אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מונופול מכון התקנים יישבר אך התעשיינים ישמרו על כוחם צילום: נמרוד גליקמן

מונופול מכון התקנים יישבר אך התעשיינים ישמרו על כוחם

לפי הפשרה שאליה הגיעו האוצר והתאחדות התעשיינים בנוגע לרפורמה במכון התקנים, תיפתח סמכות בדיקות ההתאמה לתקן למעבדות פרטיות. מספר נציגי התעשיינים בוועד המכון יפחת מארבעה לשניים ותאומץ תקינה בינלאומית

28.11.2016, 07:56 | אסנת ניר

המחלוקת על הפרק בחוק ההסדרים העוסק בשבירת מונופול מכון התקנים במתן אישורי תו תקן עומדת להגיע לסיומה. מסתמן כי האוצר והתאחדות התעשיינים הגיעו לפשרה לאחר שהנושא נידון בכנסת בשבועות האחרונים בוועדה המשותפת לרפורמות וכלכלה בראשות ח"כ אלי כהן (כולנו).

קראו עוד בכלכליסט

הסעיף המשמעותי מבחינת האוצר, שעליו הושגה הסכמה, הוא שבירת המונופול של מכון התקנים במתן תווי תקן למוצרים – הסמכות הבלעדית שמהווה את מקור ההכנסה העיקרי היום של המכון – על ידי פתיחת הסמכות של בדיקות ההתאמה לתקן למעבדות פרטיות.

ח"כ אלי כהן (כולנו), צילום: עמית שעל ח"כ אלי כהן (כולנו) | צילום: עמית שעל ח"כ אלי כהן (כולנו), צילום: עמית שעל

נקודות מחלוקת עיקריות נוספות בחוק ההסדרים היו הרכב הוועד הפועל של המכון והרכב ועדות התקינה להן מונופול בשוק בדיקות ההתאמה לתקן של מוצרים מיובאים. לפי המסתמן בוועדה, הוועד הפועל של מכון התקנים, הגוף המקבל את ההחלטות במכון המקביל לדירקטוריון בגופים אחרים, יכלול כשני נציגים בלבד להתאחדות התעשיינים, בניגוד לארבעת הנציגים היום, ויהיו בו בין 5–7 נציגי ממשלה (בהמשך להחלטה לצמצם את מספר החברים בוועד הפועל מ־28 ל־15). בהחלטה זו ישנה פשרה מהכוונה המקורית בחוק ההסדרים לפיה יהיה נציג אחד בלבד לתעשיינים לעומת הגדלת מספר נציגי הממשלה. עם זאת, גורמים המעורבים בתהליכי קבלת ההחלטות במכון טוענים כי התאחדות התעשיינים תשמר את כוחה בהחלטות המכון מכיוון שמקור כוחה הוא בהסכמי שיתוף הפעולה שיש לה עם גופים אחרים החברים בוועדה.

ההישג המשמעותי ביותר של האוצר הוא בהרכב ועדות התקינה, האחראיות על מתן התקן בענפים השונים, הסעיף שעורר את עיקר המחלוקת עם התאחדות התעשיינים שמעוניינת לשמר את כוחם של התעשיינים המקומיים ולמנוע כניסת יבואנים גדולים לשוק. לפי המסתמן בוועדה ההרכב ישונה כך שהיו"ר או סגן יו"ר הוועדה לא יוכל להיות "בעל אינטרס", כלומר מבין התעשיינים, ובייחוד כאשר הוא מהווה גורם דומיננטי בענף. במקום זאת ימונה איש אקדמיה או בעל מומחיות רלוונטית. כך למשל מצב בו יו"ר הוועדה שמחליטה אילו מוצרי חלב ייובאו לארץ שהוא היום המדען הראשי של תנובה, לא יוכל להתקיים. מסתמן כי בענפים קטנים ולא רווחיים, משרד הכלכלה יוציא למכרז ואף ייתן סובסידיה אם יהיה צורך בכך למעבדות שעוסקות בהם.

שרגא ברוש, צילום: אלכס קולומויסקי   שרגא ברוש | צילום: אלכס קולומויסקי שרגא ברוש, צילום: אלכס קולומויסקי

בנוסף, תקינה בינלאומית תאומץ וכל סטייה ממנה תחייב אישור של שר הכלכלה, שר האוצר ורה"מ. הסעיף שנותר עדיין במחלוקת בין מכון התקנים וההסתדרות מול האוצר וח"כ רועי פולקמן (כולנו) שיזם את הצעת החוק וח"כ אלי כהן (כולנו), יו"ר ועדת הרפורמות, הוא "שיפור וייעול התנהלות מכון התקנים", כלומר מספר העובדים שיפוטרו.

לדברי ח"כ אלי כהן, "הורדת עלויות התקינה, צמצום משך זמן הבחינה ומניעת ניגוד עניינים יסייעו להרחבת מגוון המוצרים בשוק ולהפחתת יוקר המחיה, ויקלו על חברות קטנות וחדשות להגדיל את היקפי הסחר באופן שיסייע לצמיחה במשק". ממכון התקנים נמסר: "המכון מטיל את כל כובד משקלו כדי שגם בהליך המזורז של חוק ההסדרים לא יישארו פרצות שמאפשרות לעבריינים להביא את מרכולתם ולסכן את ביטחון הציבור". לא ניתן היה להשיג את תגובת התאחדות התעשיינים.

תגיות