אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

צפו: מה עשתה תלמה עם הקורנפלקס המזוהם

שבועיים אחרי שהתפוצצה פרשת הקורנפלקס המזוהם, הגיעו הבוקר משאיות למפעל תלמה בערד והחלו בפינוי של 120 הטון של דגני הבוקר המזוהמים מחוץ למפעל. סטורנקסט: נתח השוק של תלמה בדגני הבוקר צנח ב־12%

09.08.2016, 12:34 | נורית קדוש

שבועיים אחרי שהתפוצצה פרשת חיידק הסלמונלה בקורנפלקס, החלה תלמה בפינוי ושינוע של 120 הטון של דגני הבוקר המזוהמים מחוץ למפעל בערד. כפי שפורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות", קרטוני הקורנפלקס יגיעו לאתר בצפון הארץ, שם יעברו תהליך של גריסה, ולאחר שיהפכו לפתיתים קטנים, יועברו בעתיד למפעלים שונים וישמשו תחליף לדלק של תנורי מלט.

קראו עוד בכלכליסט

יוניליוור איבדה בשבוע שעבר את שליטתה בשוק דגני הבוקר, בעקבות פרשת חיידק הסלמונלה שנמצא בחלק ממוצריה והגיע לרשתות השיווק. למרות האמצעים שנקטו בחברה על מנת למנוע זאת, יציאת דגני הקורנפלקס המזוהמים מחוץ למפעל, גרמה לירידת נתח השוק שלה בקטגוריית דגני הבוקר וחטיפי הדגנים מ־50.4% לפני המשבר ל־38% בשבוע שעבר, על פי נתוני סטורנקסט, המספקת מידע קמעונאי. בנוסף, הנתונים מראים כי קטגוריות אחרות בהן פועלת החברה לא נפגעו, כמו עזרי אפייה, שוקולד וחטיפים מלוחים.

לא רק יוניליוור נפגעה, אלא מכירות קטגוריית כלל דגני הבוקר ירדו בשבוע המשבר ב־1.09 מיליון שקל לעומת השבוע שקדם למשבר והסתכמו ב־12.36 מיליון שקל. לצד הירידה במכירות הקטגוריה, איבדו דגני תלמה בשבוע החולף כשליש מהיקפם שהסתכמו ב־4.7 מיליון שקל לעומת 6.77 מיליון שקל לפני כן.

מכירות מוצרים שלא נקשרו לפרשה ירדו

הפגיעה במכירות לא נרשמה רק במוצרים שנחשפו לזיהום בחיידק הסלמונלה, אלא גם במוצרים שכלל לא היו קשורים לפרשה. כך לדוגמה, לצד ירידה של 33.8% במכירות קורנפלקס תלמה שנקשר לזיהום, רשם מותג הדגל של דגני הבוקר של תלמה, כריות, ירידה של 24.6% במכירות. זאת, למרות שלא יוצר בקו המזוהם במפעל החברה בערד. גם מותג ברנפלקס, שלא נכלל ברשימת המוצרים שחלקם נחשף לזיהום, ירד ב־22.8% ביחס לשבוע שקדם לפרשה. כמו כן, מותג קוקומן, שיוצר בקו המזוהם, צנח ב־21.2%. בעקבות החלטת יוניליוור שלא להכחיש פרסומים ולפיהם אחד המוצרים הנגועים הוא דגני דליפקאן, צנחו מכירות המותג שלא היה קשור למשבר ב־48.6%.

ביחס לירידה במכירות נמסר מיוניליוור כי מנתוני סטורנקסט שבידיהם, המכירות בקטגוריית דגני הבוקר ירדו מ־11.65 מיליון שקל בשבוע שקדם למשבר ל־10.53 מיליון שקל לאחריו, ונתח השוק של החברה ירד מ־57.8% לפני המשבר ל־44.3%.

המשאיות עוזבות את המפעל, צילום: שמואל קפלן המשאיות עוזבות את המפעל | צילום: שמואל קפלן המשאיות עוזבות את המפעל, צילום: שמואל קפלן

לאחר שבחברה שמרו למשך חודש את המידע על הזיהום, עד שצרכנית גילתה שבידיה מוצר נגוע לפי מספר הייצור שעל הקופסה ויצרה קשר עם יוניליוור, התמונה מתחילה להתבהר.

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מתוך כ־154 אלף המוצרים הנגועים בסלמונלה, כ־60% הם קורנפלקס בד"ץ שיועד לשוק החרדי, כ־25% הן של קורנפלקס אלופים וכ־9% אלף של קוקומן צדפים. על קו הייצור הנגוע יוניליוור ייצרה במשך שבוע שלם, בין 23.6–30.6, ולאחר שהופסק ביום האחרון, הוא חודש כעבור שלושה ימים. בפרק הזמן הזה הקו הנגוע עבר ניקוי מלא.

 , צילום: אבי כהן, צביקה טישלר, תלמה צילום: אבי כהן, צביקה טישלר, תלמה  , צילום: אבי כהן, צביקה טישלר, תלמה

עדיין לא ידוע איך יצאו המוצרים המזוהמים מהמפעל

לאחר חודש שביוניליוור וכן במשרד הבריאות יודעים על הזיהום בפס הייצור, המוצרים שנמצאו נגועים בסלמונלה עדיין לא הושמדו. "מדובר בהשמדה בהיקף לא שגרתי במפעלנו. אנו נערכים לתהליך ההשמדה הדורש היערכות מיוחדת ומעורבות בעלי מקצוע. תהליך ההשמדה יתבצע בימים הקרובים בתיאום עם משרד הבריאות", כך נמסר מיוניליוור. עוד הוסיפיה יוניליוור כי לחברה יש נוהל השמדה ואופן הביצוע נגזר מהיקף ומסוג המוצר.

כשנשאלו בחברה אם היו מקרי השמדה בעבר ואם גם הם התבצעו לאחר למעלה מחודש מרגע הגילוי, גם הפעם התחמקו ביוניליוור מתשובה עניינית. "תהליך האישור והיערכות להשמדה הוא ארוך ומסודר", נמסר. "החברה פועלת בסטנדרטים מחמירים של איכות סביבה ומבצעת תהליך מאובטח ומוקפד".

מנכ"לית יוניליוור ענת גבריאל. החברה איבדה השליטה בשוק הדגנים, צילום: שי יחזקאל מנכ"לית יוניליוור ענת גבריאל. החברה איבדה השליטה בשוק הדגנים | צילום: שי יחזקאל מנכ"לית יוניליוור ענת גבריאל. החברה איבדה השליטה בשוק הדגנים, צילום: שי יחזקאל

יחד עם זאת, נשאלת השאלה, גם על ידי הצוות של משרד הבריאות שנשלח למפעל ביום ראשון לתחקור הפרשה, כיצד יצאו האריזות הנגועות מהמפעל. לכך, השיבו מהחברה כי "המוצרים מפס הייצור הנגוע הוזנו בברקוד בחסימה לוגית, כלומר לא ניתנים לשחרור ולשיווק". כך, שחסימה והפרדה פיזית לא בוצעו, אלא בחברה בחרו לסמן אחרת את המוצרים המזוהמים.

אתמול הגיעו למפעל תלמה בערד חוקרי משרד ויצמן יער ששכרה החברה, בניסיון להבין כיצד זה קרה, ואם מדובר בטעות אנוש או במעשה במזיד. הערכות הן כי כבר היום תסתיים החקירה ותעביר ליוניליוור את מסקנותיה.

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
מקום נורמלי עפ כללים פשוטים היה חובה  לסמן
מקום נורמלי עפ כללים פשוטים היה חובה  לסמן באופן הכי ברור ---------------------------  את החומר  הפגוע שאסור השימוש .   זה כלל בסיסי בבטיחות . חוסר הסימון מצביע על הרצון  לשווק בהמשך את המוצרים הפגועים  בכל מקום שמקבל/מוסר  ציוד רב עפ כללי בטיחות    קיים  מיקום מיוחד לציוד  "בהסגר" ציוד זה סגור כך שלאף אחד אין אפשרות לגעת בו !!
Sword  |  10.08.16
17.
כשבית המשפט לא מתערב עת מובאים לפניו מעשים
כשבית המשפט לא מתערב עת מובאים לפניו מעשים נפסדים של גופים חזקים, הכול הופך להפקרות שהולכת ומתעצמת, צא וראה מה עושים שופטים/ות רופסים חסרי בינה והגיון בריא.. עת מבקשים מהם להתערב במעשי נפסדות של הנ"ל.. "גוף יודע טוב מאחרים כיצד להתנהל בתחומו ולכן ביהמ"ש לא יתערב ולא יבוא במקום המחליטים.." נו נו...  ומה צריכים  הגופים שרוצים להסתיר אם לא הבטחה כזו של רופסי המשפט.. כך הגענו לחוסר אמון מוחלט במערכת המשפט שהיא היחידה שמוסמכת להרתיע עבריינים מכול הסוגים, אך מעדיפה לשבת בצד ולנמק שהגוף יודע יותר טוב.. וההפקרות חוגגת !!
Bottle  |  10.08.16
לכל התגובות