אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש: אתר אקזיטוואלי לא יוכל לגייס כספים ללא תשקיף

ביהמ"ש: אתר אקזיטוואלי לא יוכל לגייס כספים ללא תשקיף

בכך נדחתה עתירה שהגיש מיזם האינטרנט נגד החלטת רשות ני"ע בנושא, וזאת לאחר תיקון שנכנס בנושא השקעה בחברות הפועלות בתחום ההייטק; אקזיטוואלי: "נפעל במתווה המותאם לתיקון בחוק ני"ע"

19.09.2016, 18:56 | תומר גנון

מיזם האינטרנט אקזיטוואלי (ExitValley), פלטפורמה מקוונת לגיוס השקעות בחברות סטארט-אפ בתמורה למניות, לא יוכל לגייס הון עבור חברות ללא פרסום תשקיף. כך פסקה אתמול (א') שופטת המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א, רות רונן, שדחתה עתירה מינהלית שהגישה אקזיטוואלי נגד החלטת רשות ני"ע בנושא.

קראו עוד בכלכליסט

בבסיס העתירה שהוגשה בחודש אפריל, עמדה החלטת הרשות לגבי המיזם שבבעלות ירון אדלר ויניב שיריון, מנכ"ל החברה. על פי מסמכים שצורפו לעתירה, המיזם ביצע בשנת 2010 פנייה מקדמית לרשות בטרם החל לפעול, וקיבל אישור לספק תשתית לתאגידים לביצוע גיוס הון בהיקפים קטנים ממשקיעים פרטיים פוטנציאליים. ברשות סברו אז שהפעילות אינה בגדר הצעה או מכירה לציבור הטעונה פרסום תשקיף.

השופטת רונן, צילום: שאול גולן השופטת רונן | צילום: שאול גולן השופטת רונן, צילום: שאול גולן

עם זאת, ולאחר שבדצמבר 2015 פורסם החוק לקידום השקעות בחברות הפועלות בתחומי ההייטק, שבמסגרתו תוקן חוק ני"ע, ברשות החליטו שהפרשנות הקודמת שנתנו לחוק בטלה. "נוכח לשון החוק הנוכחית, הצגת מידע מפורט, שאינו מידע כללי, ביחס לתאגידים המגייסים, ובפרט הצגת נתונים כספיים ותנאי ההצעה אינם עולים בקנה אחד עם החוק", נכתב בהנחיה שהעבירה הרשות לאתר.

"מפרסומים באינטרנט עולה כי המיזם ממשיך במתכונת הפעילות בה פעל עד כה, ללא התאמה להוראות החוק כפי שתוקן", הוסיפו ברשות, "נוכח האמור הרינו להודיעכם כי פעילות זו מהווה הצעה של ניירות ערך לציבור ללא תשקיף, תוך הפרה של הוראות החוק". ברשות הוסיפו איום כי אם הפעילות לא תיפסק "ישקול יו"ר הרשות בין היתר לעשות שימוש בסמכותו לחוק לבקש הוצאת צו מניעה בנדון".

הטענה - פגיעה בחופש העיסוק

באקזיטוואלי החליטו לפנות לבית המשפט כדי לבטל את הוראת הרשות. באמצעות עורכי הדין רנאטו יאראק, אוהד יאראק ואנדי אפרון, טענו במיזם כי הפרשנות שנתנה הרשות לתיקון לחוק מוטעית - "המחוקק ביקש להתיר ולהסדיר בחוק פעילות דוגמת המיזם ומיזמים אחרים מסוגו ולהחיל עליהם הוראות מסדירות". במיזם הוסיפו כי "עמדתה של העותרת כי מאחר שהפעילות הותרה בחוק, ובדעתה לקיים את האמור בו, אין כל סיבה שדווקא כעת היא תחדל ממנה, תוך פגיעה בחופש עיסוקה - נפלה על אוזניים ערלות".

ברשות ני"ע, שיוצגה על ידי עורכי הדין ליאב ויינבאום ושלמה כהן מפרקליטות מחוז ת"א (אזרחי), דחו את הטענות. עיקר טענתם הייתה שהשינוי בחוק מבטל את הפרשנות הקודמת שנתנה לפעילות. בנוסף, ברשות טענו כי אינטרס ההגנה על המשקיעים גובר על הפגיעה לכאורה בחופש העיסוק, מה עוד שהמיזם אינו חייב להפסיק לפעול אלא צריך להתאים עצמו לדרישת החוק.

"העותרת לא קיבלה הבטחה כלשהי לכך שהחוק לא ישתנה בעתיד על ידי המחוקק, באופן שימנע ממנה להמשיך לפעול כפי שהיא פעלה", כתבה רונן בהחלטתה. "מובן כי הבטחה כזו ממילא לא הייתה יכולה להינתן על ידי הרשות. משכך, עמדת הרשות שניתנה על בסיס הנוסח הקודם של החוק, אינה יכולה לעמוד אל מול שינוי החוק".

רונן הוסיפה כי: "אם האיסור לעסוק בסוג הפעילות אשר נאסרה בחוק לא ייאכף על העותרת על ידי הרשות באופן מודע ומושכל, הדבר יהווה משום אכיפה בררנית ובלתי מוצדקת של הרשות. משעה שהמחוקק נתן דעתו והגדיר פעילות מסוימת כבלתי חוקית בשל האינטרס הציבורי של הגנה על המשקיעים, העבודה שהעותרת עסקה בפעילות זו משך מספר שנים בעבר, אינה מצדיקה שהחוק לא יאכף עליה".

לעניין טענת אקזיטוואלי כי הפסקת הפעילות עד פרסום תשקיף ועמידה בתנאי החוק תפגע בחופש העיסוק כתבה רונן כי "פעילותה היא מסוג מימון המונים והיא עלולה לסכן באופן משמעותי את כספי המשקיעים הרוכשים ני"ע ללא פרסום תשקיף. האפשרות כי היא תוסיף לפעול ולשווק השקעות לציבור הרחב של המשקיעים הלא מתוחכמים ללא כל פיקוח או הגנה וללא פרסום תשקיף, עלולה לגרום להם נזק חמור. ישנו אינטרס ציבורי ברור כי נזק זה יימנע והוא גובר לטעמי על הנזק שייגרם לעותרת, גם בהנחה לפיה היא תצטרך לחדול לחלוטין מפעילות (טענה שהיא לא הוכיחה אותה)".

מאקזיטוואלי נמסר: "האתר התאים את מתווה הפעולה שלו כדי לפעול בהתאם לתיקון בחוק ני"ע. מזה חצי שנה פועלת החברה, על פי החוק החדש. במהלך תקופה זו השלימו מספר חברות סטארט-אפ קמפיינים מוצלחים באמצעות הפלטפורמה, ובהם הקמפיין הגדול ביותר מאז הקמתה בשנת 2015, וכל זאת בהתאם לתיקון בחוק ני"ע.

"מתוקף היותה של החברה חלוצה ומובילה, ביקשה בעתירתה לבית המשפט להסדיר ולמסד את תחום מימון ההמונים אחת ולתמיד, במהירות האפשרית לטובת ציבור היזמים והמשקיעים.

"צר לנו כי עמדתנו לא התקבלה וכי אין באפשרותנו לחזור ולפעול על בסיס הפרה-רולינג, ונמשיך לפעול במתווה המותאם לתיקון בחוק ני"ע".

תגיות