אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גירעון קופות החולים יגיע לשיא ב־2016 צילום: אלכס קולומויסקי

בלעדי לכלכליסט

גירעון קופות החולים יגיע לשיא ב־2016

לפי מסמכים פנימיים של קופות החולים הגירעון שלהן צפוי לעמוד על 3.3 מיליארד שקל ב־2016 — 12% יותר מהשנה הקודמת ושיא של כל הזמנים

18.07.2016, 06:46 | רוני זינגר וספי קרופסקי

הגירעון של קופות החולים ב־2016 צפוי לעמוד על 3.3 מיליארד שקל, כך עולה ממסמכים פנימיים של הקופות. מדובר בגירעון הגבוה בכל הזמנים. את 2015 סיימו קופות החולים עם גירעון של 2.9 מיליארד שקל, ב־2014 נרשם גירעון של 2.5 מיליארד שקל וב־2013 הגירעון עמד על 2.6 מיליארד שקל.

נתון זה ונתונים אחרים צפויים לעלות בדיון שיתקיים מחר בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת שבמסגרתו ידווח שר הבריאות יעקב ליצמן לוועדה על פעילות משרדו. ליצמן צפוי להתייחס לשורה של נושאים שהח”כים ביקשו להעלות לדיון כמו למשל הכנסת תרופות מצילות חיים לשב”ן (שירותי בריאות נוספים).

קראו עוד בכלכליסט

התרגיל של האוצר

כמו כן, לידי “כלכליסט” הגיעה טיוטת סיכום בין משרדי האוצר והבריאות ליישום המתווה להעברת פעילות הניתוחים ממערכת הבריאות הפרטית למערכת הבריאות הציבורית. במסגרת הסכם זה מתברר כי משרד האוצר עומד לבטל את מרבית כספי התמיכות שמהם נהנות קופות החולים מדי שנה ובמקום זאת לקבע את בסיס התקציב שלהן. “משרדי הבריאות והאוצר יגדילו את בסיס עלות סל הבריאות ב־2016 ב־800 מיליון שקל, זאת במקביל להפחתה זהה בסכום התמיכות”, נכתב במסמך.

למרות שניתן להבין מכך כי משרד האוצר מגדיל את תקציב סל הבריאות, הרי שהדבר אינו כך בהכרח, שכן פירוש הדבר הוא כי הסכומים יועברו לקפות מראש, במסגרת בסיס התקציב, ולא בדיעבד ככספי תמיכה.

הסכומים האלו יעברו לקופות החולים בשיטה הקפיטטיבית — שיטת התקצוב של קופות החולים על ידי המדינה שפועלת לפי נוסחה המכונה קפיטציה: נוסחה שלפיה בכל שנה המדינה מחלקת בין 4 קופות החולים את התקציב המיועד לסל הבריאות לפי נוסחת ניקוד המכילה משתנים כמו גיל, מגדר והמרחק של המבוטח ממרכז הארץ.

שר האוצר משה כחלון. לא מגדיל באמת את התקציב, צילום: אלעד גרשגורן שר האוצר משה כחלון. לא מגדיל באמת את התקציב | צילום: אלעד גרשגורן שר האוצר משה כחלון. לא מגדיל באמת את התקציב, צילום: אלעד גרשגורן

הקרב על רשימות החריגים

ברקע הדברים עדיין נמשכים המגעים בין מנכ”ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב וצוותו לקופות החולים בנוגע לרשימת 50 הרופאים החריגים בכל קופה שיוכלו להמשיך לעבוד בשיטת ההחזר למרות הרפורמה בניתוחים הפרטיים.

לפי הרפורמה, לא ניתן יותר לקבל החזר מקופות החולים עבור קבלת טיפול מכל רופא, אלא רק מאלו שנכללים ברשימות של קופות החולים שגובשו במסגרת הרפורמה. במקביל, ליצמן דרש מהקופות לגבש רשימה של רופאים כוכבים שיוחרגו מהרפורמה וזאת כדי להבטיח את נגישותם לציבור הרחב.

הקופות, שמתנגדות לרשימת 50 החריגים משום שהן סבורות שרשימות רופאי ההסדר שלהן טובות מספיק וכוללות בתוכן מומחים בכירים, היו אמורות להגיש את רשימות החריגים שלהן עד לסוף השבוע האחרון. ליצמן, שמתעקש על רשימות 50 הרופאים החריגים ואף התנה העברה של 350 מיליון שקל לקופות בגיבושן, החליט לתת לקופות ארכה של שבוע וחצי כדי לגבש את הרשימות שלהן.

תגיות