אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בפעם השלישית השנה: חברת החשמל דוחה משיכת גז מתמר צילום: יח"צ

בלעדי לכלכליסט

בפעם השלישית השנה: חברת החשמל דוחה משיכת גז מתמר

החוזה עם תמר מחייב את החברה לשלם על 80% מהמכסה שנקבעה מראש, גם אם לא תנוצל. אם הדחייה לא תספיק לה, היא תמכור עודפים לתעשייה

05.07.2016, 08:02 | ליאור גוטמן

שותפות הגז תמר דחתה בימים האחרונים את מועד רכישת הגז לחברת החשמל, זאת בפעם השלישית ברציפות, כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

סיבת דחיית המועדים נעוצה בחוזה החברה עם תמר, המאלץ אותה לשלם על 80% מכמות הגז המצוינים בו, בין אם השתמשה בו בפועל ובין אם לא. התנאי הדרקוני עלול להביא להפסדים עצומים ולגלגול התייקרות המחיר לצרכן.

המועד המקורי של שריפת הגז בפועל היה מרץ האחרון; מאז הפך לסוף יוני, ולאחרונה נדחה בפעם השלישית ולפי הערכות ב־45–30 יום.

חברת החשמל חתמה באפריל 2015 על חוזה גז חדש מול שותפות תמר. חוזה זה היה מימוש חלקי של אופציית הגדלת כמות הגז שחברת החשמל צורכת בפועל (מ־3.5 מיליארד מ"ק כיום לכ־5 מיליארד מ"ק לאחר המימוש), ומועד האספקה נקבע ל־2016.

למזלה של החברה, משרד האוצר גילה פער בין תחזית הביקוש שלה לבין ההיצע, כלומר כמות הגז שהיא התחייבה לרכוש בפועל, וזיהה כי הפער הכספי שחברת החשמל היתה עלולה לשלם לריק יכול להגיע לכ־1.8 מיליארד שקל.

מאגר תמר. חברת החשמל משלמת את המחיר הגבוה ביותר במשק ליחידת אנרגיה, צילום: יח"צ מאגר תמר. חברת החשמל משלמת את המחיר הגבוה ביותר במשק ליחידת אנרגיה | צילום: יח"צ מאגר תמר. חברת החשמל משלמת את המחיר הגבוה ביותר במשק ליחידת אנרגיה, צילום: יח"צ

חברת החשמל קיבלה הארכה לסוף מאי כדי להשלים את הבדיקות הנחוצות לה ולהחליט מה לעשות בגז שהצטבר. בשל מצבה נחלץ משרד האנרגיה לעזרתה והורה לה להגדיל את השימוש בגז על פני השימוש בפחם ב־15% כבר השנה, ואז הורה לה פעם נוספת להגדיל את השימוש בו בכ־5% בשנה הבאה.

במקביל, חברת החשמל קיבלה אישור ממשרד האנרגיה למכור עודפים לכל דורש. למרות ששנה שעברה כבר נרשמה מכירה לבתי הזיקוק בצפון (בזן) המהלך לא צמח משמעותית בשל בעיה במחיר. המשרד קצב לחברת החשמל תמחור מכירה של עלות ועוד 12%, המציב את עסקאות הגז כיקרות לעומת רכישה עצמאית ממאגר תמר.

מלבד התנאי הנוקשה הזה, חוזה חברת החשמל נחשב לאחד העקומים במשק. החוזה נחתם רשמית באמצע 2012 עם תמחור בסיס של 5.04 דולר ליחידת אנרגיה (המתחרים שלה משלמים 4.7 דולר ליחידת חום) ושתי הצמדות אוטומטיות.

למרות התנאים העקומים החוזה אושר על ידי רשות החשמל, רשות ההגבלים העסקיים, רשות החברות הממשלתיות וממשלת ישראל. לימים התברר שמשרדי האוצר והאנרגיה החזיקו בידיהם טרם אישור החוזה חוות דעת חיצונית של חברת הייעוץ הכלכלי הלוי דוויק, שהמליצה לקבע את מחיר הבסיס של החוזה ב־3–4 דולר בלבד, זאת כיוון שבעת החתימה ספק הגז מאגר תמר תויג כמונופול רשמי.

בשורה התחתונה, למרות היותה מונופול נתקעה חברת החשמל עם חוזה הגז הכי יקר במשק, מחברי מתווה הגז סירבו לפתוח אותו בטענה ליציבות רגולטורית. המהלך מחייב את חברת החשמל לדחות פעם אחר פעם את שריפת הגז שנותר.

תגיות