למות מקינאה: במדינות האלה לא משלמים מס הכנסה
שתי קבוצות של מדינות עשירות, לרוב קטנות, פוטרות את אזרחיהן ממס הכנסה - יצרניות נפט עשירות ואיים קטנים שבנו את עצמם כמקלטי מס לעשירי העולם. בישראל, אגב, מס ההכנסה מגיע עד ל50% מהשכר
המדינאי האמריקאי בנג'מין פרנקלין אמר פעם שיש רק שני דברים בטוחים בחיים - מוות ומסים. ואמנם בכל העולם מהווה מס ההכנסה את מקור המימון העיקרי לפעילות הממשלות, ובמדינות רבות נטל המס הזה מגיע לכדי 50% ואף יותר מהכנסות האזרחים.
אבל יש מספר מדינות שנחשבות לגן העדן של מקלטי המס ובהן, לא להאמין, שיעור מס ההכנסה עומד על אפס. אחדות מהן (בעיקר באיים הקאריביים) אינן מטילות מס הכנסה בכוונה כדי למשוך משקיעים זרים. אחרות פשוט אינן זקוקות לכספי האזרחים - רווחי הנפט שנמצא בשטחן בכמויות אדירות מממנים את כל הוצאות הממשלה.
אלו הן הבולטות במדינות שאינן מכירות במס הכנסה ואנחנו יכולים רק לקנא.
מדינות המפרץ הפרסיאיחוד האמירויות, קטאר, בחריין, עומן וכוויית - המדינות העשירות בנפט מתבססות במידה ניכרת על ההכנסות מייצוא משאבי הטבע שלהן. בעקבות זאת, הן לא גובות מס הכנסה מהתושבים, אך כן מטילות מס חברות על חברות הנפט והגז. באיחוד האמירויות לדוגמה, החברות משלמות מס של 55% על הרווחים שלהן. בנוסף, העובדים משלמים ביטוח לאומי. בכווית למשל הם מעבירים 7.5% מהשכר לטובת הביטוח הלאומי ובבחריין 7%.
ערב הסעודית
יצואנית הנפט הגדולה בעולם, לא מטילה מס על ההכנסות של האזרחים, אך על אזרחים זרים שעובדים בסעודיה כעצמאיים מוטל מס בשיעור של 20%. עם זאת, העובדים שהם אזרחים משלמים 9% מהשכר לביטוח לאומי. מסים בולטים נוספים כוללים 20% על רווחי הון.
איי קיימן
מיליונרים וחברות רבות מכל רחבי העולם נמשכים לאיי קיימן, המציעים להם אפס מס הכנסה ואפס מס על רווחי הון. כמו כן, באיי קיימן אין חובה לשלם לביטוח לאומי, זאת אף שהמעסיקים נדרשים לספק לעובדים קרן פנסיה, כולל לעובדים זרים שעובדים מעל 9 חודשים רצוף באי. המדינה לא גובה גם מע"מ או מס קניות, אך כן מטילה מסים עקיפים כמו מסי יבוא של עד 25%.
ברמודה
נחשבת לאחת המדינות העשירות בעולם, ובהתאם - יוקר המחייה בברמודה הוא מהגבוהים בעולם. אין מס הכנסה אך העובדים צריכים לשלם ביטוח לאומי. מסים נוספים כוללים מס נדל"ן של עד 19% בהתבסס על שווי השכירות השנתי של הקרקע, מס בולים על נכסים ומס ירושות שנע בין 5%-20%, לפי שווי הנכס. בנוסף, מכס המוטל על סחורות מיובאות מהווה מקור הכנסה משמעותי לממשלה.
איי באהמה
אחת המדינות העשירות בקאריביים, שהכלכלה שלה מתבססת במידה ניכרת על תיירות ובנקאות. בסביבות 70% מהכנסות הממשלות נובעות ממכס על סחורות מיובאות, המפצה על היעדר מס הכנסה. בנוסף, העובדים מפרישים 3.9% מהשכר שלהם לסוכנות הדומה לביטוח לאומי, כשעצמאיים מפרישים 8.8%. במדינה יש גם מס נכסים של עד 1%.
ברוניי
המדינה היחידה באסיה שלא מטילה מס הכנסה. אם כי העובדים והמעסיקים כן מפרישים מהשכר לטובת ביטוח לאומי ופנסיה. מסים נוספים שמוטלים כוללים 12% על מבנים השוכנים בעיר הבירה בנדר סרי בגאואן . בדומה למדינות רבות בלי מס הכנסה, הכנסות מהפקת נפט וגז מהוות חלק ניכר מהכנסות המדינה, אף שלאור המצב הנוכחי הממשלה פועלת לגוון את הכלכלה ולהרחיק אותה מהנפט, כולל חיזוק ענפי הבנקאות והתיירות.
מונקו
הנסיכות הגובלת עם צרפת היא ביתם של רבים מעשירי העולם, בין השאר מכיוון שב-1870 ביטלה מונקו את מס ההכנסה. בנסיכות אין גם מס חברות, אך קיים מס ירושה בשיעורים משתנים על נכסים השוכנים בשטחה.
14 תגובות לכתיבת תגובה