אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרכז טאוב: השכר הריאלי קפוא כבר 15 שנה בשל יוקר המחיה צילום: גלעד קוולרצ'יק

מרכז טאוב: השכר הריאלי קפוא כבר 15 שנה בשל יוקר המחיה

לפי מחקר חדש, ההוצאות על מזון ודיור אחראיות ל־75% מהעלייה באינפלציה בעשור האחרון, ואף שהשכר בתלוש גדל, הוא לא מצליח להדביק אותן

19.09.2016, 10:34 | מיקי פלד

מחקר חדש של מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל מצביע על הסיבה העיקרית לתופעת הקיפאון בשכר הריאלי של העובד הישראלי הממוצע: העלייה ביוקר המחיה.

קראו עוד בכלכליסט

במרכז המחקר, שערך הכלכלן גלעד ברנד, עמדה השאלה איך זה שאף על פי שהעובד הישראלי הממוצע מפיק תוצר הגבוה ב־15% מזה שנרשם ב־2001, השכר הריאלי שלו (הגידול בשכר שמופיע בתלוש פחות האינפלציה) קפוא מאז. התשובה הרווחת בקרב חלק גדול מהכלכלנים בישראל היא שכוח המיקוח של העובדים קטן עם השנים והם אינם דורשים העלאות שכר כבעבר, אם בשל תהליכים של גלובליזציה ואם בשל השיעור הנמוך של העובדים המאוגדים בוועדים. סיבה אחרת היא שהממשלות בעשור האחרון הפחיתו את מס ההכנסה שמשלמים השכירים, ומכיוון שהעובד רואה מולו שכר נטו שגדל, הוא לא לוחץ על מעסיקו להעלות אותו, והמעסיק יכול להרשות לעצמו לא להגדיל את שכר הברוטו וכך חוסך כסף.

לטענת ברנד, הסיבות הללו שוליות יחסית, ולראיה, חלקם של העובדים בסך כל התוצר נותר יציב יחסית לאורך השנים ועומד על כ־50%.

הוצאות המזון והדיור אחראיות ל-75% מהעלייה באינפלציה בעשור האחרון, צילום: שאטרסטוק הוצאות המזון והדיור אחראיות ל-75% מהעלייה באינפלציה בעשור האחרון | צילום: שאטרסטוק הוצאות המזון והדיור אחראיות ל-75% מהעלייה באינפלציה בעשור האחרון, צילום: שאטרסטוק

הבדיקה של ברנד התמקדה בהתפלגות עליות המחירים במשק על פי המוצרים שמאפיינים בעיקר משקי בית, כמו מזון ושירותי דיור למגורים. לדבריו, שני הסעיפים הללו לבדם אחראים ל־75% מהעלייה באינפלציה בעשור האחרון, ובמקביל עליית המחירים הזאת לא גרמה לגידול בתוצר, כלומר לא הביאה עוד יצרנים להצטרף לשוק ולהגדיל את הפעילות בו. מכאן שהמדד עלה בשיעור גבוה יותר מאשר התוצר, ולכן השכירים במשק מרגישים תקועים, או במילים אחרות, עובדים קשה והרבה ומתקדמים בדרגות - ואף שהשכר בתלוש גדל, הוא בקושי מצליח להדביק את ההוצאות.

 

עוד אומר ברנד כי משמעות ממצאי המחקר שלו היא שהממשלה צריכה להתמקד בתחומי המזון והדיור כדי להקל על הציבור: "בתחום המזון אפשר לנקוט צעדים כמו מעבר לסבסוד ישיר של ענף החקלאות על חשבון הגבלת מכסות, חשיפת השוק ליבוא מתחרה ומניעה של ניצול כוח השוק מצד יצרנים דומיננטיים. בתחום הדיור רצוי להתמקד בצעדים להגדלת ההיצע". חלק הממשלות האחרונות ניסו ליישם צעדים בכיוון הזה, אך ללא הועיל.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
למה לא לעשות את הדברים הכי מתבקשים: למנוע
למה לא לעשות את הדברים הכי מתבקשים: למנוע מרשתות השיווק לגבות מחירים מנופחים עבור ירקות ולדאוג לזה שהחקלאים יקבלו אחוז סביר על התוצרת שלהם, מה שיעזור להם להגדיל את הפריון.  ובתחום של מחירי הדיור להעניק עדיפות במשכתנא לזוגות שזאת הדירה הראשונה שלהם אבל להגביל את נטילת המשכנתאות על ידי משקיעים ואספני דירות. בעזרת סבסוד והגבלה בחוק.
Radio  |  19.09.16
12.
בטח תקוע כי הממשלה לדורותיה תוקעת אותנו כל
בטח תקוע כי הממשלה לדורותיה תוקעת אותנו כל הזמן ודואגת רק לעצמה ולסובבים שלה כמובן למגזר ציבורי חזירי כל אנשי הקבע אוכלי חינם למינהם טייקונים ורק לנו המגזר הפרטי לא דואגים לכלום הופכים אותנו לעבדים שלהם משלמים להם פנסיות תקציביות בשמיים עד מתי ניהיה פריירים חייבים שינוי....
Asher1977  |  19.09.16
11.
ותארו לעצמכם מה זה לחיות מקצבת נכות, פשוט
ותארו לעצמכם מה זה לחיות מקצבת נכות, פשוט גזר דין מוות. אף פעם הפער בין שכר המינימום לקצבת הנכות לא היה כזה גבוה, לפני 15 שנה הוא היה מאוד דומה, קצבת הנכות הייתה בערך אלפיים שקלים אבל גם שכר המינימום. היום קצבת הנכות היא פחות מחצי משכר המינימום, כל העלאה נוספת בשכר המינימום ללא העלאה מותאמת בקצבת הנכות היא גזר דין מוות לעוד ועוד נכים קשים. אם אתם חושבים שאתם זקוקים ממש ממש זקוקים למדיח כלים, לעוזרת בית, לתקציב מספק לאוכל מגוון ובריא, לחימום בחורף ולטלפון סלולרי למקרה שתתקעו, תתארו לעצמכם איך אנשים שבקושי יכולים להתקלח יכולים להסתדר בלעדיהם? אבל הם לא יכולים לממן את זה, ואף אחד לא דואג להם.
Radio  |  19.09.16
לכל התגובות