אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המונופול הימי נכנס ליבשה: דלק תשווק גז לתעשייה צילום: ראובן שוורץ

המונופול הימי נכנס ליבשה: דלק תשווק גז לתעשייה

משרד האנרגיה מתכנן להעניק לחברת דלק של יצחק תשובה רישיון גז לתעשייה כבר בחודש הבא. מדובר בגז טבעי דחוס שמובל במשאיות ולא בצנרת הולכה. כך ייווצר מונופול שבו דלק היא גם בעלת המאגרים, גם משווקת גז לתעשייה וגם לתחבורה כבדה

29.02.2016, 09:13 | ליאור גוטמן

חברת דלק תקבל ממשרד האנרגיה רישיון לשיווק גז לתעשייה כבר בחודש הבא. כך עולה מתוכניות המשרד לשנת 2016.

דלק ישראל פועלת תחת קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, והיא בין הבעלים של מאגר הגז המונופוליסטי תמר (31.25%, באמצעות חלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר שפועלות תחתיה) ובעלת האחזקות הגדולה ביותר (45.34%, גם פה באמצעות חלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר שפועלות תחתיה) במאגר לוויתן. דלק גם כוססת ציפורניים בימים אלו בציפייה לאישור מתווה הגז הממשלתי על ידי חמשת שופטי בג"ץ.

יצחק תשובה על רקע מאגר לווייתן, צילום: אוראל כהן יצחק תשובה על רקע מאגר לווייתן | צילום: אוראל כהן יצחק תשובה על רקע מאגר לווייתן, צילום: אוראל כהן

הרגולציה בישראל הגבילה את דלק מיצירת מונופולים אנכיים בשוק משק הגז הטבעי, וכך למשל דלק לא יכולה להחזיק ביותר מכמה תחנות כוח פרטיות, זאת במציאות שבה מה שמזין את תחנות הכוח הוא גז טבעי שמקורו ממאגר תמר. אבל בשווקים אחרים התמונה המצטיירת היא מעט אחרת: דלק פועלת זה כמה שנים בתחום תדלוק רכב כבד בגז טבעי, ובדצמבר 2013 דיווחו החברות לבורסה על רכישת גז טבעי עבור תדלוק מכוניות. מדובר על רכישת של כ־460 מיליון מ"ק גז טבעי לתקופה של שבע שנים, כאשר התמורה עבור הגז נאמדת על ידי השותפות בכ־105 מיליון דולר לכלל התקופה.

ההתפתחות האחרונה היא כניסה של דלק ישראל לתחום שיווק הגז לתעשייה באמצעות גז טבעי דחוס (CNG-COMPRESSED NATURAL GAS) שצורת ההובלה שלו היא במשאיות ולא בצנרת הולכה. לדלק ישראל מתקן דחיסה שהוקם באשדוד ורק מחכה להפעלה, כאשר ההערכה היא שמדובר בשלב ביניים עד למתיחת צנרת הולכת גז למפעלים שונים וזאת כחלק ממאמצי הממשלה לחבר כמה שיותר מפעלים השנה (היעד הוא 70) לגז טבעי.

לדלק מוטת שליטה רחבה יותר על משק האנרגיה בישראל. ברשותה דלק ישראל שמפעילה כ־250 תחנות דלק ברחבי הארץ עם חנויות הנוחות שלה מנטה, והיא מחזיקה דרך דלק תשתיות כמה תחנות כוח באופן מלא (אשקלון) או חלקי (מתקן התפלת המים בשורק). כך צפוי להיווצר מונופול אנכי, כאשר דלק על זרועותיה השונות גם בעלת המאגרים, גם משווקת גז לתעשייה וגם תשווק גז לתחבורה כבדה. במשרד האנרגיה לא רואים בכך בעיה ואמרו בתגובה כי "גז טבעי דחוס יסופק לתעשייה בתקופת ביניים עד חיבור לרשת חלוקה ולגיבוי. כל חברה שתחפוץ בכך מוזמנת לבקש רישיון, לעמוד בתנאים הנדרשים ולקבל אותו". מדלק נמסר כי "דלק גז טבעי הגישה בקשה לרישיון להפעלת מתקן לדחיסת גז, במסוף אשדוד, לאספקת גז דחוס כפתרון ביניים עד להגעת צינור לתעשייה המרוחקת מתשתית קיימת. האספקה היא למפעלים בודדים ומרוחקים בלבד, שלהם אין נגישות לתשתית הגז".

תגיות