אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך לא תיפלו קורבן להונאות בתחום הנדל"ן צילום: צחי וזאנה

כך לא תיפלו קורבן להונאות בתחום הנדל"ן

רגע לפני שאתם מחליטים לקנות נכס נדל"ני על סמך יריד מכירות או פגישה עם יזם, בידקו מי בעל הקרקע, האם יש ליזם הסכם עם בעלי הקרקע והאם ישנו רישום כזה. בעידן זרימת המידע, מדובר בבדיקה פשוטה שניתן לבצעה באבחת מקלדת

11.11.2016, 07:42 | אבי מורה
לאחרונה הסעירה את עולם הנדל"ן הישראלי הפרשה במסגרתה נעצר יזם הנדל"ן גיא מונסונגו בחשד להונאת לקוחות, להם מכר דירות על קרקעות ובבניינים שכלל לא היו בבעלותו.

פרשת מונוסונגו מביאה לשיאה מגמה מדאיגה בשוק הנדל"ן (לפרשה הנוכחית קדמו פרשת ענבל אור, פרשת אורן קובי ועוד), של התרבות פרשות אשר נטען לגביהן כי הן מהוות מירמה והונאה.

אלא שלכל מטבע ישנם שני צדדים: לצד היזמים אשר הונו, על פי הנטען, את לקוחותיהם, נראה כי חלק גדול מציבור קוני הדירות צמא כל כך לאופציות דיור אטרקטיביות, עד כדי ויתור מוחלט על עריכת בדיקה מקדמית כלשהי בנוגע לפרויקט הלוכד את עינו.

אל תתפתו מהר מדי אל תתפתו מהר מדי אל תתפתו מהר מדי

את הלחץ המובן של הרוכשים מלבים יזמי הנדל"ן, המקיימים בשנים האחרונות אירועי מכירות וירידים באולמות מפוארים, אשר במסגרתם נדחקים הרוכשים לסכם על עסקאות "מפתות" במהירות, מבלי שקיימו בדיקה פשוטה בנוגע לעסקה.

התוצאה העגומה היא שאנשים משלמים עשרות ואף מאות אלפי שקלים מקדמה על נכס נדל"ני, על סמך "יריד מכירות" או "אירוע מכירות" או פגישה עם יזם כזה או אחר, מבלי לבדוק כלל את הפרויקט אליו הם מצטרפים.

ואולם, לא מדובר בגזירה משמיים. כיום, בעידן זרימת המידע, ניתן לקבל בקלות יחסית פרטים על מהות פרויקט נדל"ני ומידת היתכנותו.

באבחת מקלדת ניתן לבדוק מי בעל הקרקע שעליו עתיד לקום הפרויקט (כך לדוגמה ניתן לגלות בקלות אם היזם אינו בעל הקרקע), האם יש ליזם הסכם עם בעל הקרקע והאם ישנו רישום כזה או אחר על המקרקעין בנוגע לפרויקט. בנוסף, בקלות ניתן לבחון האם אכן התקבלו היתרי בניה עבור הפרויקט.

לאחר עריכת בדיקות ראשוניות פשוטות, יכול כמובן רוכש פוטנציאלי לקיים התייעצויות עם גורמים מקצועיים לגבי כדאיות כניסה לאותו פרויקט. אותם גורמים יבדקו עבורו אילו כלים עומדים לרשותו במידה והעסקה אינה מתממשת, מתי צפויים להתקבל היתרי בנייה במידה וטרם התקבלו, מה קורה עד לקבלת היתרי הבנייה, מה קורה אם לא מתקבלים היתרי הבנייה או חלקם, האם ישנו חשבון ליווי לפרויקט אשר התשלומים מועברים אליו כנגד ערבויות חוק מכר, האם הכספים יושבים אצל נאמן ומיהו אותו נאמן ועוד.

לסיכום: כדאי שציבור הרוכשים יפקח את עיניו ויחזור לגישה השמרנית שאפיינה עד לפני מספר שנים את עסקאות הנדל"ן בישראל, וכללה בדיקות מקיפות בטרם חתימה על העסקה או התפתות לתשלום מקדמה במטרה ל"שמור" מקום בפרויקט.

בנוסף, ראוי כי גורמים רגולטוריים המאוגדים בשוק הנדל"ן יבינו כי הפרשות האחרונות מקרינות על השוק כולו ויפעלו בהתאם. על מנת למנוע את הפרשה המזעזעת הבאה, יש לפקוח את עיניו של הציבור, באמצעות קמפיין הסברה או באמצעים אחרים (אולי לשכת עורכי הדין, המרבה בקמפיינים לאחרונה, תוכל להרים את הכפפה), לצורך ביצוע בדיקות לבצע בדיקה פשוטות בנוגע לפרויקט נדל"ן בטרם חתימה על חוזה הרכישה.

אותן בדיקות ימנעו מהציבור נפילה ברשתותיהם של רוכשים, ויחסכו לענף כולו עוגמת נפש רבה והפסדים כספיים.

הכותב הוא עורך דין שותף במשרד מורה-טובים העוסק במשפט מסחרי

תגיות