אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך להסכם גז עם טורקיה נתניהו יצטרך לפייס את רוסיה צילום: רויטרס

בדרך להסכם גז עם טורקיה נתניהו יצטרך לפייס את רוסיה

הסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה כולל שאיפה לייצא גז מלווייתן. הבעיה היא שמתווה הגז אוסר על יצוא במחיר זול מזה שמקבל השוק המקומי, בעוד שהתחרות בענף מחייבת הוזלה משמעותית. במקביל רוסיה, היצואנית הראשית לטורקיה, עלולה להערים קשיים

28.06.2016, 06:47 | ליאור גוטמן

ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז אתמול על הסכם פיוס רשמי בין אנקרה לירושלים שצפוי להיחתם היום, במסגרתו טורקיה תרכוש גז מישראל בשנים הקרובות. המכירה תכלול יצוא של גז מלווייתן לטורקים ויצירת שווקים שונים בטורקיה ובמדינות אחרות באירופה. עלות בניית צנרת הגז ממאגר לווייתן לחופי טורקיה נאמדת היום ב־1.5–2 מיליארד דולר.

קראו עוד בכלכליסט

נתניהו חידד שקיימת חשיבות עליונה ב"יצירת השווקים לאותו גז שאנחנו מוציאים מהמים, בעוד ש־60% מכל שקל שיוצא מהמים מגיע לקופת המדינה. אספקת גז דרך טורקיה לאירופה הינה דבר אסטרטגי למדינת ישראל, שלא יכול היה להיות מקודם ללא ההסכם הזה".

בנימין נתניהו , צילום: עמוס בן גרשום לע"מ בנימין נתניהו | צילום: עמוס בן גרשום לע"מ בנימין נתניהו , צילום: עמוס בן גרשום לע"מ

למרות היתרונות בהסכם הפיוס, ישנן כמה נקודות שנתניהו צריך לקחת בחשבון. קודם כל קיימת התעלומה בכמה כסף תמכור ישראל את הגז לטורקיה. מתווה הגז קבע שלא ניתן למכור גז ללקוח זר בזול ממה שמוכרים לשוק המקומי. לכן, כל מכירה לטורקים אמורה לרסן את המחיר בארץ או לייקר את המחיר לטורקיה. אולם, בסביבת משרד האנרגיה מזכירים שמחיר הגז ההוגן חייב להתקיים רק בעסקאות חדשות. כל עוד יש חוזים ישנים שכבר מתקיימים, השוואת תמחור אליו אינה נכונה. לכן, קיים תרחיש שמכירת הגז תהיה זולה יותר מהמחיר שישראל מקבלת, פחות מכ־5.3 דולר ליחידת אנרגיה.

ההסכם יסייע לטורקיה להתאושש מנזקי הפיגועים טורקיה משוועת לתיירים הישראלים בטורקיה משוועים לכל תייר ישראלי נוכח המשבר הקשה הפוקד את מגזר התיירות בשל פיגועי הטרור והקרע עם רוסיה — בארבעת החודשים הראשונים של 2016 ירד מספר התיירים בטורקיה בכ־16.5% דורון פסקין , תגובה אחתלכתבה המלאה

בסביבת שותפויות הגז טוענים שהמחיר לטורקיה יכול להיות נמוך יותר מישראל באם הלקוח יקים בעצמו את מערכת ההולכה. ההוצאה תייתר את תמחור הצנרת במחיר, וזה יכול לנוע סביב 5 דולר ליחידה. במשרד האנרגיה טוענים שהמחיר בטורקיה לעסקאות ארוכות נע סביב 7 דולר ליחידה, יותר מבישראל.

שנית, נתניהו צריך לקחת בחשבון מה יקרה אם היחסים עם טורקיה יתפוצצו. זו סיטואציה שישראל סבלה ממנה בעבר ואם תחזור על עצמה, המשק עלול למצוא את עצמו פעם נוספת עלולה בלי גז ועם תעריף חשמל גבוה.

מכירת גז לטורקיה גם עלולה להכעיס את רוסיה, מיבואניות הגז של טורקיה. עוד לא ברור אילו לחצים יפעילו הרוסים על טורקיה ועל ישראל כשיגלו שהם בדרך להפסיד שוק מצוין כמו טורקיה, שם הביקוש במגמת עליה מתמדת.

תגיות