אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם משרד החקלאות ורשות העתיקות רוצים: הממשלה מרחיבה את "חוק האח הגדול" צילום: נמרוד גליקמן

גם משרד החקלאות ורשות העתיקות רוצים: הממשלה מרחיבה את "חוק האח הגדול"

הצעה ממשלתית להרחבת חוק נתוני התקשורת קובעת כי בנוסף למשטרה ולרשויות פיקוח, גופים נוספים יוכלו לקבל נתוני שיחות ומסרונים של נחקרים

15.12.2016, 08:22 | שחר אילן

הממשלה הגישה לכנסת הצעת חוק שלפיה יוכלו גופי החקירה של רשות הטבע והגנים, רשות העתיקות, משרד החקלאות, משרד העבודה ועוד לקבל נתוני תקשורת על שיחות טלפון ומסרונים של נחקרים. בכך מבקשת המדינה להרחיב דרמטית את חוק נתוני תקשורת שאושר בסוף 2007 וזכה לכינוי "חוק האח הגדול". בדברי ההסבר לחוק נטען כי "מניעה מוחלטת של אפשרות קבלת נתוני תקשורת מגופי החקירה פוגעת ביכולת החקירה ללא הצדקה".

קראו עוד בכלכליסט

הגופים שיקבלו את הסמכויות החדשות הם: רשות הטבע והגנים, רשות העתיקות, המשטרה הירוקה, אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה, מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד העבודה והרווחה, מנהל הסדרה ואכיפה במשרד העבודה, היחידה המרכזית לאכיפה וחקירות במשרד החקלאות, הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים והממונה על הביטחון במערכת הביטחון.

נוסח הצעת החוק החוק קובע כי "בית המשפט רשאי, על פי בקשה של חוקר בכיר מוסמך בגוף מהגופים להלן, להתיר בצו קבלת נתוני תקשורת מסוימים". זאת, "אם שוכנע כי קיים חשד לביצוע עבירה ולשם חקירת העבירה או גילוי העבריין והעמדתו לדין, ובלבד שאין בקבלת הנתונים כדי לפגוע במידה העולה על הנדרש בפרטיותו של אדם".

הצעת החוק מגדירה "סל נתונים בסיסי" שאותו יוכלו גופי החקירה החדשים לבקש וכולל רשימת שיחות ומסרונים, שעת ביצוע השיחות והמסרונים, אורך השיחות והמסרונים, פירוט האנטנות שדרכן עבר המסר, פרטי אמצעי התשלום ופרטי המנוי שבצד השני של השיחה או המסרון. ההצעה גם מעניקה לראשונה לכל גופי החקירה אפשרות ערעור על החלטה שלא לאפשר קבלת הנתונים.

מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך. לא רק המשטרה תוכל לקבל נתונים על נחקרים, צילום: נמרוד גליקמן מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך. לא רק המשטרה תוכל לקבל נתונים על נחקרים | צילום: נמרוד גליקמן מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך. לא רק המשטרה תוכל לקבל נתונים על נחקרים, צילום: נמרוד גליקמן

כמה גופים שעוסקים בחקירות סביבתיות יוכלו לקבל גם נתוני מיקום עכשוויים של חשודים במידה שבית המשפט שוכנע כי קיים חדש לביצוע העבירה וכי קבלת הנתונים חיונית לחקירה. המדינה מודה בהצעת החוק ש"מידת הפגיעה בפרטיות במסירת נתוני מיקום נחשבת גבוהה יותר. לפיכך נתונים אלה ניתנים רק ביחס לעבירות מסוימות שנתוני המיקום נדרשים לשם חקירתן".

נציגי כל הגופים גם יוכלו לקבל נתוני זיהוי (שם טלפון וכתובת) אפילו ללא צו. זאת בטענה ש"מדובר בסוג מידע שמידת הפגיעה בפרטיות הגלומה בו היא מזערית, ונחיצותו רבה".

עם העברת החוק, הרשויות שקיבלו גישה לנתונים היו: המשטרה, משטרה צבאית חוקרת, היחידה לחקירות פנים של המשטרה הצבאית, המחלקה לחקירות שוטרים, רשות ניירות ערך, רשות ההגבלים העסקיים ורשות המסים.

עו"ד יהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות אמר בתגובה ש"זליגת השימושים במאגרי מידע מצביעה על הרצון של האח להיות גדול יותר, עד שהוא יגדל ולא יוכל לשמור על עצמו. זו תמונה מדאיגה. מאז חקיקת החוק ראינו שהשימושים בחוק היו גבוליים, והמשטרה השתמשה בחוק הזה כנגד עיתונאים וכנגד מוחים ציבוריים". לדבריו, הוא חושש שהשימושים של הרשויות החדשות שיאושרו לא יהיו שונים בהרבה.

חוק האח הגדול

חוק נתוני תקשורת עבר בסוף 2007 ומאפשר לגופים כמו המשטרה, המשטרה הצבאית, רשות המסים ורשות ניירות ערך לקבל גישה לנתונים של נחקרים, למשל: רשימת שיחות ומסרונים ופרטים נוספים עליהם

תגיות