אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפליקציית משלוחי המזון הישראלית טפינגו רוצה "לבלוע" סטארט-אפים

אפליקציית משלוחי המזון הישראלית טפינגו רוצה "לבלוע" סטארט-אפים

החברה מנסה להתרחב באמצעות שכירת צוותי יזמים מחברות שדינן להתפרק. השיטה: לתת בונוסים שנתיים לעובדים. ככל שיצטרפו עובדים רבים יותר הבונוס של כל עובד יגדל בהתאם

08.08.2016, 10:57 | אסף גלעד

אפליקציית משלוחי האוכל הישראלית טפינגו (Tapingo) שפועלת בקמפוסים בארה"ב מנהלת בימים אלה משא ומתן עם שלוש חברות סטארט-אפ ישראליות על רכישת הצוותים שלהם, ובמקביל מנהלת שיחות גם עם שלושה צוותים עצמאיים, שאינם חברות, על שכירת העובדים. המשא ומתן נעשה בדומה לרכישת כשרונות (Acqi-hiring), מהלך רכישה שמקובל מאוד בקרב ענקיות ההייטק בארה"ב ונעשה בדרך כלל באמצעות רכישת חברות, אלא שבמקרה זה טפינגו מתכוונת לגייס צוותים בשלמותם מתוך חברות בתמורה לבונוס שנתי.

קראו עוד בכלכליסט

לא מדובר בעסקת רכישה, היות והמשקיעים ובעלי המניות לא יקבלו תמורה, כפי שנהוג גם בלא מעט עסקאות Acqui-hiring. לכן, טפינגו פונה אך ורק לסטארט-אפים קטנים שעומדים בפני סגירה. בתמורה להצטרפות יקבלו היזמים והעובדים של החברות הללו את התנאים המקובלים בהסכמי רכישת כישרונות: בונוס שנתי שעומד על 30%-15% מהמשכורת מדי שנה במשך 4-2 שנים. ככל שהצוות שיצטרף לטפינגו יהיה גדול יותר- שיעור הבונוס שיקבל כל עובד יגדל בהתאם.

דניאל אלמוג ואודי אוסטר דניאל אלמוג ואודי אוסטר דניאל אלמוג ואודי אוסטר

לפי תנאי החברה, על הצוות לעבור בשלמותו לחברה, ובמקרה ואין הסכמה על כך בין היזמים- העסקה מבוטלת. עם זאת, הרוכשת פתוחה למצבים שבהם אחד היזמים מעוניין ללכת לדרך נפרדת. "יש משמעות לעובדה שאנשים עבדו יחד במשך זמן מסוים", אומר ל"כלכליסט" אודי אוסטר, ממייסדי טפינגו, בשיחת טלפון מעמק הסיליקון. "גם אם חברה נסגרת , היא מייצרת צוות ותיק, וזה תוצר איכותי שמתפרק כשמתפרקת חברה. אם היינו יכולים להביא צוות כזה בשלמותו, נקבל גם את הערך המוסף שכלול בעבודת הצוות שלהם".

התכנית פתוחה לצוותים של 2-5 איש בלבד. אודי אוסטר, ממייסדי טפינגו אומר ל"כלכליסט" כי חברה גדולה יותר בדרך כלל מכילה מגוון דעות גדול יותר שמקשה על מעבר משותף; ובדרך כלל חברה גדולה יותר גם גייסה היקף הון גדול יותר, מה שהופך עסקת רכישת כישרונות לבעייתית יותר, גם בהיבט העבודה עם המשקיעים על עסקה שכזו.

בכוונת טפינגו לייעד את הצוותים לטיפול במוצרים או בטכנולוגיות חדשות. בחברה מחפשים צוותים שיטפלו, למשל, באלגוריתם המשפר את יעילות פעילות השירות, כלומר מפחית עלויות על ידי צירוף משלוחים יחד לשליחות אחת, צוות שיפתח טכנולוגיית סייבר להגנה מפני מתחזים או בריונות רשת, וכן צוות שינהל היבטים של תמיכת לקוחות או משלוחים.

היוזמה אינה חדשה. חברות הייטק יזמו בעבר תכניות שכאלה שנועדו לפתור בעיקר את המחסור החמור בעובדי הייטק בכל העולם. הבולטת שבהן היא חברת הפינטק סטרייפ שיזמה תכנית לרכישת צוותים באפריל השנה ורכשה, כתוצאה, את הצוות של קיקאוף הבלגית. ובכל זאת, טפינגו מייבאת את התכנית לישראל, מקום בו בוגרי יחידות טכנולוגיות בצבא מנסים את מזלם במיזמים משלהם, שרק מעטים מהם מצליחים.

אודי אוסטר, יזם ישראלי המתגורר בעמק הסיליקון, פנה דרך פייסבוק לחברות ישראליות לפני כמה שבועות ומאז, הוא מספר, נחשף לעולם של סטארט-אפים שעומדים בפני חידלון. "יש בישראל המון חברות סטארט-אפ שגייסו כסף ממשקיעים אבל אחרי שנה או שנתיים נתקעו. הן מתקשות לגייס כסף או שהמוצר לא הצליח לצבור משתמשים והם מחפשים מה לעשות הלאה. לעיתים קרובות הם ממש לא יודעים אך לגמור את זה: האם להמשיך ולשרוף את הכסף, או למכור את הקניין הרוחני, ולא תמיד הן יודעות מה לעשות בכדי למשוך חברות גדולות לקנות אותן".

"כאשר חברות שלא הצליחו מחליטות שהן מעוניינות להימכר, הכוח נמצא בידיים של המשקיעים. לכן אנחנו פונים ישירות למייסדים ולעובדים כי אנחנו מאמינים יותר בתהליך טוב יותר עבורם. אם הצוות ימשיך להתקיים כצוות, גם בחברה אחרת, סימן שהכסף של המשקיעים עשה משהו חשוב גם אם החברה התפרקה".

תגיות