אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בצל החשד להונאה: עמותות שירות לאומי יוכפפו לביקורת החשכ"לית צילום: עומר מסינגר

בצל החשד להונאה: עמותות שירות לאומי יוכפפו לביקורת החשכ"לית

על רקע פשיטת המשטרה בשבוע שעבר על משרדי חמש עמותות שירות לאומי בחשד כי חייבו משרדים ממשלתיים בחיובי יתר, יוגש בעוד כשבועיים חוק המסדיר את התחום. העמותות ייחוייבו להגיש דוחות כספיים לחשכ"לית ופעילותן תוגבל להשמת מתנדבים בלבד

08.09.2016, 08:12 | ספי קרופסקי

הנוסח הסופי של חוק שירות לאומי צפוי לכלול בתוכו מנגנונים שמטרתם למנוע חיובי יתר כתוצאה מדיווחים כפולים או כוזבים. זאת לאחר שרק בשבוע שעבר ערכה המשטרה חיפושים במשרדיהן של חמש עמותות מוכרות לניהול הליך השמה של בנות שירות לאומי בחשד כי חייבו גופים ציבוריים בחיובי יתר בהיקפים של מיליוני שקלים באמצעות דיווחים כפולים או כוזבים.

קראו עוד בכלכליסט

ועדת העבודה והרווחה צפויה לקיים דיון בהצעת החוק הממשלתית ב־19 בספטמבר, וככל הנראה גם לאשר אותה באותו היום לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. בדיון צפוי להשתתף שר החקלאות אורי אריאל (הבית היהודי) שמשרדו אחראי כיום על מינהלת השירות הלאומי. החוק החדש צפוי להסדיר משפטית את תחום השירות הלאומי, שעד כה התבסס על מספר חוקים ותקנות.

בשלב זה מדובר בשני מנגנונים לפחות שעליהם קיימו באחרונה דיונים במשרדי החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו (שערכה את הבדיקה הראשונית לחשדות) בשיתוף עם המשנה ליועמ"ש דינה זילבר. הראשון קובע כי עמותת שירות לאומי תעסוק אך ורק בהפניית המתנדבות והמתנדבים ולא באף עיסוק אחר, וזאת בשונה מהמצב כיום שבו ישנן עמותות העוסקות גם בתחומים נוספים, בעיקר בתחום החינוך.

מימין: החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי-בויאנג מימין: החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי-בויאנג'ו ושר החקלאות אורי אריאל | צילום: עומר מסינגר מימין: החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי-בויאנג

בתקופת הביניים, שתימשך עד 90 יום לכל היותר לאחר החקיקה, עד שהעמותות יעברו לעסוק אך ורק בהפניית מתנדבים, תבוצע הפרדה חשבונאית, כספית, כלכלית וניהולית מלאה בין העיסוק בנושא השירות הלאומי לבין העיסוק בנושאים האחרים. החשש הוא כי עיסוק פיננסי בכמה תחומים עלול להוביל לבלבול בחשבונות, אם בזדון ואם באופן לא מכוון, ולהוביל לדיווחים כוזבים.

מנגנון נוסף שמוצע לכלול בחוק הוא הכפפת העמותות לביקורת החשבת הכללית. לפי ההצעה, העמותות ימסרו לנציגי החשבת הכללית או מי מטעמה כל פרט, מידע, מסמך, דיווח כספי ודו"חות הקיימים בגוף המוכר על פעילותן והחלטותיהן. כמו כן העמותות יאפשרו לאנשי משרד החשבת הכללית לעיין בספרי החשבונות. אם לא ישתפו פעולה כפי שמוצע, "רשאי החשב הכללי לעכב, לקזז, או להפסיק תשלומים לגוף המוכר".

ביולי האחרון פורסם ב"כלכליסט" כי משרד החשבת הכללית במשרד האוצר עורך בדיקה פיננסית במינהלת השירות האזרחי־לאומי ובעמותות הכפופות למינהלת שבהן מתנדבים בנות ובני השירות הלאומי. במסגרת הבדיקה התגבש חשד כי חלק מהעמותות העבירו למשרדי ממשלה שונים דיווחים כוזבים על תקני מתנדבים וקיבלו עקב כך החזרים כספיים גדולים יותר מכפי המגיע להן.

כיום פועלות שמונה עמותות שירות לאומי שדרכן משרתים כ־18 אלף מתנדבים. העמותות נמצאות תחת מינהלת השירות הלאומי שמאז הוקמה ב־2007, היתה כפופה למשרדים שבראשם עמדו שרים ממפלגת הבית היהודי. תחילה היתה תחת משרד המדע והטכנולוגיה בזמן כהונתו של יו"ר הבית היהודי דאז דניאל הרשקוביץ, לאחר מכן עברה למשרד הכלכלה בזמן שנפתלי בנט עמד בראשו, משם עברה למשרד לאזרחים ותיקים שבראשו עמד השר לשעבר אורי אורבך ז"ל ולאחר מכן עברה למשרד החקלאות תחת אורי אריאל.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ומה לגבי פיקוח על רמת השירות+שימוש בשירות כפיקוח?
במקום להשתמש בבנות השירות הלאומי כסוג של פיקוח על המקומות בהן עושות חייל (המושג במובן של עבודת קודש מבורכת, לא חייל מלחימה שהוזכר שנכלל בשירות הלאומי מבחינת התפקיד), נראה כי הן כפופות להמלצות או במשקל שיישאר לקורות חיים או מול שולחיהן. וכך, כאשר נתקלות באי סדרים ומנסות לתרום ולשנות גישה מיושנת של המקומות אליהם הן נשלחות - מעיפים אותן פשוט. מאחר ונשלחות לפריפרייה זה לא רק נוכחותן מה שחשוב אלה הן רוח החדשנות שמביאות והן יכולת לשים לב לעוולות שמתרחשות.
עע  |  30.12.16