אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"איתוראן לא צריכה על הגב שלה שתי מערכות רגולציה" צילום: אוראל כהן

"איתוראן לא צריכה על הגב שלה שתי מערכות רגולציה"

יצרנית המערכת לאיצור רכב, שנסחרת גם בנאסד"ק, החליטה להימחק מהמסחר בת"א, אף ש-76% ממחזור המסחר במניה ב-2015 היה בבורסה המקומית. איתוראן מצטרפת ל-195 חברות שנמחקו מהבורסה מאז 2007

25.02.2016, 07:57 | רחלי בינדמן, מיקי גרינפלד ודרור רייך

"אמנם העיתוי נבחר להיום, אבל עומדים מאחוריו הרבה דיונים עם יועצים, עורכי דין, רואי חשבון ומשקיעים. זו החלטה שלוקח זמן לקבל", אמר ל"כלכליסט" המנכ"ל המשותף של איתוראן אייל שרצקי, בנו של בעל השליטה והמייסד איזי שרצקי. אתמול הודיעה יצרנית המערכת לאיתור רכב כי פתחה במהלך למחיקתה מבורסת תל אביב. עדיין אין תאריך למחיקת החברה, שנסחרת גם בנאסד"ק, אך על פי החוק, המהלך צפוי לצאת לפועל בתוך שלושה חודשים מיום ההודעה — עד 24 במאי 2016.

קראו עוד בכלכליסט

"אנחנו לא צריכים לסבול על הגב שלנו שתי מערכות של רגולציה או שתי מערכות של כללים. בכל פעם שאחת מהן משתנה, אנחנו צריכים להיערך בהתאם", אמר שרצקי. "אין לי משהו אישי נגד הבורסה בתל אביב, אבל אנחנו חושבים שאם רוב הפעילות שלנו היא עולמית והחברה הופכת להיות יותר ויותר גלובלית, המקום שלנו וגם של המתחרים העיקריים שלנו הוא בנאסד"ק. אני לא חושב שיכולנו לאפשר לעצמנו לבצע את הפעולה ההפוכה, כלומר להימחק מנאסד"ק ולהישאר בתל אביב. זו בחירה שהיתה חייבת להיעשות".

אייל שרצקי איתוראן, צילום: אוראל כהן אייל שרצקי איתוראן | צילום: אוראל כהן אייל שרצקי איתוראן, צילום: אוראל כהן

המניה נפלה ב־7.8% מתחילת השנה

76% ממחזור המסחר במניה של איתוראן התרכז בבורסה המקומית ב־2015. בששת החודשים האחרונים נסחרו בתל אביב בממוצע 32 אלף מניות של החברה ביום (מחזור יומי ממוצע של 650 אלף דולר). לעומת זאת בנאסד"ק נסחרו רק 10,000 מניות ביום בממוצע בששת החודשים האחרונים (מחזור יומי ממוצע של 200 אלף דולר ביום). מניית איתוראן, שהונפקה בבורסת תל אביב ב־1998, נפלה ב־7.8% מתחילת השנה. במסחר בת"א אתמול איבדה המניה 8.2%. ב־18 השנים שבהן נסחרה בתל אביב, היא השיגה תשואה של 1008.7%. איתוראן נסחרת לפי שווי של 1.53 מיליארד שקל.

"לישראליות שלנו ושל המשפחה שלי אין שום קשר להחלטה", אמר שרצקי. "איתוראן חייבת להיות גלובלית והמשקיעים הישראלים הם חלק מכך, ועד כמה שאני זוכר מותר לישראלים להחזיק מניות בנאסד"ק. אני בטוח שהמהלך ייטיב עם בעלי המניות שלנו, ואנחנו נמשיך להיות משפחה ישראלית תומכת. כמו שפרצנו החוצה עם החברה־הבת בברזיל כי שוק הרכבים בישראל מוגבל, אולי גם יש גבול לשוק המניות הישראלי".

הבורסה המקומית בדיוק אישרה הקלות

ההחלטה של איתוראן להפסיק להיסחר בבורסה המקומית ולהסתפק במסחר בנאסד"ק הפתיעה את הנהלת הבורסה. אתמול בבוקר קיבל יו"ר הבורסה אמנון נויבך שיחת טלפון מגורם במשפחת שרצקי שדיווח לו על החלטת הדירקטוריון מבלי שלבורסה היתה שהות להגיב ולנסות לשכנע את החברה לחזור בה מההחלטה.

לאחרונה אושרה שורה של הקלות חקיקה ביחס לחברות דואליות במהלך שהובילו שרת המשפטים איילת שקד ויו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר, שכלל אפשרות לכהונה מקבילה כמנכ"ל וכיו"ר והקלות נוספות שהפכו את הרגולציה על החברות הדואליות לקלה יותר.

פעילים בשוק ההון החלו לתהות אתמול אם ההחלטה של איתוראן להפסיק להיסחר בישראל התקבלה מתוך רצון של בעלי עניין לנצל את לחץ המכירות בתעודות הסל, שייווצר בשל המחיקה, כדי לקנות מניות ובזול. תעודות הסל מחזיקות במניות של איתוראן בהיקף של כ־120 מיליון שקל. כלומר, צפוי היצע של 120 מיליון שקל למניה כשהיא תצא מהמסחר. אם איתוראן תנצל את הלחץ השלילי במניה כדי לבצע רכישה עצמית של מניות או לחלופין בני משפחת שרצקי ינצלו זאת כדי לרכוש מניות בזול, ניתן יהיה להבין אולי את ההחלטה למחוק את החברה. לצד בעלי העניין יש עוד שורה של בעלי אינטרסים שעשויים לרצות שמחיר המניה יירד, כך למשל מנהלים שצפויים לקבל אופציות ורוצים שמחיר המניה יהיה נמוך.

זו אינה הפעם הראשונה שהרגולציה משמשת כסיבה להימחקות מהמסחר. כך, ב־2013 נמחקה מלאנוקס מהמסחר בבורסת תל אביב אחרי שהבעלים והמנכ"ל איל וולדמן נדרש לבחור בין תפקיד היו"ר לתפקיד המנכ"ל בעקבות רגולציה בבורסה המקומית. ב־2016 נמחקו כבר שלוש חברות (נץ, סיליקום ואולווריון) מהבורסה המקומית ואסם צפויה להימחק בקרוב. ב־2015 נמחקו מהבורסה 22 חברות בהמשך למחיקה של 42 חברות ב־2014. כיום נסחרות בה 459 חברות בלבד. מאז 2007, כשבבורסה נסחרו 654 חברות, ועד היום נמחקו 195 חברות.

מבורסת תל אביב נמסר בתגובה כי "אנו מצרים על החלטת איתוראן להפסיק להיסחר בבורסה, לאור יחס המחזורים המשמעותיים ולאור העובדה שהרגולציה פועלת לצמצם את העלויות העודפות לחברות דואליות. נדגיש כי לאורך השנים שוק ההון הישראלי היווה מקור משמעותי לצמיחתה של החברה, וגם כיום רוב משקיעיה ובעלי העניין שלה נמצאים כאן בישראל".

החולשה בריאל והפזו פגעה בהכנסות איתוראן

בתוך כך, אתמול פורסמו הדו"חות הכספיים של איתוראן לשנת 2015. הכנסות החברה הסתכמו ב־176 מיליון דולר, ירידה של 4% לעומת 2014. בחברה מציינים כי הירידה מיוחסת לחולשה של הריאל הברזילאי והפזו הארגנטינאי. בנטרול השפעות שער החליפין ההכנסות היו מטפסות ב־15%.

מספר המנויים לשירותיה של איתוראן גדל ב־131 אלף והסתכם ב־948 אלף מנויים בישראל ובעולם. בשורה התחתונה דיווחה החברה על רווח נקי של 25 מיליון דולר, ירידה של 16% בהשוואה ל־2014. איתוראן ממשיכה במדיניותה לחלק לפחות 50% מהרווח הנקי כדיבידנד, וב־2015 היא חילקה 16 מיליון דולר. בין הנהנים העיקריים מחלוקת הדיבידנדים ניתן למצוא את קרן וולקן פרטנרס שמחזיקה ב־12.5% מהמניות, חברת הביטוח מגדל שמחזיקה ב־6% ובית ההשקעות פסגות עם כ־6%.

תגיות