אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החוק המוזר שמונע מאנשים עם מוגבלות לעבוד צילום: אלעד גרשגורן

החוק המוזר שמונע מאנשים עם מוגבלות לעבוד

בישראל יש חוק שגורם לאנשים עם מוגבלות להפסיד כסף כשהם מתחילים לעבוד. אז מה הפלא ש-60% מהם מובטלים? לא רק הם מפסידים - המשק מאבד 5 מיליארד שקל כל שנה בשל כך

12.09.2016, 13:08 | אורן הלמן
תלויים ברצון הטוב של המעסיק האכיפה הנכה של המחויבות להעסקת אנשים עם מוגבלות למרות צו ההרחבה שמחייב חברות בישראל להעסיק לפחות 2% עובדים עם מוגבלות - הדבר תלוי ברצונו הטוב של המעסיק, עקב היעדר אכיפה משמעותית. לכן הפכה העסקת עובדים עם מוגבלות לאחד הפרמטרים שנבחנים במסגרת תחרות "המעסיק החברתי" גיל קליאן, 5 תגובותלכתבה המלאה

במדינת ישראל חיים 880 אלף אנשים עם מוגבלות בגילאי עבודה, ועוד 330 אלף ילדים עם צרכים מיוחדים. לפי מחקר שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לפני חצי שנה, 14% מאזרחי ישראל בגילאי 20 ומעלה עם מוגבלות תפקודית חמורה. 60% מהם מובטלים. יש בישראל 130,000 ערבים עם מוגבלות. 70% מהם מובטלים. זה המון.

בתחילת ינואר הקרוב ייכנס לתוקפו החוק ההיסטורי שמחייב סיכוי שווה לשילוב של לפחות 5% עובדים עם מוגבלות בכל גוף ממשלתי שיש בו יותר מ- 100 עובדים, ובהחלט מדובר על עשרות אלפי משרות שייפתחו (תוך 5 שנים) לאנשים עם מוגבלות.

זה מאוד הגיוני לפעול לשילוב של אנשים עם מוגבלות בעבודה: מבקר המדינה קבע שהמשק מפסיד, כתוצאה מאבטלה של אנשים עם מוגבלות, לא פחות מ-5 מיליארד שקל כל שנה.

בעל מוגבלות (אילוסטרציה), צילום: shutterstock בעל מוגבלות (אילוסטרציה) | צילום: shutterstock בעל מוגבלות (אילוסטרציה), צילום: shutterstock

אבל מה שמעיב על ההתרגשות הרבה הוא חוק בספר החוקים של ישראל, שנקרא "חוק לרון". החוק הזה קובע שאנשים עם מוגבלות שמתחילים לעבוד מפסידים כסף כשהם מתחילים לעבוד, בהתאם לאחוזי הנכות שלהם ולשכר שיקבלו. כשאנחנו מתחילים לעבוד, אנחנו שואלים את המעסיק: "כמה נרוויח?". אדם עם מוגבלות שואל: "כמה אפסיד כשאתחיל לעבוד?". אבסורד. חלם.

הבדיחה הגדולה היא, שהמדינה, באיזה סוג של סוג של אטימות, טוענת שהחוק "בא לשפר את התנאים של מקבלי קצבת נכות שיוצאים לעבוד. התיקון בחוק משפר את התנאים של מי שיוצא לעבוד, ואינו פוגע בזכויות של מי שלא עובד".

אז זהו – שלא. החוק הזה פוגע קשות במוטיבציה של אנשים עם מוגבלות לצאת לעבוד. משכר נמוך מאוד, של אלפים בודדים של שקלים, קיצבת הנכות של אנשים עם מוגבלות יורדת וככל שהשכר עולה – הקיצבה מופחתת עד שהיא נעלמת.

"חוק לרון" בוחן אנשים עם מוגבלות לפי יכולת ההשתכרות שלהם, במקום להתייחס לנכות שלהם. זו הבעיה של החוק, בתפיסה המעוותת שלו: הקיצבאות אמורות לכסות את ההוצאות הגדולות שיש לאנשים עם צרכים מיוחדים בגלל מצבם הבריאותי. עיוורון, חירשות, שיתוק מוחין, אפילפסיה או מוגבלות נפשית כרוכים בהוצאות רבות על טיפולים, מיכשור ותרופות, ולשם כך נדרשת קיצבת הנכות. כושר ההשתכרות של אנשים עם מוגבלות לא קשור לזה. הקיצבה מטפלת בצרכיהם המיוחדים.

החוק הזה מסליל אנשים עם מוגבלות לתפקידים שהשכר בהם נמוך מאוד (אלפי שקלים בודדים), בכדי שישמרו על הקיצבה שלהם. או לעבודה "בשחור", בלי תנאים סוציאליים ובלי זכויות. המנגנון הזה שולח אנשים עם מוגבלות לתפקידים זוטרים ולא ומשמעותיים. החוק מייצר "תקרת זכוכית" לאנשים עם מוגבלות והם לא מצליחים להפוך ל"סוכני שינוי" בתפקידים בכירים. למעשה, החוק "תוקע" אותם בתחתית סולם הדרגות של ארגונים.

חייבים לשנות מייד את החוק ולקבוע שקיזוז הקיצבאות (בשפה המקצועית ה- disregard) חייב להתחיל משכר של 15 אלף שקל ומעלה (שזה בערך פי 1.5 מהשכר הממוצע במשק). ובמקביל - לעובדים עם מוגבלות שמשתכרים שכר נמוך - יש להשאיר את הקיצבאות בנוסף לשכר.

מאות אלפי אנשים עם מוגבלות שהם מוכשרים, עם יכולות, שלא מקבלים הזדמנות והעדפה מתקנת. החוק שעבר, שמחייב שילוב של 5% עובדים עם מוגבלות בגופי ממשלה הוא עבורם. את החוק הגישו וקידמו חברי הכנסת איציק שמולי, יואב קיש, נורית קורן, אלי אללוף, קארין אלהרר ועוד. יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, מילא גם הוא תפקיד חשוב.

אבל העבודה לא הושלמה, חייבים לתקן את חוק לרון.

במקביל, חייבים גם לדאוג לאנשים עם מוגבלות שלא יכולים לעבוד. הם צריכים לקבל קיצבאות נורמליות, שיאפשרו להם לחיות בכבוד ולא להיאלץ לבחור בין תרופות לבין מזון.

הכותב הוא מייסד דף הפייסבוק והלינקדאין "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה ובחברה

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
תסלחי לי גברת אבל חוק לרון מעניין לי
תסלחי לי גברת אבל חוק לרון מעניין לי את התחת. מצדי להרוויח כמה כמה שיסכימו לשלם לי ושיקטינו (או אפילו יבטלו) את הקיצבה (שגם ככה היא בדיחה עצובה בתכלס).  אם יש מישו שפוחד כאן זה מעסיקים שמלאים בסטיגמות מכאן ועד להודעה חדשה ולכן לא יירצו להעסיק אנשים מוכשרים ומשכילים אפילו בשכר מינימום, רק בגלל שמדובר ב"נכים". וכשמדובר במתוייגים פסיכיאטריים, על אחת כמה וכמה...
Toast  |  16.09.16
15.
הכללה גסה, פושעת וחוטאת לאמת. כאילו שאין חרדים
הכללה גסה, פושעת וחוטאת לאמת. כאילו שאין חרדים שעובדים למחייתם. כאילו שאין חרדים אקדמאים. כאילו שאין חילונים גנבים, מובטלים או סתם אוכלי חינם במדינה. וכאילו שאין מעסיקים שמפלים מועמדים לעבודה בגלל גזע, דת, מין, מגדר, וגם נכות. תתבייש לך, איש קטן ועלוב.
Toast  |  16.09.16
14.
אם יש כאן תפיסה מעוותת, זו תפיסתו של
אם יש כאן תפיסה מעוותת, זו תפיסתו של כותב המאמר ושכמותו, שלא מבינים (או לא רוצים להבין) שאצל מי שמחפש עבודה, הדבר האחרון שידאיג אותו זה החוק לרון הזה. מה זה משנה אם מורידים סכום מסויים משכר עבודה אם במילא לא מוצאים עבודה ? אם במילא עקב היותך מוגדר כ"מוגבל" אתה סובל מאפליה מצד המעסיקים, ומצד שני כל מיני עמותות ואירגונים שמצהירים על עזרה בחיפוש עבודה למוגבלים כביכול, מתייחסים אליך בעצמם כאל עובד סוג ב', ומפנים אותך לעבודות שחורות בהתאם (אם בכלל) ? חוק לרון זה מה שפוגע במוטיבציה לחפש עבודה ? בולשיט אחד גדול ! גם המעסיקים וגם כל אותם אירגונים בתכלס שמים ז... אחד גדול על האנשים שמחפשים עבודה. זה לא משנה מה למדת, איזה תואר יש לך ואפילו אם אתה מוכן לעבוד בשכר מינימום. ברגע שאתה מגדר כ"מוגבל" - הסיכויים שלך למצוא עבודה ראויה שווים לאפס כמעט. כנ"ל לגבי הטיעון שכביכול "הקיצבאות אמורות לכסות את ההוצאות הגדולות שיש לאנשים עם צרכים מיוחדים בגלל מצבם הבריאותי" - אין לך בולשיט גדול מזה. אין לך ניתוק מהמציאות יותר גדול מזה. וכל מי שיציץ בדף של "סיכוי שווה" (עאלק) בפייסבוק יראה בעצמו איזה עבודות מציעים שם במטרה של שילוב ועזרה כביכול לבעלי מוגבלויות - או עבודות שחורות ופשוטות, או מצד שני תפקידים של מכרז שדורשים תואר ראשון, ניסיון של שנים וכן הלאה. כנ"ל באתרים כמו "עבודה נגישה" (שפרסמו משרה למהנדס בשכר מינימום). אז בינינו, קוראים יקרים, מי פה המוגבל באמת לדעתכם...?
Toast  |  16.09.16
13.
רק במדינת ישראל האדם או האזרח הנכה בעל
רק במדינת ישראל האדם או האזרח הנכה בעל אחוזי הנכות נחשב ל"שונה" כביכול המדינה תומכת בעשרות מפעלים לתעסוקה של נכים המועסקים בשכר רעב של 1700 ש"ח בחודש בעבודה של כחצי משרה התעריף לשעה 17 ש"ח מתחת לשכר המינימום המקובל כיום , אנשים בעלי יכולות רבות מגיעים ליום עבודה סתמי בכדי להעביר את ה 5 שעות עבודה שלהם, מקווה שמתישהוא ההפקרות הזאת תיגמר ומהר הנכים זכאים לאותו שכר של כל העובדים השכירים במשק 
Processor  |  14.09.16
לכל התגובות