אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סופית, נעשה הצדק באסון הילסבורו: המשטרה אשמה, האוהדים קורבנות צילום: איי אף פי

סופית, נעשה הצדק באסון הילסבורו: המשטרה אשמה, האוהדים קורבנות

החקירה שהחלה לפני שנתיים - לאחר שנחשפו הכשלים בהתנהלות המשטרה ובסילוף הראיות שביצעה בשנת 1989- תיקנה את העוול שנעשה לאוהדי ליברפול ולמשפחותיהם

26.04.2016, 15:10 | מיקי גרינפלד

הצדק נעשה, גם אם מאוחר מדי: חברי הוועדה החוקרת האחרונה שמונתה לחקירת אסון הילסבורו, שבו נהרגו 96 אוהדים ליברפול, קבעה באופן ברור: האוהדים שנספו לא אשמים בטרגדיה, ומותם נבע בשל התנהלות פסולה של המשטרה, ולנוכח פגמים בפיקוח על כללי הבטיחות באיצטדיון. 

קראו עוד בכלכליסט

אסון הילסבורו התרחש ב-15 באפריל 1989, כאשר 96 אוהדי קבוצת הכדורגל ליברפול נמחצו למוות באצטדיון שפילד באנגליה, במשחק חצי גמר הגביע בין ליברפול לנוטינגהם פורסט. באירוע נפצעו 766 אוהדים.

חקירה שנערכה מייד לאחר האסון על ידי המשטרה קבעה שכוחות השיטור וההצלה פעלו כשורה, והטילה את האחריות על הטרגדיה על האוהדים. הקביעה המרכזית היתה שהתנהלותם הפרועה הובילה ללחץ הגדול על הגדרות, ובשל כך, למחיצת אוהדים כה רבים למוות.

האסון הוליד גם את וועדת החקירה של לורד טיילור, ששינתה את האופן שבו מתנהלים משחקי הכדורגל, כשהשינוי המכריע נגע להסרת הגדרות המפרידות בין הקהל למגרש. אף שוועדת טיילור לא דרשה זאת, ממשלת אנגליה החליטה בעקבות פרסום המסקנות לבטל את יציעי העמידה באצטדיונים במדינה, ולחייב כל קבוצה להקיף את האיצטדיון ביציעי ישיבה בלבד.  

משפחות הנספים נאבקו על טיהור שמם במשך שנים, עד שבשנת 2009 מונתה ועדת בדיקה שניקתה את שמם. הוועדה פרסמה את מסקנותיה 3 שנים לאחר מכן, ולצד הקביעה שהאוהדים אינם אחראים על האסון, קבעה שחוסר השליטה של המשטרה היה הגורם המרכזי של האסון.

הוועדה גם חשפה את האופן שבו סילפה המשטרה ראיות ועדויות על מנת להעביר את הטלת ההאשמה על האוהדים - באופן ספציפי קבעה הוועדה שהמשטרה סילפה 164 עדויות על האירוע, באופן שיציג את משטרת סאות' יורקשייר כמי שפעלה כראוי מול התנהלות פרועה של אוהדים. במקביל החלו להיחשף מסמכים נוספים מימי החקירה, שסיפקו מידע נוסף על הכשלים של כוחות השיטור וההצלה.

לאחר פנייה מיוחדת מצד ראש התביעה הכללית, הודיע בית המשפט הגבוה באנגליה על פתיחת חקירה חדשה, במקום זו שנעשתה על ידי המשטרה מייד לאחר האסון, שהתבררה כפסולה. החקירה החדשה החלה במרץ 2014, בחסות בית המשפט הגבוה הבריטי.

כאמור, השאלה המרכזית, 'האם אתה בטוח ש-96 הקורבנות נהרגו בשל התנהלות פסולה שלא באשמתם", נענתה בתשובה כן. על פי הדרישות שהוצבו בפני הוועדה, מענה חיובי על שאלה זו יכול להינתן רק אם שוכנעו על ידי הראיות שעל המשטרה היתה מוטלת החובה להגן על שלומם של האוהדים שמתו, ורק אם שונעו שהפר חובה זו.

כך גם התקבלה תשובה חיובית על השאלה 'האם נעשו שגיאות באופן ההתכוננות של המשטרה למשחק חצי הגמר שנערך ב-15 באפריל 1989 אשר גרמו או תרמו למצב המסוכן שהתפתח ביום המשחק?'.

בסך הכול הוצגו בפני הוועדה 14 שאלות, שהתשובות על כולן משקפות מסקנה כוללת אחת, שהיתה ידועה למעשה לכל המעורבים בדבר כבר ב-1989. 96 אוהדים שהלכו למשחק כדורגל לא חזרו ממנו, בגלל מערך משטרה נפסד – שאחרי שכשל בדאגה לשלומם, פתח במסע טיוח נרחב על מנת להגן על אנשיו, על חשבון הקורבנות.

אסון הילסבורו. אוהדים פצועים, צילום: איי אף פי אסון הילסבורו. אוהדים פצועים | צילום: איי אף פי אסון הילסבורו. אוהדים פצועים, צילום: איי אף פי

תגיות