיבוי ותחזוקת המערכות) גררה אותה להוצאות נוספות.

לעומת זאת, אלומיי, בשליטת שלמה נחמה ורן פרידריך, כלל לא ציינה את השפעת ההפחתה בתעריפי החשמל בדו"חות הרבעון השלישי של 2015. אלומיי אמנם מחזיקה רק ב־9.4% מתחנת הכוח דוראד, אך התחנה מהווה 70% מנכסי החברה.

בדו"חות הרבעון השני של 2015 ציינה החברה כי צפויה הפחתת תעריפים של רשות החשמל בספטמבר, וכי החברה "לומדת את הנושא" לבחינת השפעות ההפחתה על שווי הנכס. מאז, לא עודכן הנושא בשום דיווח רשמי. שווי האחזקה של אלומיי בתחנה על פי מצגת שפרסמה בדצמבר האחרון עומד על 35.5 מיליון דולר ומשקף שווי של 385 מיליון דולר לתחנה (כ־1.5 מיליארד שקל).

ההורדות של תעריפי החשמל עשויות לכאורה להביא לירידה משמעותית ברווחים הצפויים מהאחזקה בדוראד, וכתוצאה מכך גם להבא לירידה משמעותית בשווי נכסיה של אלומיי. בעוד בחברות אחרות התבטאה הירידה ב־30%, שווי הנכס בדו"חות אלומיי נותר כשהיה.

"דוראד היא תחנה עובדת, בניגוד לתחנות של רפק"

מקורבים לדוראד אומרים כי מדובר בשתי תחנות שונות שלא ניתן להשוות ביניהן, כשהתחנות של רפק נבנו בעלויות הרבה יותר גבוהות ואף גדולות מהמתוכנן, כך שמחירי החשמל היו בעצם רק הקש ששבר את גב הגמל והביא להפחתה.

אותם גורמים טענו כי "דוראד היא תחנה עובדת, בניגוד לתחנות של רפק שהן בהקמה. בדוארד יודעים מה התזרים הצפוי, והיא פועלת ברגולציה אחרת, מוכרת חשמל בהנחות קטנות ונמדדת לפי הביצועים. השווי של דוראד בדו"חות אלומיי רשום לפי שווי העלות, וכל עוד התזרים יהיה מעל תשואה מסוימת (הכוונה של 9% כיום – ג"ח), אין כוונה להפחית בשווי".

תחנת הכוח דוראד. אלומיי מחזיקה ב־9.4% מהתחנה, צילום: בני מור תחנת הכוח דוראד. אלומיי מחזיקה ב־9.4% מהתחנה | צילום: בני מור תחנת הכוח דוראד. אלומיי מחזיקה ב־9.4% מהתחנה, צילום: בני מור

תגיות