אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר: חברות קבלן לא שילמו לעובדיהן 2.7 מיליון שקל צילום: shutterstock

האוצר: חברות קבלן לא שילמו לעובדיהן 2.7 מיליון שקל

דו"ח של החשב הכללי מלמד על הרווח הנאה שעושות החברות על גבם של 5,200 עובדי הקבלן במשרדי הממשלה

04.12.2016, 06:51 | מיקי פלד

2.7 מיליון שקל שנלקחו ב־2014-2013 מ־5,200 עובדי שמירה וניקיון שמועסקים במשרדי הממשלה על ידי חברות הקבלן שלא כדין, הוחזרו להם על ידי החברות. כך עולה מדו"ח ביקורת של אגף החשב הכללי במשרד האוצר. הנתון מלמד עד כמה רעוע מצבם של עובדי הקבלן שנמצאים בתחתית ההיררכייה של שוק העבודה הישראלי

קראו עוד בכלכליסט

אם זהו סדר הגודל של הטעויות – בתום לב או לא – שנמצאו במדגם אקראי של עובדים שמועסקים במקום מסודר יחסית כמו משרדי הממשלה, אז אפשר רק לתאר את גודל הקומבינות, עיגולי הפינה, ושיטות ה"מצליח" השונות שננקטות על ידי חברות קבלן בשאר המשק ואת כמות הכסף שנגרעת כל חודש מתלוש השכר של העובדים.

כך מתחלק הכסף שחברות הקבלן השאירו אצלן במקום להעביר לכיס של עובדי הקבלן. 57% ממנו, או כ־1.5 מיליון שקל, הם כספים שהמעסיק לא העביר לקרן הפנסיה של העובד. עוד חצי מיליון שקל הם דמי הבראה שלא שולמו על פי החוק. השאר הם רכיבי שעות נוספות ודמי חגים שלא שולמו כמו שצריך, הפרשה חלקית לקרנות השתלמות וליקויים ברכיבי שכר נוספים. בדו"ח מציינים אנשי החשב הכללי שהחברות טוענות כי הסיבה העיקרית לליקויים היא השינויים התכופים בחוקי העבודה שגורמים לטעויות בתום לב.

החשכ"לית מיכל עבאדי-בויאנג החשכ"לית מיכל עבאדי-בויאנג'ו | צילום: עומר מסינגר החשכ"לית מיכל עבאדי-בויאנג

אולם כאשר מחלקים את אותם 2.7 מיליון שקל לפי ענפים, מוצאים כי 54% מהכספים נגרעו מעובדי ניקיון, אף שהם רק 35% מעובדי הקבלן במשרדי הממשלה, ופחות או יותר ההפך הוא היחס במקרה של השמירה. מכיוון שעובדי השמירה הם בדרך כלל סטודנטים שמודעים יותר לזכויותיהם, קשה יותר לחברות לא לשלם להם את השכר בהתאם לחוק. עובדי הניקיון, לעומת זאת, הם פעמים רבות עובדים מבוגרים ועולים חדשים שלא מכירים את החוק.

הדו"ח מאפשר להעריך את הרווח של חברת הקבלן מכל עובד. ב־2014 שילמה המדינה לחברות השמירה והאבטחה 820 מיליון שקל עבור עבודה של 6,476 עובדים. ההכנסות של חברת שמירה על העובד הממוצע עמדו על 126 אלף שקל באותה שנה, או 10,500 שקל בחודש. עלות העסקה בחודש לעובד נאמדת ב־7,056 שקל בממוצע. כך, הרווח התפעולי הממוצע של חברת הקבלן מכל עובד כזה הוא 3,496 שקל בחודש. הרבה מאוד חברות במשק היו שמחות לרווח תפעולי של 33%.

החשכ"לית מיכל עבאדי־בויאנג'ו אמרה כי "נמשיך לוודא כי העובדים מקבלים את המגיע להם על פי דרישות החוק".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
עובדי הקבלן זה מחדל, לחקור מיידית
חברות כמו דנאל, אתגר, מעוף ותגבור עושות מיליונים על גבי עובדים מסכנים. בגלל השיטה נוצר מצב בו קיימים עובדים שבחיים לא יהיה להם פנסיה. השיקול היחידי בהעסקת עובד הוא האם הספיק כבר לצבור זכות לפנסיה או לא. שימו לב שלכל חברה כזאת יש בתפקיד מפתח כמו מנכ"ל איזה יוצא משרד האוצר או שהם משלמים הון ללוביסטים בתוך משרד האוצר כדי שלא ישנו את החוק שמאפשר לנוגשי העבדים האלה להמשיך לעשות מיליונים. כל חוק עובדי הקבלן נכתב על ידי לוביסטים שמופעלים עלי ידי חברות במשרד התמ"ת והאוצר.
מרגיז ומרתיח  |  04.12.16
3.
אין אכיפה בשוק העבדים
באירופה יש זכויות זה לא היה קורה. ופה בושה רומסים את החלשים בעלי חברות כ"א עשירים על גב החלשים. ממררים את החיים של העובדים בשמירה המון יש מבוגרים שלא מודעים לזכויות שלהם. אם זה היה מועדון לא חוקי ישר היו סוגרים אותו. אבל משרד שלא חוקי לא מעניין אף אחד במדינה אין אכיפה . צריך חוקים ברורים או להפסיק לאלתר את החברות האלה.
ש  |  04.12.16
לכל התגובות