אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אקסלנס: "תפקידו של בנק ישראל הסתיים לשנים הקרובות" צילום: אלכס קולומויסקי

אקסלנס: "תפקידו של בנק ישראל הסתיים לשנים הקרובות"

הכלכלן הראשי בבית ההשקעות טוען כי הבנק המרכזי "לא ייכנס להרפתקה של ריבית שלילית בזמן הקרוב וגם לא ימהר להעלות אותה"

10.05.2016, 15:43 | אמיר רוזנבאום

"אחרי שנים של דרמות בשוק האג"ח המקומי, החלטות ריבית מפתיעות והרבה ביקורות ומחמאות נראה כי תפקידו של בנק ישראל הסתיים לשנים הקרובות", כך מעריך יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס, בסקירתו השבועית.

קראו עוד בכלכליסט

חברון טוען שלהבדיל מהבנק היפני, האירופאי, האוסטרלי ועוד רבים וטובים, בנק ישראל בראשותה של קרנית פלוג לא ייכנס להרפתקה של ריבית שלילית בשנה הקרובה. "נכון להיום, הביקורות על תוצאותיה של הריבית השלילית פחות טובות, ורבים טוענים שהיא פוגעת בבנקים ולא מצליחה לפחת את המטבע ולייצר אינפלציה. לכן, קשה לראות שבנק ישראל יפעיל צעד זה".

הריבית השלילית ירדה מהפרק, אולי העלאת ריבית? – לדעת חברון ממש לא. "בבנק ישראל נאבקים שנים על פיחות המטבע המקומי כדי לתמוך בייצוא ובצמיחה. בשנים האחרונות נוספה סיבה נוספת והיא עידוד האינפלציה". בינתיים בארה"ב מפנימים כי העלאת הריבית תהיה איטית יותר מהמתוכנן, זה כמובן עשוי להשתנות במידה והאינפלציה שם תחזור להרים ראש והנתונים ישתפרו פלאים.

קרנית פלוג , צילום: אוראל כהן, בלומברג קרנית פלוג | צילום: אוראל כהן, בלומברג קרנית פלוג , צילום: אוראל כהן, בלומברג

על ישראל לא ניתן להגיד את אותו הדבר. הלחצים האינפלציוניים בשוק המקומי חלשים מזה תקופה ארוכה, הרבה יותר חלשים מארה"ב. בנוסף, התלות של ישראל במטבע ובייצוא גבוהים משמעותית מארה"ב. לכן, חייבים להניח שבנק ישראל ישתתף גם הוא במלחמת המטבעות הגלובלית.

הוא אולי לא ייכנס להרפתקאות של ריבית שלילית וצעדים בלתי קונבנציונליים אחרים, אך גם לא ימהר להעלות את הריבית וככל הנראה יחכה לשינוי מגמה גלובלי. שינוי מגמה מסוג זה עשוי לקחת שנים אם נתחשב בעקומים בעולם ואחרי שהריבית באירופה ירדה עמוק לטריטוריה שלילית, בהחלט ייתכן שהריבית בישראל תעלה רק אחרי.

חברון מסכם ואומר שלחצים אינפלציוניים לא צפויים פה בשנים הקרובות, בטח לא כאלה שיגרדו את הרף העליון של היעד ויכריחו את בנק ישראל להעלות ריבית. אז לא להעלות ריבית ולא להוריד ריבית ולא פעולות בלתי קונבנציונליות (מיותרות חלק יגידו) - בנק ישראל יכול להיכנס לתרדמת".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
עצם העובדה שאנשים מתארים "עידוד אינפלציה"...
...בתור דבר מה חיובי, זהו סימן לטירוף אשר אחז בצמרת הכלכלית בשנים האחרונות. המנדט של בנק ישראל הוא לשמור על יציבות מחירים, כלומר אינפלציה 0%. זה נכון שיעד האינפלציה הרשמי הוא @עד@ 2% בשנה, אבל זה רק משום שמי שהגו את היעד הזה חששו פן בנק ישראל לא יצליח לשמור על יציבות מחירים מושלמת של 0%, ולכן השאירו לו מרחב פעולה מסויים. אין זה אומר שבנק ישראל צריך @לשאוף@ לאינפלציה של 2%, אלא רק לא להניח לה לחרוג מיעד זה. אבל בימינו הכלכלנים הפכו את הכוונה המקורית על ראשה, ומעמידים פנים כאילו אינפלציה היא דבר מה חיובי שיש לשאוף אליו. זה כמו תלמיד שרושם בכוונה כמה תשובות שגויות במבחן, משום שהוריו אמרו לו שהם מצפים ממנו לציון 90, והוא חושש שאם ירשום את כל התשובות הנכונות יקבל 100.
אורן  |  10.05.16