אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גילת רשתות לוויין זורחת ב־2016 אך העתיד מעורפל צילום: צביקה טישלר

גילת רשתות לוויין זורחת ב־2016 אך העתיד מעורפל

השנה צפויה להשכיח מחברת הלוויינים את השפל של 2015 בזכות חוזים חדשים. במקביל החברה מתמודדת עם שחיקה ברווחיות הגולמית ותלות רבה בפעילות בדרום אמריקה. למרות הכל, ישי דוידי, שהפך לבעל השליטה ב־2014, כבר מורווח על ההשקעה

31.08.2016, 07:34 | אורי טל טנא

ההיסטוריה של גילת רשתות לוויין כוללת קרוב לעשרים שנה של המראות והתרסקויות. ההמראה הבולטת היתה בשנת 2000, בשיא הבועה של בורסת נאסד"ק, אך לאחר מכן עברה החברה משברים רבים ובניה מחודשת של המבנה העסקי שלה.

קראו עוד בכלכליסט

2015 הסתמנה כשנת שפל נוספת, שבה ההכנסות ירדו ב־16% ועמדו על 197.5 מיליון דולר בלבד, הפסד GAAP־non עמד על 12.6 מיליון דולר ואילו ההפסד בשורה התחתונה היה גדול יותר בשל מחיקות חשבונאיות. מנגד, ב־2016 צופה גילת הכנסות של 310-290 מיליון דולר ו־EBITDA (רווח לפני הוצאות ריבית, מיסים פחת והפחתות) של 24-18 מיליון דולר. התחזית של גילת לשנה הנוכחית מתבססת על עלייה חדה בחטיבת השירותים בעקבות התקדמות ביצוע במספר חוזים גדולים בפרו ועל צמיחה צפויה בהכנסות בחטיבת המוביליטי.

עם זאת, גם ב־2016 התמונה לא ורודה לחלוטין, משום שהירידה בשיעור הרווחיות הגולמית במחצית הראשונה של השנה מבהירה שגילת מתמודדת עם תנאי שוק לא פשוטים. סימן השאלה הגדול מבחינת המשקיעים הוא אם 2016 מהווה שנת מפנה, שבעקבותיה יגיעו חוזים חדשים שיובילו לצמיחה נוספת, או שמדובר בעלייה זמנית בלבד שנובעת ממספר חוזים גדולים ושהתוצאות ישובו להיחלש לאחר השלמת החוזים.

בעלת השליטה בגילת היא קרן פימי, בניהולו של ישי דוידי, שמחזיקה ב־34.5% ממניותה. הקרן החלה את רכישת מניות גילת ב־2012 והשיגה שליטה בחברה לאחר שבמהלך 2014 רכשה בשני מועדים שונים חבילות מניות גדולות מקרן יורק, שהחזיקה בשליטה עד לאותו מועד. בסוף מרץ השנה מונה יונה עובדיה לתפקיד המנכ"ל ודב בהרב, ששימש כמנכ"ל זמני לפני כן, מונה לתפקיד היו"ר. בשלב הנוכחי פימי מורווחת על ההשקעה בגילת.

ידי דוידי, צילום: צביקה טישלר ידי דוידי | צילום: צביקה טישלר ידי דוידי, צילום: צביקה טישלר

מספקת תקשורת לפריפריה

גילת עוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מוצרים ושירותים לרשתות תקשורת לווייניות בפס רחב. הפעילות של גילת מרוכזת בשלוש חטיבות: החטיבה המסחרית (Commercial Division), שמפתחת ומשווקת טרמינלים לווייניים. בנוסף החטיבה מפתחת, מייצרת ומשווקת מוצרי תקשורת לווינים נוספים, ושירותים מקצועיים בתחום תקשורת הלווינים; חטיבת המוביליטי (Mobility Division) מייצרת ומשווקת מוצרים שמאפשרים תקשורת לוויינית בתנועה (מטוסים, ספינות, רכבות). לתחום ה־IFC (Inflight Connectivity) בחטיבה זו פוטנציאל צמיחה גבוה. חלק מצרכני החטיבה הם לקוחות צבאיים וביטחוניים (בעבר החטיבה כונתה חטיבת ההגנה), והאחרים הם בעיקר לקוחות בתחום התעופה, הרכבות והספנות; האחרונה היא חטיבת השירותים (Services Division) של גילת מספקת תשתית לטלפון ואינטרנט באמצעות תקשורת לווינית באזורים כפריים בפרו וקולומביה.

11% מההכנסות מפרו

ב־2015 היתה לגילת ירידה חדה בהכנסות החטיבה המסחרית שנבעה מסיום מספר חוזים גדולים ב־2014 בדרום אמריקה, אפריקה ובאוסטרליה. בנוסף, באותה שנה חלה ירידה בהכנסות חטיבת המוביליטי, שנבעה מירידה בהשקעות משרד הביטחון האמריקאי. מנגד, העלייה בהכנסות חטיבת השירותים נבעה מהפרויקטים בפרו ובקולומביה.

הירידה בהכנסות ב־2014 לעומת 2013 מוסברת בסיום חוזה של החטיבה המסחרית עם לקוח גדול מאוסטרליה ב־2014, שההכנסות ממנו ב־2013 היוו 21% מכלל הכנסות החברה (49 מיליון דולר). ב־2014 לא היו לגילת לקוחות שהיוו מעל ל־10% מסך המכירות. ב־2015 לחטיבת השירותים בפרו היה לקוח גדול שהמכירות אליו היו 11% מסך המכירות באותה שנה (22 מיליון דולר). מכיוון שמכירות חטיבת השירותים בפרו צפויות להתרחב השנה, הנתח היחסי של לקוח זה צפוי לגדול באופן מהותי ב־2016.

במחצית הראשונה של השנה הציגה גילת עלייה בהכנסות ממגזרי חטיבות המוביליטי והשירותים ומנגד ירידה בהכנסות החטיבה המסחרית, שנובעת בעיקר מההאטה הכלכלית בדרום אמריקה (שכאמור מהווה שוק מרכזי עבור גילת). חלק מהעלייה במכירות במחצית הראשונה בחטיבת המוביליטי נובעת מעסקה עם חברת GOGO שבחרה במודם של גילת למתן שירותי קישוריות בטיסה (IFC) עבור הדור הנוכחי של מוצריה. בנוסף לתחום ה־IFC גילת מנסה לשווק מוצרים דומים לרכבות.

עליית מדרגה קודמת בתחום חטיבת השירותים התרחשה בעקבות שני חוזים משמעותיים שנחתמו בדצמבר 2013: חוזה של 60 מיליון דולר לפרישת תשתית בקולומביה (פרויקט Kioscos) וחוזה של 36 מיליון דולר לפרישת תשתית בפרו. הפרויקט בקולומביה צפוי להיות מושלם ב־2018. גילת רשמה הפרשה של 10.1 מיליון דולר ב־2015 בגלל הפסדים צפויים מהפרויקט בקולומביה (הפרשה זו מופיעה בדו"חות GAAP אך מנוטרלת בדו"חות GAAP־non). כלומר, בתחילת ביצוע הפרויקט בקולומביה גילת לא העריכה נכון את היקף ההוצאות הצפוי, וב־2015 היא ביצעה התאמה להיקף ההוצאות בפועל. המשמעות מבחינת הדו"חות היא שגילת רשמה ב־2014 רווחיות על הפרויקט בקולומביה, ב־2015 גילת מחקה את רווחיה על הפרויקט מהשנים הקודמות (אך מחיקה זו לא מופיעה בדו"חות GAAP־non), והשנה החברה תרשום הכנסות על הפרויקט, אך ללא רווחיות.

נישאת על גלי החוזים

לתוצאות של גילת יש עונתיות, שבה הרבעון הרביעי חזק מהותית מיתר הרבעונים הן בשורת ההכנסות והן ברווחיות. לכן קצב ההכנסות והרווחיות במחצית הראשונה והצפי לעלייה בהכנסות מחוזים שכבר נחתמו עקביים עם ההערכות החברה לגבי ההכנסות וה־EBITDA הצפויים השנה. גילת, שנסחרת בת"א ובנאסד"ק, מוגדרת בארה"ב כ"חברה מונפקת זרה" ולכן היא לא מחויבת בפרסום דו"ח רבעוני מלא (10Q) אלא מסתפקת בדו"ח הרבעוני המצומצם, ובדו"ח השנתי המלא (20F). הדו"חות המלאים כוללים מידע רב על חלוקת ההכנסות לפי חטיבות ועל לקוחות שמהווים מעל ל־10% מההכנסות. לכן המשקיעים יצטרכו להמתין עד פרסום דו"ח 20F לשנה זו, שצפוי להתפרסם במרץ 2017, כדי לדעת בדיוק רב יותר את הגורמים לצמיחה הצפויה בהכנסות ב־2016 ועד כמה העלייה נובעת מעסקאות בודדות גדולות.

בינתיים, החברה פרסמה כי העלייה בהכנסות מגזר השירותים ב־2016 נובעת משני מכרזים, שבהם זכתה במרץ ובדצמבר 2015. החוזים הם לביצוע מספר פרויקטים גדולים של בניית תשתיות תקשורת אזוריות בפרו עבור קרן התשתיות הממשלתית FITEL. ההכנסות הכוללות הצפויות מהחוזים הן 285 מיליון דולר ו־108 מיליון דולר, כשחלק מהותי מההכנסות צפוי להיות מוכר ב־2016 ו־2017 במקביל להתקדמות התקנת התשתית. יתרת ההכנסות צפויות להתקבל באופן מדורג לאורך עשר השנים שלאחר מכן בשל תחזוקת התשתית שהוקמה ומכירת שירותים נוספים על גבי הרשת שהוקמה.

גילת רשתות לוויין, צילום: צביקה טישלר גילת רשתות לוויין | צילום: צביקה טישלר גילת רשתות לוויין, צילום: צביקה טישלר

אם החברה לא תזכה במכרזים נוספים החל מ־2018 קצב ההכנסות מפרויקטים אלו צפוי לרדת בצורה מהותית. אומנם שיעור הרווח הגולמי של הפרויקטים נמוך מהממוצע של החברה, אך שיעור הרווח התפעולי שלהם לא שונה מהותית מהממוצע (כיוון שההוצאות התפעוליות שלהם נמוכות), לכן, לפרויקטים של חטיבת השירותים של גילת בפרו תרומה מהותית לרווחיות הצפויה השנה ובשנה הבאה.

הצמיחה של גילת ב־2016 צפויה להיות מושפעת גם משני חוזים עם לקוחות סינים, שנחתמו במחצית השנייה של 2015 וצפויים להניב הכנסות החל מהמחצית השנייה של השנה. החוזה הראשון נחתם עם ChinaSat לספק רשת תקשורת לוויינית עבור ChinaSat 16, לוויין מרובה אלומות לתקשורת פס רחב. החוזה השני עם חברת Synertone, שמספקת פתרונות לוויינים מהונג קונג, למכירת ציוד שמטרתו לאפשר אפליקציות לתקשורת נייחת וניידת על גבי רשת האינטרנט הלווייני בפס רחב שלה. בנוסף, גילת חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם ספקית ציוד הרכבות הגדולה בעולם, החברה הסינית CRRC, שיש לו פוטנציאל ליצור הכנסות מהותיות בעתיד.

החטיבה המסחרית של גילת חתמה במהלך השנה הנוכחית על מספר חוזים משמעותיים. בפברואר השנה חתמה גילת על חוזה עם החברה־הבת של סופטבנק היפנית למתן פתרונות תמסורת לווינית לרשת LTE, שמפעילה סופטבנק כדי לאפשר שירותי גישה בפס רחב לטלפון ולאינטרנט באזורים מרוחקים. ביוני חתמה גילת על חוזה עם Sky Net לספק תמסורת סלולארית במיאנמר. ביולי חתמה גילת על חוזה עם Dizengoff Ghana, שלפיו גילת תספק לחברה תשתית לתקשורת פס רחב מבוססת לוויין לבתי ספר ושירותי סלולאר לאזורים רחוקים בגאנה. בנוסף, ביולי חתמה גילת על חוזה עם ספקית האינטרנט הברזילאית Ruralweb, שתתקין את הפתרון של גילת לתקשורת לאזורים מרוחקים. באוגוסט בחרה Avanti בטכנולוגיה של גילת במטרה לשפר את הכיסוי של רשת LTE של חברת EE בבריטניה.

למרות אותם חוזים חדשים ולמרות ההתמקדות של החטיבה המסחרית בשוק הלוויינים מרובי האלומות (HTS), שמאפשר ניצול יעיל בהרבה של יכולות הלוויין, החטיבה המסחרית הציגה ירידה במכירות במחצית הראשונה של השנה (כאמור, גילת לא מוסרת את המספרים המדויקים של כל חטיבה במחצית הראשונה). חלק מהירידה בתוצאות חטיבה זו מוסברות בחולשה הכלכלית בדרום אמריקה, שכללה היחלשות של המטבעות העיקריים ביבשת מול הדולר, והליכים של פשיטת רגל של חברת התקשורת הברזילאית Oi, שפגעה בתוצאות של גילת והובילה להפרשה לחובות מסופקים והקטנה של הכנסות נדחות ב־1.7 מיליון דולר ברבעון השני. סביר שההשפעה של החוזים החדשים שנחתמו השנה, ושל החוזים בסין שנחתמו בשנה שעברה אך צפויים ליצור הכנסות מהותיות רק בעתיד, ישפיעו לטובה על תוצאות החטיבה המסחרית במחצית השנייה של השנה.

תנאי שוק מאתגרים

שתי המגמות המנוגדות המשפיעות על המוצרים של גילת הן מחד התרחבות של רשתות הסיבים האופטיים, שיוצרת פרישה הולכת וגדלה של תשתיות תקשורת ללא צורך בלוויין, ומנגד עלייה בביקוש לאותן תשתיות תקשורת ויכולת הולכת וגדלה של הלוויינים לספק תקשורת פס רחב בעלויות הולכות ופוחתות. קשה להעריך אילו שווקים חדשים יפתחו בפני תקשורת לוויינים כתוצאה מהתפתחות הטכנולוגיה והירידה במחירי רוחב הפס הלווייני, ואם שווקים אלו יהיו מהותיים יותר מאובדן השווקים שנובע מהרחבת פרישת התשתית שאינה מבוססת לוויין.

אמצע טווח תחזית ההכנסות (300 מיליון דולר) של גילת השנה גבוה בכ־65 מיליון דולר מההכנסות שהיו ב־2014, מנגד, אמצע טווח תחזית ה־EBITDA (21 מיליון דולר) לשנה הנוכחית נמוך ב־10% מזה שהיה ב־2014. חלק קטן מהפער מוסבר בפרויקט בקולומביה שיצר הכנסות בשתי השנים, גילת הכירה ברווחיות ממנו ב־2014 אך לא תכיר ברווח ב־2016. החלק המהותי יותר בהפרש מוסבר בשחיקה ברווחיות הגולמית. בחצי הראשון של 2014 שיעור הרווח הגולמי (GAAP־non) היה 40%. שיעור הרווח הגולמי ב־2015 ירד ל־30%, כשחלק מהחולשה מוסברת בירידה במכירות. אך במחצית הראשונה של 2016, למרות העלייה במכירות, שיעור הרווח הגולמי ירד ל־25% בלבד. הירידה ברווחיות הגולמית ב־2016 מוסברת בשילוב של שחיקת מחירים ושל נתח גבוה יותר מההכנסות שמגיע מחטיבת השירותים, שלה שיעור רווחיות גולמי נמוך יותר.

כיוון שההכנסות מפרויקטים של חטיבת השירותים בפרו צפויות לרדת משמעותית החל מ־2018, ואם החברה לא תזכה במכרזים נוספים ייתכן שהחל מאותה שנה תהיה ירידה בהכנסות. דו"חות גילת משדרים אופטימיות לגבי התרחבות תחום IFC, לגבי תחילת מכירות מהותיות בסין ולגבי שוק הלוויינים מרובי האלומות. עם זאת, החוזים החדשים של החטיבה המסחרית עדיין לא מתורגמים לעלייה במכירות של אותה חטיבה, יש שחיקה מתמשכת בשיעור הרווחיות הגולמית של גילת וכפי הנראה התוצאות של החברה עדיין מושפעות מאוד ממספר קטן של עסקאות גדולות.

מצבה הפיננסי של גילת טוב. נכון לסוף יוני 2016 היו לחברה מזומנים בהיקף של 130 מיליון דולר, לאחר שגייסה במרץ 35 מיליון דולר בהנפקת זכויות. לגילת התחייבויות פיננסיות של 22 מיליון דולר בלבד. האתגר של גילת הוא להיעזר בטכנולוגיה ובהון האנושי של החברה, יחד עם המצב הפיננסי היציב, כדי לייצר רווחיות גבוהה למרות הסביבה התחרותית המאתגרת. השנה הנוכחית צפויה להיות שנה טובה לגילת, אך קשה להסיק ממנה לגבי העתיד.

השורה התחתונה

גילת צופה פוטנציאל צמיחה בתחום התקשורת למטוסים ועלייה בהיקף המכירות בסין, עם זאת החברה עדיין תלויה מאוד במספר קטן של עסקאות גדולות

 

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

תגיות