אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מפא"י נגד קפיטליזם. גרסת הכדורסל צילום: אי פי איי

מפא"י נגד קפיטליזם. גרסת הכדורסל

בצד אחד הקבוצות הגדולות והאהודות בכדורסל האירופי, שרוצות ליגה סגורה ומכניסה. בצד השני עסקנים שחכמים על קטנים ומנסים לצ'פר עמיתים. מה ינצח: כסף או פוליטיקה?

20.04.2016, 09:50 | גלעד צוויק

פיב"א, התאחדות הכדורסל הבינלאומית שאחראית על ענף הכדורסל בעולם, למעט צפון אמריקה, והנהלת היורוליג, גוף פרטי המנהל ב־15 השנים האחרונות את שני הטורנירים הבינלאומיים המובילים בכדורסל האירופי, היורוליג והיורוקאפ, מצויות בעימות על עתיד הכדורסל ביבשת אירופה.

קראו עוד בכלכליסט

. . .

בחודשים האחרונים מועדונים בכירים ביבשת — כגון ריאל מדריד, ברצלונה, אולימפיאקוס, פנאתינייקוס, צסק"א מוסקבה ומכבי תל אביב — העבירו את היורוליג מתיחת פנים דרמטית כדי להפוך אותה לליגה אטרקטיבית יותר. בעצה אחת של מזכ"ל היורוליג ג'ורדי ברתומאו התקבלה החלטה כי החל מהעונה יהפוך המפעל היוקרתי לליגה כמעט סגורה בת 16 קבוצות (לעומת 24 העונה), שתזרים הרבה יותר כסף לקבוצות המשתתפות בה (פוטנציאל הכנסות של 5 מיליון יורו בשנה לקבוצה, בערך פי שניים מבעונה הנוכחית). מפעל היורוקאפ, השני בחשיבותו, צפוי להתחזק משמעותית.

ראשי פיב"א, שכמו מפא"יניקים טובים עדיין לא מבינים איך לקחו להם את המדינה (ואת מכבי), רצו להשיב את עטרת המאה ה־20 ליושנה, והודיעו כי בעונה הבאה תוקם ליגה מתחרה ליורוליג — ליגת האלופות בכדורסל — שאמורה לקלוט אליה בעיקר את המועדונים שלא זכו בשריון ליורוליג.

חכמים על חלשים

בפיב"א ניסו בהתחלה לשכנע את המועדונים להצטרף אליהם בגישת השוטר הטוב, אך הטקטיקה החיובית לא עלתה יפה ואז שלח מנכ"ל הארגון קאמיל נובאק מכתב ל־14 ראשי איגודי כדורסל באירופה (ישראל ביניהם), שבו הוא מאיים כי אם יאפשרו למועדונים שלהם לשחק ביורוליג או ביורוקאפ, נבחרותיהם יושעו מיורובאסקט 2017.

בפיב"א חכמים על חלשים, שכן האיום שלה לא תקף ל־11 המועדונים הגדולים ששוריינו ליורוליג, אלא רק למועדונים בסדר גודל בינוני ומטה, שלא קשורים בחוזה ליורוליג, אך נוטים להצטרף ליורוקאפ. במילים אחרות, פיב"א מאיימת על איגוד הכדורסל הישראלי כי כל עוד הפועל ירושלים לא תשנה החלטתה להצטרף ליורוקאפ, נבחרת ישראל לא תורשה להשתתף בטורניר יורובאקסט 2017, טורניר שישראל אמורה לארח עם ארבע מדינות אחרות.

אמנם פיב"א מתנהלת בצורה מביכה, אך הטענות בדבר חוסר הספורטיביות המובנה של היורוליג אינן משוללות יסוד. היורוליג משרישה זה שנים את שיטת השריונים בכדורסל האירופי, ללא תלות בתוצאות שישיגו המועדונים בליגות המקומיות. לקראת העונה הבאה מגמה זו תתעצם עד כדי סכנת הפיכתן של הליגות המקומיות לחסרות משמעות. לפי המתכונת החדשה של היורוליג, מכבי תל אביב למשל יכולה להיעדר דרך קבע מהפלייאוף הישראלי, ומקומה במפעל היוקרתי ביבשת עדיין יהיה מובטח לכל אורך העשור הקרוב.

בכדורגל, לעומת זאת, גם קבוצת פאר כמו ליברפול לא זוכה להנחות נוסטלגיות ומשחקת העונה במפעל המשני של אירופה, ליגת אירופה, לאחר שבעונה שעברה סיימה רק במקום השישי בפרמיירליג. עם זאת, בשנים האחרונות הולכים וגוברים הקולות בקרב המועדונים הגדולים בכדורגל האירופי להתנתק מהליגות המקומיות ולהקים ליגה סגורה.

ראשי המועדונים הגדולים בכדורסל האירופי וקברניטי היורוליג טוענים, ובצדק, שאי אפשר להשוות את הפופולריות האדירה של ליגת האלופות בכדורגל — הטורניר הנצפה בעולם — לענף שולי יחסית כמו הכדורסל האירופי. בכדורגל החלל שמותירה ליברפול ימולא בידי קבוצה לא פחות אטרקטיבית כמו מנצ'סטר סיטי. לעומת זאת, היורוליג לא יכולה להרשות לעצמה, מבחינה תדמיתית וכלכלית, עונה שבה פאוק סלוניקי, ולנסיה ומכבי חיפה יחליפו את אולימפיאקוס, ברצלונה ומכבי תל אביב.

מכבי ביורוליג. ביורוליג צריכים את מכבי, צילום: ראובן שוורץ מכבי ביורוליג. ביורוליג צריכים את מכבי | צילום: ראובן שוורץ מכבי ביורוליג. ביורוליג צריכים את מכבי, צילום: ראובן שוורץ

בנוגע לריקון הליגות המקומיות מתוכן טוענים ביורוליג כי האוהדים לא יאפשרו למועדונים להקל ראש בליגות המקומיות. "אני לא חושב שאוהדי מכבי תל אביב יאפשרו לשחקניהם להגיש להפועל ירושלים את אליפות ישראל על מגש של כסף", מסביר גורם ביורוליג.

. . .

ביורוליג מסבירים שיש לשמור על תמהיל מאוזן בין ארבעה סוגי מועדונים: עשירים עם בסיס אוהדים נרחב (ריאל מדריד, פנרבחצ'ה/אולקר, ברצלונה), עשירים עם בסיס אוהדים בינוני ומטה (צסק"א, אנאדולו אפס), פחות עשירים עם בסיס אוהדים נרחב (מכבי תל אביב, אולימפיאקוס, פנאתינייקוס) ו"אביונים" עם קהל תוסס במיוחד (ז'לגיריס קובנה).

לא מספיק לקבץ את הקבוצות האיכותיות והאטרקטיביות ביבשת כדי לייצר מודל כלכלי משגשג, צריך גם לדאוג שהן יקיימו ביניהן משחקים במטרה למלא אולמות ולהעלות את הרייטינג. זו הסיבה שביורוליג ויתרו על שיטת הבתים, ומהעונה הבאה 16 הקבוצות בשלב הראשון במפעל ישחקו במתכונת של ליגה בת שני סיבובים ו־30 מחזורים. התוצאה היא שכל קבוצות הפאר של אירופה יגיעו, לפחות פעם אחת בשנה, לביקור ביד אליהו.

במקביל מזכ"ל היורוליג ברתומאו נבהל מהאיום של ראשי המועדונים שלא זכו לשריון ביורוליג לברוח לזרועותיה של ליגת האלופות, והודיע בשבוע שעבר כי מהעונה הבאה ארבע הפיינליסטיות של היורוקאפ יזכו לכרטיס ליורוליג. בהחלטה דרמטית זו טרף ברתומאו את הקלפים והניע את ירושלים וקבוצות בכירות נוספות, שישבו על הגדר עד לאחרונה, להצטרף ליורוקאפ — מתוך הבנה כי סיכוייהן להתברג ביורוליג בעתיד ריאליים מתמיד.

דבשת ושמה יורובאסקט

מרגע שברתומאו השיב לעצמו את הכוח, בפיב"א יצאו למלחמה באיגודים ומועדונים, שלשיטתם בגדו ברוח הספורט. בפיב"א, מתברר, לא רואים את הדבשת על גבם. אותה פיב"א שמתאוננת על חוסר ספורטיביות מצד היורוליג אחראית לאחת הפארסות המביכות והבלתי ספורטיביות בתולדות משחקי הכדור: ההחלטה להגדיל את מספר הנבחרות ביורובאסקט 2011 מ־16 ל־24, לאחר שהסתיים שלב המוקדמות, כשלושה שבועות לפני פתיחת הטורניר.

הנבחרות שנלחמו בשיניים כדי להתברג בין 16 המאושרות, ובהן ישראל, חשו מרומות על שינוי כללי המשחק, וזעמן רק התגבר כשמנכ"ל פיב"א דאז נאר זאנולין טען כי ההחלטה נובעת מ"ההתקדמות המרשימה ברמתו של הכדורסל האירופי" — תובנה מעמיקה שצצה רגע לפני פתיחת הטורניר. הסיבה האמיתית לצעד הבהול והאנטי־ספורטיבי היתה פוליטית: הרצון לצ'פר את ראשי שמונה ההתאחדויות הקטנות במחשבה שהדבר ישתלם פוליטית לעסקנים.

ההחלטה של פיב"א לצרף שמונה נבחרות ליורובאסקט הורידה משמעותית את הרמה בשלב הראשון של הטורניר, והפכה את טורניר המוקדמות לסאטירה: זהותן של 13 מבין 24 הנבחרות שאמורות ליטול חלק באליפות אירופה בקיץ 2017 (אם האיום של פיב"א יוסר) ידועה עוד בטרם נזרק ג'אמפ בול בטורניר המוקדמות.

ארבע מה־13 — טורקיה, פינלנד, רומניה וישראל — מארחות את הטורניר. בפיב"א טוענים כי ההחלטה החריגה לפצל את היורובאסקט בין ארבע מדינות נובעת מהרצון להביא את בשורת הכדורסל לכמה שיותר אזורים ביבשת. אחרים משוכנעים כי מדובר בניסיון ציני נוסף של ראשי פיב"א לגרוף הון פוליטי ולייצר יחסי תלות עם עסקני הענף שנבחרותיהם זכו בכרטיס חופשי ליורובאסקט (מעצמות כדורסל דוגמת קפריסין, שוויץ ולוקסמבורג).

אוהדים ביורוליג. פיב"א מחפשת סולם?, צילום: אי פי איי אוהדים ביורוליג. פיב"א מחפשת סולם? | צילום: אי פי איי אוהדים ביורוליג. פיב"א מחפשת סולם?, צילום: אי פי איי

מחפשים סולם

גורמים באיגוד הכדורסל הישראלי הבהירו שלמרות האיום של ראשי פיב"א להשעות את נבחרת ישראל מהיורובאסקט הקרוב, הם לא מתכוונים להניא את ירושלים מלהשתתף ביורוקאפ בעונה הבאה. גם ראשי 13 האיגודים הנוספים שקיבלו את המכתב הודיעו כי הם לא מתכוונים להיענות לדרישות פיב"א ולמנוע מקבוצותיהם ליטול חלק במפעלי היורוליג. מעניין יהיה לראות אם ראשי פיב"א ילכו עד הסוף, גם במחיר ביטול היורובאסקט הקרוב, או שמישהו בצמרת יצטייד בסולם ארוך במיוחד ויוריד את הארגון שפעם היה לו ענף מהעץ הגבוה שטיפס עליו.

תגיות