אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בג"ץ ביטל צו ביניים שהכיר בתקנות דמי טיפול ארגוני צילום: bigstock

בג"ץ ביטל צו ביניים שהכיר בתקנות דמי טיפול ארגוני

בית המשפט קיבל את בקשתה של לשכת המסחר והתעשייה חיפה והצפון לבטל צו ביניים שביסס הכרה בתקנות דמי הטיפול הארגוני שהציע משרד העבודה. התקנות טרם נכנסו לתוקף אך צו הביניים הכיר בהן עד כה

05.09.2016, 18:09 | שירות כלכליסט
בית המשפט העליון ביטל את צו ביניים, שעמד בתוקף מזה כשנתיים, אשר ביסס הכרה בתקנות דמי הטיפול הארגוני שהציע משרד העבודה. בכך הכיר ביהמ"ש בבקשתה של לשכת המסחר והתעשיה חיפה והצפון. התקנות טרם נכנסו לתוקף, אך צו הביניים של בג"ץ הכיר בהן עד כה.

קראו עוד בכלכליסט

תקנות דמי הטיפול הארגוני החדשות, תלויות ועומדות כבר מספר שנים על שולחנה של הכנסת אך טרם זכו לאישורה. על פי התקנות ארגוני מעסיקים יכולים לגבות דמי טיפול ארגוני ממעסיקים (מפעלי תעשייה) שאינם חברים בארגון מרצונם. מדובר בתקנות שנויות במחלוקת. לאחרונה אף הביע מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג את דעתו בכנסת כי הן מיותרות לחלוטין ומהוות כפיה לא לגיטימית על בעלי עסקים לשלם כספים לארגונים שאינם פועלים בתחרות.

גם יו"ר וועדת העבודה והרווחה של הכנסת אמר כי התקנות המוצעות אינן נראות לו רלוונטיות ומתאימות. לשכות המסחר והתעשייה בצפון ובדרום הודיעו כי יש לבצע בתקנות המוצעות שינויים מהותיים, מאחר שהן יוצרות כפייה על עסקים קטנים לתשלום של אלפי שקלים בשנה.

בתי הדין לעבודה כבר פסקו מספר פעמים כי התקנה הקיימת, המחייבת מפעלי תעשיה בתשלום דמי טיפול ארגוני לארגוני מעסיקים, גם אם הם חברים בארגון אחר – היא תקנה פסולה. בג"ץ פרסם בשנת 2015 צו ביניים לפיו ינהגו בינתיים על פי טיוטת התקנות המוצעות של הממונה על יחסי עבודה, שלמה יצחקי. עתה, לבקשת לשכת המסחר חיפה, בוטל צו הביניים וזאת, לאור המעמד המעורער של התקנות המוצעות והעובדה כי מזה שנים מסרבת הכנסת לאשרן.

בג"ץ הביע אי נחת מהעיכובים הממושכים בפתרון הבעיה, המעידים על קשיי משילות, והוא קצב לוח זמנים לתגובה נוספת של המדינה, עד 30 בנובמבר 2016, ובהתאם לתגובה זו תתקבל החלטתו.

מי שיכריע בקרוב בסוגיה הוא שר העבודה החדש, ח"כ חיים כץ, המכיר היטב את המציאות בתחום ארגוני עובדים ומעסיקים. השר כץ אמר בשעתו, כשכיהן כיו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, כי "הדרישה לגבות דמי טיפול בגובה 50% מדמי החבר, היא מופרזת. "מעסיקים שלא מעוניינים להיות חברים בארגוני מעבידים מחויבים בתשלום דמי טיפול, ודמי הטיפול הכפויים האלה עשויים להגיע לכדי עשרות אלפי שקלים בשנה. זה לא ראוי בעיני". הוא סבר אז כי יש לקבוע תקרה לתשלום דמי הטיפול הארגוני.

ח"כ חיים כץ. יכריע בנושא, צילום: עמית שעל ח"כ חיים כץ. יכריע בנושא | צילום: עמית שעל ח"כ חיים כץ. יכריע בנושא, צילום: עמית שעל

תגיות