אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מצרים: הלירה צנחה ב-13% בעקבות מהלך מפתיע של הבנק המרכזי צילום: בלומברג

מצרים: הלירה צנחה ב-13% בעקבות מהלך מפתיע של הבנק המרכזי

הבנק מכר 198.1 מיליון דולר לבנקים המקומיים בשער של 8.85 לירה מצרית לדולר - לעומת שער קודם של 7.73 לירה; מטרת המהלך היתה להקל על מחסור במט"ח

14.03.2016, 15:01 | שירות כלכליסט

הבנק המרכזי של מצרים הוריד במפתיע את שווי הלירה בקרוב ל-13%, והודיע כי יאמץ "מדיניות מט"ח גמישה יותר". הצעדים נועדו להקל על מחסור במט"ח הפוגע בצמיחה במדינה הערבית המאוכלסת ביותר.

קראו עוד בכלכליסט

מהבנק המרכזי נמסר כי ההחלטה תוביל "לשערי חליפין המשקפים את החוזק והשווי הממשי של המטבע המקומי בתוך תקופת זמן קצרה". הבנק מכר מוקדם יותר 198.1 מיליון דולר לבנקים המקומיים בשער של 8.85 לירה מצרית לדולר, זאת לעומת שער קודם של 7.73 לירה. המהלכים אמורים לסייע לעלות את יתרות המט"ח, שצנחו ביותר מ-50% מאז 2011, אז הודח הנשיא חוסני מובארק.

לירה מצרית , צילום: בלומברג לירה מצרית | צילום: בלומברג לירה מצרית , צילום: בלומברג

אם כי, בששת החודשים האחרונים נרשמה התייצבות ביתרות המט"ח על רמה של מעל 16 מיליארד דולר. קובעי המדיניות, בראשם נגיד הבנק המרכזי, טארק עמר, מעוניינים להעלות את יתרות המט"ח לרמה של 25 מיליארד דולר עד סוף 2016.

"זהו שינו מבורך אך מעט מאוחר מדי במדיניות. מצרים הייתה יכולה לחסוך מיליארדים ביתרות מט"ח אם הייתה עושה זאת לפני 18 חודשים", הגיב על ההודעה סימון וויליאמס מ-HSBC. "השאלה כעת היא האם ימשיכו במגמה במקרה שיהיה צורך להחליש את הלירה עוד. האם הם יאפשרו זאת? האם הרשויות מוכנות לסבול את העלייה באינפלציה שתתלווה לכך?"

עבדל פאתח אל סיסי, צילום: רויטרס עבדל פאתח אל סיסי | צילום: רויטרס עבדל פאתח אל סיסי, צילום: רויטרס

עמר נכנס לתפקידו בנובמבר האחרון לנוכח הדיון הלאומי המתגבר סביב מדיניות המטבע, כשאנשי עסקים מובילים כמו המיליארדר נאג'יב סוויריס קוראים לפיחות שישקף את השער של הדולר בשוק השחור.

אולם קובעי המדיניות חששו להחליש את הלירה כדי לא להוביל לזינוק במחירים לצרכן. האינפלציה ירדה בפברואר לרמה של 9.1%, הנמוכה ביותר מזה שישה חודשים, ובמקביל, ההערכה היא שהבנק המרכזי יעלה השבוע את הריבית ב-50 נקודות בסיס ל-9.75%.

מוחמד אבו באשה מבנק ההשקעות EFG הרמס בקהיר, אומר כי המעבר של הבנק המרכזי למערכת שער חליפין גמישה יותר היא חשובה ביותר "כי אנחנו עוברים למטבע שיתחיל לשקף את כוחות השוק, כך שמדובר ביותר מרק פיחות".

תגיות