אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת הנדל"ן ס.טנוס בהקפאת הליכים בשל חובות של 140 מיליון שקל

חברת הנדל"ן ס.טנוס בהקפאת הליכים בשל חובות של 140 מיליון שקל

החברה, שהיא זרוע הביצוע של ס.ט.ר נדל"ן בבעלות היזם סובחי טנוס, מבצעת כיום 11 פרויקטים בעיקר של מבני משרדים; מדובר בחברה בעלת הסיווג הקבלני הגבוה ביותר הקיים – ג'-5 שנקלעה לחובות כבדים

24.02.2016, 15:22 | דותן לוי

שופט בית המשפט המחוזי בנצרת עאטף עיילבוני אישר היום (ד') את בקשתה של חברת ס.טנוס, זרוע הביצוע של חברת STR נדל"ן בבעלות היזם סובחי טנוס, להקפאת הליכים, וזאת בעקבות קשיים תזרימיים אליהם נקלעה וחובות שנאמדים ב-140 מיליון שקל כמחציתם לבנקים.

קראו עוד בכלכליסט

ביהמ"ש מינה את עו"ד אלונה באומגרטן שותפה במשרד נשיץ ברנדס אמיר ועו"ד עמית פינס שותף במשרד וקסלר ברגמן ושות' כנאמנים. הבקשה הוגשה ע"י עו"ד שולי גולדבלט ממשרד גולדבלט, גינדס, יריב.

 

ס. טנוס היא חברה שפועלת מאז שנת 2009 ומבצעת פרויקטים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים כל אחד . החברה היא בעלת הסיווג הקבלני הגבוה ביותר הקיים – ג'-5 והיא בונה פרויקטים בעיקר למשרדים ומבצעת עבור החברות הגדולות במשק ובהם חברת מליסרון של משפחת עופר, חברת שיכון ובינוי, גב ים וחברות נוספות. כיום לחברה 11 פרויקטים שנמצאים בבנייה, חלקם בבניה מתקדמת והיא מעסיקה 55 עובדים באופן ישיר ומעסיקה באופן עקיף מאות עובדים וקבלני משנה.

מימין: רמזי ואביו סובחי טנוס ליד פרויקט ברעננה, צילום: אוראל כהן מימין: רמזי ואביו סובחי טנוס ליד פרויקט ברעננה | צילום: אוראל כהן מימין: רמזי ואביו סובחי טנוס ליד פרויקט ברעננה, צילום: אוראל כהן

בסך הכל לחברה חובות של למעלה מ-140 מיליון שקל כמחציתם לבנקים, לחברה זכויות לקבלת כספים בהיקף של כ-25 מיליון שקל וכן כ-6.5 מיליון שקל שיתכן ויתקבלו בעקבות תביעה שהוגשה על ידה. מנגד, חובות לבנקים שהם הנושים המובטחים שלה עומדים על קרוב ל-70 מיליון שקל והחובות ליתר הספקים והנושים עומדים על 74 מיליון שקל. כאשר החוב הגבוה ביותר הוא לבנק הפועלים בגובה 26.8 מיליון שקל, בנק מזרחי – 13.7 מיליון שקל , בנק לאומי – 8.2 מיליון שקל, בנק דיסקונט, 17.7 מיליון שקל, בנק מרכנתיל 10.39 מיליון שקל. כמו כן נכתב כי נגד החברה הוגשו 18 תביעות בהיקף של כ-3.6 מיליון שקל.

"בעיה בתזרים המזומנים השוטף"

אחת הסיבות שהובילו לבקשה המיידית נובעת מכך שהתשלומים שהחברה נדרשת לעמוד בהם וצפויים להיפרע בימים הקרובים גבוהים משמעותית ממסגרת האשראי הפנויה של החברה בבנקים. בבקשה נכתב כי החברה נהנתה משגשוג כלכלי במשך שנים רבות, אך בשל גידול בעלויות הביצוע החלה לצבור הפסדים. הגורמים הנקודתיים אשר צויינו בבקשה כאלה שהובילו לקשיים: הם התייקרות חומרי הבניין, עליה בשכר הפועלים, הזמנת תוספות ושינויים על ידי מזמיני העבודה, עיכוב בתשלום החשבונות מצד המזמינים ועיכובים בזמני הביצוע אשר חייבו את החברה בתשלום קנסות למזמיני העבודה. "גרירת הפסדים מפרויקטים קודמים לצד מספר גורמים נוספים...הביאו ליצירת בעיה בתזרים המזומנים השוטף של החברה, להגדלת התחיבויותיה לנושים בעלי הערבויות ולהיעדר יכולת לעמוד בהתחייבויותיה השוטפות", לשון הבקשה. יחד עם זאת נכתב כי בעזרת תוכנית הבראה נכונה ניתן יהיה להשלים את הפרויקטים ולדאוג להמשך העסקתם של מרבית עובדי החברה.

כאמור, לחברה 11 פרויקטים מתוכם שלושה שבנייתם הסתיימה והחברה מחויבת בהם לבדק (אחריות על הבנייה), מדובר בפרויקט של בניין סאפ ברעננה, ושני מגדלי משרדים בפארק מת"ם בחיפה שנבנו עבור גב ים וכן שלד מבנה משרדים ברמת החיל. כאמור על פרויקטים אלה לא צפויה להיות השפעה כלשהי.

פרויקטים אחרים שנמצאים בשלבים מתקדמים הם שלד של מבנה מלון ברעננה שנבנה עבור רשת פרימה וחברת מליסרון (בנוי ב-97%), עבודת הגמר לאותו המלון (75% מהפרויקט בנוי), בניית חניון ברעננה עבור חברת א.יצחקי (85% בנוי), בניית 137 יח"ד למגורים בצור יצחק עבור חברת יובלי השומרון (שלב א' 85% בנוי ושלב ב' – 55% בנוי) נמצאים במצב טוב פחות אך הערכה היא שהחברה תוכל להשלים את בנייתם במסגרת תוכנית ההבראה וחלק מהחברות כבר הודיעו כי אין בכך סיכון לפרויקט.

פרויקטים בעייתיים

כמו כן ל"כלכליסט" נודע כי רוכשי דירות בפרויקט נוסף של החברה של שיכון ובינוי ביוקנעם קיבלו היום מכתבים בו הודיעה להם החברה כי היא מחויבת לפרויקט וללוחות הזמנים שנקבעו ולכן מבחינת הדיירים אין כל שינוי. מדובר בפרויקט שכולל 168 יח"ד (שלב א' הסתיים ושלב ב' 85% בנוי), פרויקט נוסף שנמצא בשלבים מתקדמים וגם לו סביר שימצא פתרון הוא זה של היזם אמיר יקותיאל אשר נושא את השם יקותיאל ביזנס בהוד השרון וכולל מבנה משרדים ומסחר (שלב א' 98% בנוי, שלב ב' 85% בנוי).

כמו כן ישנם 2 פרויקטים שנמצאים בראשית דרכם, פרויקטי תמ"א 38 ברחוב פיכמן בת"א שבו נבנו 3% בלבד ופרויקט של בניין מגורים אשר נבנה עבור קבוצת רכישה בנווה גן ברמת השרון נמצא בשלב של 20% מהפרויקט. הערכות הן כי שני הפרויקטים יועברו לביצוע אצל קבלן אחר. הפרויקט שנחשב לבעייתי מבין השניים הוא זה של קבוצת הרכישה שכן לרוב במקרים כאלה הדיירים הם אלה שנדרשים להוסיף כסף וכן אין חברה שמחויבת ללוחות הזמנים ולכן צפויים בו עיכובים.

בראיון שנערך לפני כשנה עם סובחי ורמזי התלונן סובחי על מצב הענף ואמר, "יש בעיה עם פועלים היום, ואם לא יפתחו את השמים ויביאו 30 אלף פועלים, המחירים יעלו. צריך לחזור לימי אריק שרון ולאפשר הבאה מסיבית של פועלים לאתרי הבנייה. המצוקה של הפועלים הולכת וגוברת והיא צפויה להתגבר עוד יותר, ולכן ההערכה היא שמחיר הבנייה בשטח יעלה. זה אומר שבלא מעט מקרים קבלני ביצוע לא ירוויחו בביצוע של פרויקטי מגורים, במקרה הטוב הם ירוויחו 3%–4% ובמקרה הגרוע יפסידו. חברת ביצוע לא יעילה או כזו שטיב העבודה בה אינו גבוה ונדרשת לבצע עבודות מסוימות יותר מפעם אחת - תפסיד חד־משמעית". רמזי הוסיף לדברי אביו ואמר, "לא נשארו הרבה קבלנים, הם הולכים ונעלמים".

תגיות