אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בבייג'ינג מתכוננים לחורף מזוהם במיוחד, ומה עושה הממשלה? צילום: Kyodo

בבייג'ינג מתכוננים לחורף מזוהם במיוחד, ומה עושה הממשלה?

התחממות המים באוקינוס השקט תביא לרוחות חלשות בחורף הקרוב והערפיח מעל בירת סין יתפוגג לאט מהרגיל. הבייג'ינאים יכולים אולי להתנחם בכך שאצל השכנה הודו המצב גרוע אפילו יותר

12.11.2016, 17:47 | אופיר דור, בייג'ינג

מידי שנה במהלך חודש אוקטובר או בתחילת נובמבר לכל היותר, מתרחשים בבייג'ינג כמה שינויים במקביל: הגשם פוסק כמעט לחלוטין, הטמפרטורות צוללות מטה, האוויר הקר והיבש גורם למכות חשמל סטטי תכופות בנגיעה כמעט בכל דבר וזיהום האוויר המפורסם של העיר עולה מדרגה.

קראו עוד בכלכליסט

בבייג'ינג זיהום האוויר הולך ובא לאורך כל השנה בהתאם לכיוון ועוצמת הרוח, אך בחודשי החורף הקרים עולה התכיפות שבה הוא חוצה את הרמה המסוכנת בריאותית. בתחילת החודש הודה בכיר במשרד להגנת הסביבה הסיני כי זיהום האוויר בחורף הנוכחי יהיה קשה במיוחד.

לטענת הבכיר, חל אמנם שיפור כללי באיכות האוויר בבייג'ינג אך בשל תנאי אקלים חריגים בחורף זה לא ניתן יהיה ליהנות ממנו. התנאים החריגים הם תופעה אקלימית בשם "אל ניניו" המתרחשת אחת למספר שנים. אל ניניו היא התחממות לא רגילה של המים באוקינוס השקט שגורמת בין השאר לבצורת באוסטרליה, גשם כבד בדרום אמריקה וגם לרוח חלשה מהרגיל בסין שתתקשה לפזר את הערפיח מעל בייג'ינג.

הוכרזה אזהרה כתומה ראשונה

הסיפתח לחורף הקשה הגיע כבר בסוף השבוע שעבר כשבבייג'ינג הוכרזה אזהרה כתומה ראשונה לעונה, הדרגה השנייה בחומרתה אחרי הצבע האדום, וערפל אפרפר כיסה את העיר, מצמצם את הראות ל-100 מטר בלבד. הזיהום שיתק גם את שדה התעופה בעיר עם יותר מ-1,300 טיסות שבוטלו או נדחו. ביום ראשון הזיהום התפזר זמנית אך ברביעי הוא שוב עלה לרמות מסוכנות של פי עשרה מהסף הבריא.  

זיהום אוויר בבייג זיהום אוויר בבייג'ינג | צילום: Kyodo זיהום אוויר בבייג

במידה מסוימת אני בר מזל יחסית כיוון שזיהום האוויר לרוב אינו גורם לי לחוש ברע, בניגוד לרבים מחבריי הגרים בבייג'ינג שאצלם הוא מעורר כאבי ראש או קשיי נשימה. אך גם אני מוצא את עצמי חולה יותר מהרגיל בבייג'ינג עם סיפמפטומים דמויי שפעת שעוברים אחרי כמה ימים. על פי ההערכות, תוחלת החיים בצפון סין כולל בבייג'ינג מתקצרת ב-5.5 שנים בממוצע כתוצאה מהזיהום וכמיליון מקרי מוות מוקדמים מתרחשים כל שנה.

הגורם מספר אחד לזיהום האוויר בבייג'ינג הוא שריפת פחם במפעלי תעשייה כבדה מסביב לעיר ולצורך הפעלת מערכות חימום בחורף בצפון סין. סין שורפת כמות פחם דומה לזו שצורכות כל שאר מדינות העולם יחד. הגורם השני בחשיבותו הוא פליטות המזהמים מ-5.6 מיליון המכוניות הנוסעות בכבישי בייג'ינג.

הממשל הסיני מזהה את המודעות הבריאותית הגוברת של הציבור הסיני, שמדסקס בלי הפסקה את נושא הזיהום האוויר ברשתות החברתיות במדינה. כשמדברים עם צעירים סינים משכילים, במיוחד כאלו שהפכו הורים לילדים, שומעים מהם שזיהום האוויר הוא הגורם המרכזי לרצונם לעזוב את בייג'ינג ולעיתים לעבור לגור חו"ל. הזיהום פוגע גם בתפוקה של עובדים, הן אלו שעובדים בחוץ והן אלו שעובדים במשרד.

"מסדרונות איוורור" ומגדל לשאיבת הזיהום

כדי להתמודד עם הזיהום מפרסם הממשל הסיני חדשות לבקרים תוכניות שחלקן נשמעות כלקוחות מתחום המדע הבדיוני. רשימה חלקית של התוכניות שנבחנות כעת או אושרו לאחרונה כוללת הקמת "מסדרונות איוורור" בבייג'ינג, שטחים פתוחים ללא בנייה גבוהה שיחצו את העיר ויאפשרו זרימת אוויר החוצה והפנימה, הקמת מגדל אלומיניום בגובה 7 מטרים לשאיבת הזיהום, הטלת אגרת גודש על מכוניות שיכנסו למרכז בייג'ינג, הורדת מכוניות ישנות מהכביש ויצירת אזורים נקיים ללא שריפת פחם.

אולם בסין כמו בסין תוכניות אלה לא תמיד מיושמות ונאכפות בשטח, והיעד שהציב ראש עיריית בייג'ינג בעבר להפוך את העיר לנקייה עד 2017 נשמע עדיין דמיוני. במחוז חביי העוטף את בייג'ינג הוחלט להעניש 487 פקידים בחברות ומשרדים ממשלתיים על כך שהשתמשו לרעה בסמכותם למתן אישורים לפרויקטים מזהמים או נכשלו בפיקוח על הגנת הסביבה באזוריהם.

חמורים עוד יותר הם המקרים שבהם בכירים בממשל המקומי זייפו נתוני מדידות של זיהום אוויר. כך בעיר שיאן התגלה כי גורמים בלשכה להגנת הסביבה המקומית עטפו גלאי בספוג שמסנן את האוויר ומפתיח את נתוני הזיהום כדי להרשים את הממונים עליהם.

הסינים עדיין לא יכולים לנשום לרווחה כאמור, לפחות בלי מסכה, אך בכל זאת יכולים להתנחם בעובדה קטנה. בסין נוטים לא פעם להשוות את מצבם לזה של תושבי הודו השכנה ממערב. כמו סין גם הודו היא מדינה מתפתחת עם אוכלוסיית ענק, אך בניגוד לסין מדובר בדמוקרטיה עם חופש ביטוי ועיתונות נרחב בהרבה. בנושא איכות הסביבה כמו בתחומים רבים אחרים יוצאת סין עם ידה על העליונה.

הבירה ההודית ניו דלהי כוסתה החודש בערפיח סמיך עוד יותר מזה של בייג'ינג, מה שהפך אותה לעיר המזוהמת ביותר בעולם נכון לאותו הרגע. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי 10 מתוך 20 הערים המזוהמות בעולם נמצאות בהודו ורק 4 ערים מגיעות מסין. המצב בהודו כל כך גרוע עד שהעיתונים המקומיים במדינה אפילו קראו בשבועות האחרונים לממשלתם, מי היה מאמין, לאמץ כמה מהצעדים שננקטו בבייג'ינג. 

תגיות