אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיש שמנהל את המיליארדים של עשירי ישראל

חשיפת כלכליסט

האיש שמנהל את המיליארדים של עשירי ישראל

ביצוע השקעות בסכומי עתק, הקמת נאמנויות, ייעוץ בגירושים יקרים והרבה יחס אישי ודיסקרטי - כך הפך רן עטר מרואה חשבון אפרפר למנהל ההשקעות האישי של 30 מהמשפחות העשירות בארץ

07.04.2016, 07:05 | גולן חזני

דלת הזכוכית הצרה בבניין הישן יחסית ברחוב סוקולוב רמת השרון, שעליה כתוב "עטר — ניהול והשקעות", היא ניגוד מוחלט לחוג הלקוחות הנוצץ שבא בשעריו של הפמילי אופיס הגדול בארץ, אשר מעניק שירותי ניהול הון למשפחות העשירות ביותר במדינה.

האיש שעומד מאחורי המשרד הוא רן עטר — רואה חשבון בן 50, יליד רמת גן, שב־2001 הקים פמילי אופיס קטן לאחר שעבד במשרד רו"ח קסלמן וקסלמן, וכסמנכ"ל הכספים בחברת ההייטק סקורפיון של היזמים אורני פטרושקה ורפי גדרון, שכל אחד מהם גרף כחצי מיליארד דולר ממכירת כרומטיקס ללוסנט ב־4.8 מיליארד דולר. עטר החל לנהל את ההון האישי של בני הזוג גדרון, ולאחר גירושיהם המשיך עם גילה מזן גדרון, שגם סייעה לו להקים את המשרד. מזן גדרון היא אחת הלקוחות הבולטות של עטר עד היום.

קראו עוד בכלכליסט

כיום עטר מנהל את הנכסים האישיים של כ־30 מהמשפחות העשירות בישראל. מדובר בשכבה הדקה והעשירה ביותר. היקף ההון המינימלי שעטר מוכן לנהל עומד על 50 מיליון דולר, וזאת בשעה שבה משרדים אחרים מציבים את הרף אפילו על מיליון דולר. ההיקף הכולל של הנכסים שעטר מנהל מוערך על ידי גורמים בתעשייה ב־3 מיליארד דולר, סכום שככל הנראה הופך אותו למנהל ההשקעות האישי הגדול בארץ. מקורב לעטר מספר שלמרות הסכום האדיר, "עטר מטפל בנתח של כ־20% מההשקעות והלקוחות באופן אישי. הוא בוחר את המניות והאג"ח להשקעה ומבצע בעצמו את הרכישה. לכאורה מדובר במהלך פשוט, אבל הלקוחות מעריכים את זה". לפי אותו מקורב, האופן שבו עטר מתנהל שונה משמעותית מהאופן שבו אחרים מתנהלים: "פמילי אופיס רבים לוקחים את התיק ומפזרים אותו בין בתי השקעות וקרנות". הטיפול האישי של עטר מונע תשלום של עמלה נוספת לבית ההשקעות.

 , צילומים: אסנת קרסננסקי, אוראל כהן, אלי דסה, שאול גולן צילומים: אסנת קרסננסקי, אוראל כהן, אלי דסה, שאול גולן  , צילומים: אסנת קרסננסקי, אוראל כהן, אלי דסה, שאול גולן

 

שירות לסופר־עשירים

 

שירות הפמילי אופיס קיים בעולם מתחילת המאה הקודמת. השירות החל בקרב משפחות אצולה ומלוכה רבות ממון, והוא מנסה לתת מענה לכל הצרכים הפיננסיים של הלקוח ומרכז עבורו את העבודה מול כל הגופים הפיננסיים הרלבנטיים: רואי חשבון, עורכי דין ויועצי מס. הפמילי אופיס מנטר את עבודת הגופים האלו באופן רציף, ופועל לשימור ההון המשפחתי מתוך ראייה כוללת ואסטרטגית. אתר האינטרנט של עטר, למשל, מציע שירותי השקעות וניהול פיננסי, שירותי מיסוי, הכנת דו"חות לבנק ישראל, טיפול בירושות, הקמת נאמנויות ואפילו יצירת הסכמי ממון בין בני זוג — מה שהופך את עטר לאדם שקרוב באופן אישי ללקוחותיו. "יש לו חוש עסקי ולעתים הוא אף תופר עסקאות בין לקוחות", סיפר ל"כלכליסט" גורם שמכיר את פעילותו של עטר.

תחום הפמילי אופיס בישראל החל להתפתח בתחילת שנות האלפיים. למונח פמילי אופיס קודם מונח אחר — סינגל פמילי אופיס: משרד של כמה יועצים מומחים, או אפילו איש אחד, המנהל נכסים של משפחה אחת ושבדרך כלל פועל מתוך ביתה. איש העסקים הישראלי דוד פורר מעדיף לנהל את ההון שלו גם היום דרך חברת השקעות פרטית פנימית שדומה לסינגל פמילי אופיס. מאוחר יותר התפתחו המולטי־פמילי אופיס — גופים שעובדים מול כמה עשרות משפחות ומעניקים להן שירותים של ניהול הון.

הלקוחות של עטר הם בעיקר הלקוחות המסורתיים של הפמילי אופיס — אנשי עסקים בשנות ה־60 וה־70 לחייהם שצברו את הונם הרב בהייטק או בתעשייה. אחד הלקוחות הבולטים של עטר הוא בעלי כתר פלסטיק סמי סגול, שככל הידוע מנהל אצלו 230 מיליון שקל. בחודשים הקרובים סגול אמור להכניס לכיסו עוד כמיליארד דולר בעקבות מכירתה הצפויה של כתר פלסטיק, שנמצאת בימים אלו בתהליך של מכרז. לפני כשנה, כשהתגלתה רשימה של לקוחות, ביניהם ישראלים, שהחזיקו חשבונות בסניף השוויצרי של בנק HSBC, התברר שסגול החזיק בבנק 250 אלף דולר. כשסגול נשאל על כך נמסר מטעמו כי “כל החשבונות של סגול מדווחים כחוק. משרדו של עטר אמון באופן דיסקרטי על ניהול תיקו האישי”.

לקוח נוסף של עטר הוא יעקב אנגל, הבעלים של חברת אנגל הבורסאית לשעבר, שפעיל כיום בתחום המכרות והנדל"ן בישראל ובאירופה. אנגל הוא גם חמו של זוהר לוי, בעל השליטה בחברת הנדל"ן סאמיט, שרכש לאחרונה 23% ממניות כלכלית ירושלים. לקוחות בולטים נוספים הם שרגא בירן, בעלי קבוצת אלון, שהונו מוערך במיליארד שקל; יעל אלמוג, מבעלי משרד הפרסום גיתם BBDO; והאחים גינדי, בעלי השליטה בגינדי אחזקות, שמחזיקים במתחם שרונה בתל אביב ושלאחרונה התחרו על רכישת רבוע כחול נדל"ן מול מוטי בן־משה. יו”ר בנק הפועלים לשעבר שלמה נחמה היה לקוח של עטר גם כן, אך הוא עזב את המשרד.

הכניסה למשרדיו של עטר ברמת השרון. חוג לקוחות נוצץ , צילום: שאול גולן הכניסה למשרדיו של עטר ברמת השרון. חוג לקוחות נוצץ | צילום: שאול גולן הכניסה למשרדיו של עטר ברמת השרון. חוג לקוחות נוצץ , צילום: שאול גולן

רשימת הלקוחות היא לב לבו של הפמילי אופיס. הנתונים הם סודיים, ואפילו אנשי התעשייה מתקשים למפות מי מנהל את נכסיו אצל מי. חלק מהלקוחות זועמים כששמם מועלה בהקשר זה ולו כניחוש. אבל מידע, כדרכו, זולג לעתים. ובענף כה תחרותי שמניב הכנסות גדולות, הזליגה כמעט בלתי נמנעת.

עבודה מסביב לשעון

 

עטר שומר על מעטה חשאיות עד כמה שניתן. במשרד עובדים חמישה אנשים בלבד, כולל עטר עצמו ואשתו נטע, שכמו בעלה מחזיקה גם היא ברישיון לניהול השקעות. העמלה הקבועה שגובה עטר מלקוחותיו עומדת על 20 אלף דולר בחודש. "הוא עובד 20 שעות ביממה. זה ענף תובעני וללקוחות יש ציפיות", אומר מקורב לעטר. לדבריו, "מדובר בלקוחות תובעניים שחשוב להם הקשר האישי. הם רוצים לדבר איתו ולא עם סטאז'ר".

איך משקיעים עבור לקוח 200 מיליון שקל? חלק מהסכום מועבר לניהול בבית השקעות. עטר מיודד מאוד עם גילעד אלטשולר, וחלק מהותי מהתיקים של לקוחותיו מנוהלים בבית ההשקעות שאלטשולר עומד בראשו — אלטשולר שחם. כספים נוספים מנוהלים בבנקים זרים כמו סיטיבנק, דויטשה בנק, פיקטה, ג'יי. פי. מורגן ואחרים. עטר רוכש עבור לקוחותיו גם נכסים פחות סחירים, כמו נדל"ן בארה"ב.

רפי גדרון. עטר עבד בחברה שלו ולאחר מכן ניהל את ההון האישי שלו רפי גדרון. עטר עבד בחברה שלו ולאחר מכן ניהל את ההון האישי שלו רפי גדרון. עטר עבד בחברה שלו ולאחר מכן ניהל את ההון האישי שלו

 

יחס אישי הוא שם המשחק

 

ההשקעות שעטר מבצע באמצעות בתי השקעות ובנקים זרים הן אחת הסיבות שבגללן ללקוחות חשוב הקשר האישי עמו, ואחת הסיבות לכך שאנשים כה עשירים שמים בו את מבטחם.

פמילי אופיס רבים נוטלים עמלות גבוהות מבתי השקעות וקרנות גידור שמשקיעים את כספי לקוחותיהם, למשל בעת עסקה למכירת מניות. לכן, בדרך כלל, הלקוחות בוחנים בשבע עיניים את העסקאות כדי למנוע מצב שבו גוזרים עמלה חריגה על חשבונם.

אבל עטר לא גובה עמלה כזו כלל. "הוא אולי היחיד שלא לוקח עמלות מהקרנות האלה. הוא בחור מאוד ישר והגון", אומר גורם שמכיר את פעילותו של עטר. בכך הוא מסביר את הפופולריות שלו: "בתעשייה הזו לקוח בוחר משרד לפי שמועה שעוברת מפה לאוזן. הרי מדובר בברנז'ה קטנה בסופו של דבר". אותו גורם מסביר את ההבדל בין עטר לפמילי אופיס אחרים בכך ש"הוא לא גדל בשוק ההון כמו אחרים, אלא הוא בא מהייטק".

"משום שהלקוחות מאמינים לו, התחלופה אצל עטר קטנה מאוד", אומר גורם המקורב לעטר. לדבריו, "2015 לא היתה שנה טובה לעטר מבחינת תשואות. אבל זה לא יגרום לנטישה של לקוחות, כי עבור הלקוחות האלה היחס האישי והאמון חשובים לא פחות מהתשואה השנתית".

עטר סירב להתייחס לדברים.

תגיות