אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 "השוק מתחיל להפנים כי העלאת ריבית נוספת בפתח" איור: דניאל גולדפרב

"השוק מתחיל להפנים כי העלאת ריבית נוספת בפתח"

האנליסטים מייחסים את הירידות החדות בשווקים בעולם להכרה בנורמליזציה קרובה של שיעורי הריבית בארה"ב. לאומי שוקי הון: "מבחינת הפד, נראה כי העלאת ריבית היא חובה"; לידר שוקי הון: "המשקיעים מגיבים ביציאה משווקי המניות והאג"ח"

11.09.2016, 11:21 | אמיר רוזנבאום

שוק המניות בארה"ב סיים את שבוע המסחר שחלף בירידות שערים חדות של מעל ל-2% במדדים המובילים. היה זה היום הגרוע ביותר בשוקי המניות בארה"ב, מאז ה-24 ביוני, יום לאחר החלטת הברקזיט של בריטניה. "הגורם העיקרי לירידות השערים היה הבנה של השוק כי העלאת ריבית נוספת על ידי הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב, נמצאת בפתח". כך טוען דודי רזניק, מנהל דסק מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון.

קראו עוד בכלכליסט

לדבריו, "בתקופה האחרונה מספר בכירים בפד (כולל היו"ר ג'נט יילן וסגנה סטנלי פישר) התבטאו בדבר הצורך להמשיך בתהליך הנורמליזציה של הריבית על רקע הדרך הארוכה שעשתה כלכלת ארה"ב מאז המשבר, כולל התאוששות שוק העבודה ולמעשה הקרבה ליעדים שהוצבו בעבר מבחינת התעסוקה הצמיחה ואפילו האינפלציה, למרות שזו עדיין נמצאת מעט מתחת ליעדי הפד".

וול סטריט , צילום: רויטרס וול סטריט | צילום: רויטרס וול סטריט , צילום: רויטרס

רזניק מציין כי למרות התבטאויות של בכירי הפד השווקים עדיין לא הפנימו את הדברים והמשיכו להאמין כי העלאת ריבית לא צפויה לפני חודש דצמבר השנה. "התבטאותו של אחד מראשי הפד - נשיא הפד בבוסטון אריק רוזנגרן - היתה טריגר נוסף. רוזנגרן לא רק התבטא בדבר הצורך בהעלאת ריבית, אלא גם הזהיר מפני התחממות יתר של הכלכלה במקרה של השתהות מיותרת, לטעמו, בתהליך העלאת הריבית".

"נראה כי השווקים הפנימו את האפשרות הריאלית להעלאת ריבית כבר בהחלטה הקרובה בעוד 10 ימים (21.9). במקביל לירידות השערים בשוק המניות, בשוק האג"ח הממשלתי ניכרה עליית תשואות בעיקר בחלק הבינוני – ארוך של העקום", מציין רזניק ומוסיף כי "גורם נוסף שתמך במגמה השלילית בעולם ביום שישי הייתה החלטת הריבית בגוש היורו ביום חמישי השבוע, אשר הותירה את הריבית ואת כמות הרכישות ללא שינוי. "ההחלטה התקבלה באכזבה מסוימת על רקע ציפיות להארכת תקופת הרכישות מעבר לחודש מרץ 2017 לכל הפחות, ולהרחבת מסגרת הרכישות החודשית".

מהחלטת בריטניה על עזיבת האיחוד, השווקים רשמו עליות שערים כמעט רצופות במהלך חודשיים וחצי, שהזניקו את מדד הנאסד"ק ומדד ה-500 S&P לשיאים נומינליים חדשים. באירופה במהלך אותה תקופה נמחקו כל ירידות השערים מתחילת השנה במדד הדאקס ואילו מדד הפוטסי 100 בלונדון רשם עלייה של קרוב ל-6% מתחילת שנת 2016.

"מבחינת הפד, נראה כי העלאת ריבית היא חובה, שמטרתה להשיב את האמון בבנק המרכזי, לאחר שבמהלך השנה גרר השוק את הפד להמשך השמירה על הריבית, וזאת למרות שהפד הצהיר בסוף השנה שעברה על כוונה ל 3 – 4 העלאות ריבית במהלך שנת 2016", אומרים בלאומי.

"גרירת רגליים נוספת של הפד וההתמהמהות בהעלאת ריבית עלולה לגרום לאובדן אמון של השווקים במדיניות ובהצהרות הפד, מה שעלול להביא לחוסר יציבות ולתנודתיות חריגה בשווקים הפיננסיים. לכן דווקא העלאת ריבית עכשיו והצהרה בדבר מחוייבות לתהליך העלאה איטי, ארוך וזהיר עשויות להיות בבחינת מה שירגיע את השווקים" סיכם.

יונתן כץ מלידר שוק הון טוען כי "המשקיעים מתחילים להפנים כי האפשרות להקלות כמותיות רחבות בשווקים מרכזיים הולך ופוחת בין אם בהמשך רכישות אג"ח או העמקת הריבית השלילית ומגיבים ביציאה משווקי המניות והאג"ח. עם זאת, מוקדם לדעת האם מגמה זו תתרחב".

"יש כאן תגובה של סנטימנט, שנובעת רובה ככולה מהלחץ הגדול בשווקים"

רונן מנחם, מנהל מחלקת המחקר והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות מציין כי "בשוק מתוח ודרוך כמו היום, ולאחר העליות החדות של המניות מתחילת השנה, מספיק שילוב של מספר אירועים מסוג זה בכדי לגרור תנודות חדות בשווקים".

לדבריו, "השוק רוצה ודאות גם בנושא הריבית ויודע שאם הפור נפל והריבית תעלה, עדיף שזה יקרה כבר והאי הוודאות תרד מסדר היום".

מנחם מציין כי הירידות בוול סטריט היו גורפות ולא התמקדו בענף מסוים. "יש כאן תגובה של סנטימנט, שנובעת רובה ככולה מהלחץ הגדול בשווקים. קפיצה של "מדד הפחד" VIX ממחישה זאת היטב. יש לזכור כי בפעם הקודמת שהריבית עלתה, בדצמבר 2015, השווקים דווקא הגיבו בהתלהבות. הפעם, הם פשוט לחוצים יותר, כך שלא ניתן ללמוד מהירידות של יום שישי על מה שיקרה בשבוע הבא" הוסיף.

מנחם מעריך כי נמשיך לראות גל של עליות וירידות, בתגובה לנתונים ולהתבטאויות של בכירי הפד שיהיו עד החלטת הריבית הקרובה (21.9). התבטאויות סותרות של בכירי פד כפי שראינו ביום שישי האחרון, רק יגדילו את רמת אי הוודאות והתנודתיות בימים הקרובים".

ג ג'נט ילן יו"ר הפד | צילום: רויטרס ג

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
הפד יכול להיות מבוהל , מבוסם , מטורלל
הפד יכול להיות מבוהל , מבוסם , מטורלל , מבויש ומזורגג . בינתיים על פי החוק האמריקאי הוא הגוף היחידי שקובע בעניין הריבית ואין מישהוא אחר . הפד אף פעם לא מודיע בריש גליי שהוא מעלה או מוריד את הריבית רק נותן רמזים , בדרך כלל קלושים . הפעם יצא מגדרו שלוש פעמים החודש בצורה בוטה שהנתונים הכלכליים הכשירו את הקרקע להעלאת ריבית מדודה . בגלל זה צנחה הבורסה ביום ששי האחרון בזבנג גדול שלא היה כמוהו מאז ההודעה על הברקזיט . מיליוני משקיעים התחילו להיפטר במסות מהמניות וזה בוודאי מאשר את התחזית שהריבית תועלה , ולא כמה שטויות אינפנטיליות של מגיבים ספורים בכלכליסט שכותבים את ההפך .
Hammer  |  11.09.16
לכל התגובות