אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מפעלים בעוטף עזה שקיבלו מקדמות בצוק איתן נדרשים להחזיר עודפים צילום: גדי קבלו

מפעלים בעוטף עזה שקיבלו מקדמות בצוק איתן נדרשים להחזיר עודפים

מדובר בדרישות תשלום במיליוני שקלים עם אזהרת עיקולים בטענה שהמקדמות שקיבלו במהלך המבצע היו גבוהות ממה שהגיע להם. איגוד התעשייה הקיבוצית: "המדינה מבזה אותנו"

18.05.2016, 12:59 | עמרי מילמן

מנהלי מפעלים בעוטף עזה, שנפגעו בצוק איתן, קיבלו דרישות תשלום בהיקף מיליוני שקלים עם אזהרת עיקולים מאחר והפיצויים שקיבלו במהלך צוק איתן כמקדמה היו גבוהים מאלו שנקבעו עבורם בסופו של דבר.

קראו עוד בכלכליסט

במהלך מבצע צוק איתן החליטה הכנסת, במטרה לזרז את הליכי תשלום הפיצויים לעסקים בדרום על הפסדים כספיים כתוצאה מהמבצע הצבאי, כי רשות המסים שאחראית על קרן הפיצויים תעניק מקדמות בגובה של 90% מהתביעה של העסקים.

אולם כעת עולה כי בחלק מהמקרים התביעות היו גבוהות באופן משמעותי מהפיצויים שנקבעו בפועל לעסקים מה שהביא לכך שרשות המסים דרשה מאותם עסקים להחזיר חלק מהתשלום שהוענק להם כמקדמה, שכן מדובר בכסף שבדיעבד כלל לא הגיע להם. לפי רשות המסים מדובר בחלק קטן מאד מבין אלו שקיבלו פיצויים במהלך צוק איתן, שחלקו כבר החזיר את הכסף העודף שקיבל.

"המדינה מותירה את המפעלים בתחושה שהם לבד"

כעת טוענים באיגוד התעשייה הקיבוצית, מנהלי מפעלים בעוטף עזה שנפגעו במבצע צוק איתן הופתעו לקבל דרישות תשלום מהמדינה בהיקפים של מיליוני שקלים, עם איומים בעיקול חשבון הבנק במידה ולא ישלמו. מדובר במפעלים שנפגעו כלכלית כתוצאה משיתוק העבודה במהלך המבצע וחלקם אף ספגו פגיעות ישירות. יש לציין כי עבור פגיעות ישירות ניתנו פיצויים ישירים במסלול אחר.

על פי הערכת איגוד התעשייה הקיבוצית מסתכמות דרישות התשלום מהמפעלים הקיבוציים הסמוכים לרצועת עזה בסכום של 20 מיליון שקל. הדרישה לתשלום בתוך 30 יום יוצרת לחלקם בעיה תזרימית קשה ומעיבה על תפקודם.

מפעל בשדרות שניזוק מפגיעת קסאם, צילום:  אוראל כהן מפעל בשדרות שניזוק מפגיעת קסאם | צילום: אוראל כהן מפעל בשדרות שניזוק מפגיעת קסאם, צילום:  אוראל כהן

מנכ"ל האיגוד, אודי אורנשטיין, פנה במכתב דחוף למנהל רשות המיסיםמשה אשר, בבקשה לבטל את חיובי העתק שהוטלו על המפעלים. לדבריו, המפעלים עמדו בחזית האזרחית של ישראל במשך 50 ימים וניהלו מאבק יום יומי לצמצם את הפגיעה ביצור ולעמוד בהתחייבויות ללקוחות בארץ ובחו"ל במצב של אי ודאות וסכנה מתמדת. ההתייחסות אליהם מצד המדינה אינה נכונה, מבזה ונותנת להם תחושה של זרות ונרדפות כאחרוני העבריינים במדינה.

לדבריו "במהלך צוק איתן ולאחריו יצאו ראש הממשלה והשרים בהצהרות מרוממות על סיוע לתושבי עוטף עזה במגוון דרכים. חלק מההבטחות מומשו על ידי רשות המיסים בסיוע בהגשת מסמכי פיצוי ראשונים ותזרים ראשוני למפעלים, אולם כעת קרוב לשנתיים לאחר המבצע מפעלי האזור סופגים מטר של 'קסאמים וירטואלים' מממשלתם. הדרישה להחזיר מאותם כספים שהתקבלו מיד לאחר הלחימה מותירה את המפעלים בתחושה שהם לבד מול האויב. הממשלה, בהחלטה משמעותית, החליטה להשקיע מאות רבות של מיליוני שקלים בשיקום האזור. אפשר וצריך לשקם גם את האמון במערכות האחראיות על מערך הפיצויים בתעשייה במיוחד שמדובר בסכומים שאינם גבוהים מבחינת המדינה, אך משמעותיים מאוד למפעלים הנפגעים"

מנגד ברשות המסים אומרים כי "נוכח היקף הנזק הכלכלי שנגרם לעסקים בדרום, קבעה הכנסת במסגרת תקנות הפיצויים לנזק עקיף, כי עסקים יוכלו לקבל מקדמות עד גובה של 90% מסך התביעה שהוגשה על ידם במקרים בהם הטיפול בתביעה לא הסתיים במועדים שנקבעו לתשלום מקדמות. והכל במטרה לאפשר להם לשוב לשגרה עסקית בהקדם האפשרי ולתת זמן לרשות המסים לבדוק את התביעות.

"אם בשל הצהרתו של העוסק, שולמה לו מקדמה הגבוהה מסכום הפיצויים הסופי שנקבע לו לאחר סיום בדיקת התביעה, כפי שקרה באחוזים בודדים מהתביעות. העוסק התבקש להחזיר לקופת המדינה את הפיצויים ששולמו להם ביתר, קרי את ההפרש בין המקדמה ששולמה לבין סכום הפיצויים שאושרו לו, ככל תשלום ביתר אחר. נזכיר כי מדובר בכספים השייכים לציבור כולו. צעדי אכיפה ננקטים רק מול עוסקים, שלא הגיבו לדרישת הרשות להשיב את הסכום ששולם להם ביתר וממשיכים להחזיק בכספים, לא להם".

תגיות