אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בחירות חוזרות בספרד: הצונאמי האירופי יעלה מדרגה? צילום: אי פי איי

בחירות חוזרות בספרד: הצונאמי האירופי יעלה מדרגה?

היום נערכות הבחירות הכלליות בכלכלה החמישית בגודלה באיחוד האירופי. על פי הסקרים האחרונים שנערכו לאחר משאל העם בבריטניה, כוחה של מפלגת פודמוס הרדיקאלית והיורו-סקפטית, עולה

26.06.2016, 12:18 | אמיר רוזנבאום

אם אירוע הברקזיט (BREXIT) לא היה מספיק דרמטי בפני עצמו, הגורל זימן לשווקים הגלובליים היום (א') בחירות חוזרות בספרד. לא מדובר כאן על מערכת בחירות רגילה אלא בבחירות חוזרות, לאחר שמדצמבר 2015 (מועד הבחירות הקודמות) אף מפלגה לא הצליחה להקים קואליציה, בעיקר על רקע עלייתה של מפלגת פודמוס הרדיקאלית והיורו-סקפטית, שאינה מוכנה להשתתף באף קואליציה.

קראו עוד בכלכליסט

גיא בית-אור, מנהל מחלקת מאקרו במערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות מסביר כי סרבנות זו הופכת לבעייתית במיוחד שמדובר על מפלגה שזכתה ב-69 מושבים מתוך 350, כאשר התהום האידיאולוגית שפעורה בין מפלגת השלטון (ה-PP) לבין המפלגה הסוציאליסטית (PSOE) לא אפשרה להן להגיע להסכמות על הקמת ממשלת אחדות.

על פי הסקרים, נראה כי המבוי הסתום בפוליטיקה הספרדית רק הולך להעמיק - מפלגת פודמוס צפויה להתחזק על חשבון המפלגה הסוציאליסטית (PSOE) בזמן שמפלגת השלטון (PP) צפויה לשמור על כוחה.

במהלך סוף השבוע, לאחר היוודע על עזיבת בריטניה, הסקר האחרון בספרד הצביע על עלייה נוספת בכוחה של פודמוס שנהנית מרוח גבית משמעותית בשל התוצאות בבריטניה והיא אף עשויה, במקרה קיצון, להפוך היום למפלגה הגדולה בספרד.

על פי הסקר האחרון, פודמוס מקבלת 26% מהקולות לעומת 29.5% של מפלגת ה-PP (מפלגת המרכז ימין שנמצאת כיום בשלטון). לעומתן, הסוציאליסטים מקבלים רק כ-20% מהקולות והופכים למפלגה השלישית בגודלה.

פבלו איגלסיאס מנהיג מפלגת פודמוס הספרדית , צילום: רויטרס פבלו איגלסיאס מנהיג מפלגת פודמוס הספרדית | צילום: רויטרס פבלו איגלסיאס מנהיג מפלגת פודמוס הספרדית , צילום: רויטרס

מי היא בכלל פודומוס ולמה בכלל לחשוש מהם?

פודומוס היא מפלגה חדשה בנוף הפוליטי הספרדי אשר נוסדה במרץ 2014 כמענה לתחושות ההולכות וגוברות בציבור כי המערכת מושחתת וכי אי השיוויון ההולך וגובר מסכן את המרקם החברתי במדינה. המפלגה נחשבת ליורו-סקפטית ודורשת לטפל באי-שוויון, המיתון הכלכלי ומדיניות הצנע מסביר בית אור. הדגל המרכזי שלהם הוא הגדלת המעורבות של המדינה והחזרת השליטה במדיניות הכלכלית של ספרד לספרדים. במלים פשוטות, הם מעוניינים לבצע שינויים מרחיקי לכת בכל הנוגע למבנה החוב הספרדי (הסדר חוב) ולבטל חלק מהסכמי הסחר של ספרד במסגרת חברותה באיחוד האירופאי, הוסיף.

כל המהומה הפוליטית בספרד מגיעה דווקא בתקופה של התאוששות מרשימה של הכלכלה הספרדית אשר צמחה בשנה האחרונה ב-3.4% והייתה אחראית על רבע מסך המשרות החדשות שנוצרו באירופה במהלך השנתיים האחרונות מציין בית אור. עם זאת, למרות ששיעור האבטלה ירד בצורה דרמטית בשנתיים האחרונות, הוא עדיין מאוד גבוה ועומד כיום על כ-20%, עם אבטלה גבוהה במיוחד בקרב הצעירים.

מהם התרחישים האפשריים בספרד?

 

בתרחיש החיובי אומר בית אור, הספרדים "נבהלים" מהתגובות בעולם לו וחוזרים לכיוון מפלגת המרכז, כי כוחה של פודמוס נחלש ומפלגת ה-PP מצליחה להקים קואליציה בלעדיה. במצב כזה, ניתן לרשום ניצחון (לפחות לעת עתה) להגמוניה הפוליטית הנוכחית באירופה שתקבל חיזוק משמעותית בתקופה די קשה.

בתרחיש השלילי, פודמוס נהנית מרוח גבית משמעותית אשר הופכת אותה למפלגה הגדולה בספרד. בית אור מסביר שבמצב כזה, מדובר על זעזוע פוליטי נוסף באירופה, הפעם מכיוון מדינת מפתח באיחוד המוניטארי (ספרד היא המדינה הרביעית בגודלה בגוש האירו).

במצב בו פודמוס עולים לשלטון, הם ישאפו וידחקו את האירופאים להגיע להסכמות על הסדרים חדשים באירופה או שיאיימו בעזיבת הגוש.

התסריט הסביר ביותר מסכם בית אור הוא שנראה תוצאות יחסית דומות לאלו שראינו בבחירות בדצמבר 2015 והמבוי הסתום הפוליטי בספרד יימשך גם בחודשים הבאים. עם זאת, הפעם, ייתכן ונראה את המפלגות הוותיקות (ה-PP וה-PSOE) מצליחות להתאחד תחת ממשלת אחדות מחשש לאבדן כוח נוסף. במצב כזה, סביר להניח שממשלת אחדות שכזו לא תאריך ימים.

מימין ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי משמאל פדרו סאנצ מימין ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי משמאל פדרו סאנצ'ס מנהיג המפלגה הסוציאליסטית | צילום: אי פי איי מימין ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי משמאל פדרו סאנצ

תגיות